Vijesti
21. 10. 2021.

Gotovo 9.000 preminulih od COVID-a veliki je danak koji, nažalost, plaćamo. No cjepivo štiti od težih posljedica - nema razloga da brojke budu ovako visoke

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 81. sjednici Vlade RH: „Hladnije vrijeme donijelo je znatni porast potvrđenih slučajeva COVID-a. Osobito su ugroženi stariji od 65 godina, a koji se nisu cijepili. Takvih je sugrađana čak 238.000 - i svi su u visokom riziku od zaraze. Na njih posebno apeliramo da se cijepe i zaštite svoje zdravlje! 98% umrlih imalo je više od 50, a 93% više od 60 godina. Cijepljenje je razumna odluka utemeljena na znanosti“. Dodajmo da je Vlada odbacila SVE navode iz oporbenog Prijedloga o pokretanju pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Očitovanje je uputila Hrvatskom saboru.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na niz aktualnih tema.

Partnerstvo sa županijama, gradovima & općinama

Sastanak sa svim županima te predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina, koji je održan krajem prošlog tjedna u Zaprešiću, Andrej Plenković ocijenio je vrlo dobrim:

- Razgovarali smo o nizu važnih pitanja, od borbe protiv koronavirusa preko sustava civilne zaštite i priprema za usvajanje proračuna za 2022. do korištenja europskih sredstava za razvojno-socijalne projekte i uvođenja eura.

U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za gospodarski oporavak i ravnomjerni regionalni razvoj Lijepe Naše!

ZA ravnopravnost Hrvata u BiH

Među ostalim, podsjetio je da je s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem razgovarao o nužnosti izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini:

- To je izrazito važno s obzirom da su za godinu dana u toj zemlji redoviti izbori. Hrvati u BiH trebaju imati svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama, što je i jedinstveni stav svih relevantnih političkih aktera u Hrvatskoj.

Potrebne promjene Izbornog zakona BiH - uz poštivanje legitimne zastupljenosti & ravnopravnosti hrvatskog naroda!

Cjepivo učinkovito štiti od težih posljedica

Osvrnuo se potom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, napomenuvši da je hladnije vrijeme donijelo znatni porast potvrđenih slučajeva COVID-a:

- To je upozorenje svima da se još uvijek moramo pridržavati osnovnih mjera zaštite: maska, distanca, prozračivanje, higijena ruku. Brojke ukazuju i na još veću važnost cijepljenja, osobito najstarijih sugrađana.

Znanstveni savjet Vlade: Cjepivo najbrži i, u ovom trenutku, jedini izlaz iz krize

Naglasio je da su starije osobe u visokom riziku ako obole od COVID-a, ali i da još nije cijepljen svaki četvrti sugrađanin stariji od 65 godina. Riječ je o oko 238.000 osoba:

- Gotovo 9.000 preminulih od COVID-a ili s njim veliki je danak koji, nažalost, plaćamo. No cjepivo štiti od težih posljedica bolesti - nema razloga da brojke budu ovako visoke. Cijepljenje je razumna odluka utemeljena na znanstvenim činjenicama.

74% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno

Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, odnosno tri od njih četiri, a 80 posto pacijenata koji su bili ili su još priključeni na respirator nije bilo cijepljeno, odnosno četiri od njih pet:

- Brojke su vrlo jasne i, nažalost, uvjerljive. 98% umrlih sugrađana imalo je više od 50, a 93% više od 60 godina.

Još jednom je istaknuo da je na sastanku Znanstvenog savjeta naglašena važnost cijepljenja, osobito starijih osoba, a razgovaralo se i o trećoj dozi za najizloženije skupine:

- Svi smo suglasni sa stavom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se treća doza treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi.

Poziv na cijepljenje i pridržavanje mjera

Dodao je da je kod nas isto kao i drugdje u svijetu - necijepljeni su svojevrsni rezervoar iz kojeg se virus najviše širi i u kojem najviše dolazi do mutacija:

- Činjenica jest da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali je ta mogućnost manja nego kod necijepljenih, a u slučaju oboljenja bolest je znatno blaža, odnosno puno rjeđe težeg oblika, i to uglavnom samo kod starijih osoba s komorbiditetima ili kroničnim bolestima.

Stoga koristim i ovu prigodu da još jednom pozovem sve koji to do sada još nisu učinili da se cijepe te da se svi pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera, mjera opreza, mjera koje čuvaju život – zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

VILI BEROŠ: Porast novozaraženih od 56% u odnosu na prošli tjedan

Ministar zdravstva izvijestio je da su u zadnja 24 sata u Hrvatskoj zabilježene 3.053 novozaražene osobe:

- To je porast od 56% u odnosu na prošlu srijedu. Udio zaraženih u broju testiranih iznosi 28.24 posto. Na bolničkom je liječenju 939 osoba, od kojih je 131 na respiratoru. Poziv je to na dodatni, prijeko potrebni oprea. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti omogućava znatni manevarski prostor za širenje virusa.

Dezinformacije o široj primjeni COVID potvrda

Također je napomenuo da jučerašnje dezinformacije o tome da se tobože proširuje primjena COVID potvrda samo zbunjuje hrvatske građane:

- Pratimo situaciju, a o novim zdravstveno-zaštitnim mjerama, ako za njima bude potrebe, obavijestit ćemo pravodobno javnost. No potrebno je reći nešto drugo: u 2. i 3. valu porast broja novooboljelih pratio je i porast broja hospitaliziranih i preminulih osoba. U 4. valu taj se trend usporava. Zaključak struke je jasan: što je više cijepljenih, to je manje hospitaliziranih i umrlih. Cijepljenje čini razliku!

OLEG BUTKOVIĆ: Produženje & povećanje potpora poduzetnicima

Ministar mora, prometa i infrastrukture objavio je da se do 31. prosinca u tim sektorima produžuju potpore poduzetnicima koji su se u pandemiji suočili s problemom likvidnosti:

- Štoviše, Vlada RH podiže gornju granicu tih potpora s 800.000 na 1.8 milijun eura te povećava iznos pokrića državnog jamstva s 90 na 100%.

DARKO HORVAT: Dodatnih 6.5 milijuna kuna za SMŽ

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestio je da je Vlada, na molbu sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, donijela odluku o preraspodjeli sredstava iz ovogodišnjeg državnog proračuna:

- Time je osigurano više od 6.5 milijuna kuna kako bi SMŽ dovršila obnovu stanova u koje će se privremeno smjestiti osobe čiji su domovi oštećeni u potresu i adaptaciju Strukovne škole u Sisku u Učenički dom - s 32 sobe.

A A A