Vijesti
23. 10. 2021.

Otvaramo novu stranicu u odnosima Hrvatske i SAD-a & jačamo naše partnerstvo!

Američko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo da državljani RH od danas mogu putovati u SAD bez viza.  Andrej Plenković: Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist naših građana. Stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja! Davor Božinović: Što smo obećali na početku mandata, to smo i ispunili! Ukidanje viza veliko je priznanje! No nismo se zaustavili na tome. RH će postati 4. europska zemlja u programu Global Entry, što znači da će Hrvati kroz granične prijelaze u SAD-u moći prolaziti na privilegirani način, bez kontrole.

„Ukidanje viza našim državljanima za putovanje u SAD iz poslovnih i turističkih razloga veliko je priznanje za Hrvatsku“ - ocijenio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović nakon razgovora s otpravnikom poslova u američkom veleposlanstvu u Zagrebu Markom Flemingom:

- Što smo obećali na početku mandata, to smo i ispunili! Godinama su naša Vlada i MUP na tome naporno radili, od diplomatskih razgovora preko povezivanja baza podataka do jačanje suradnje s Ministarstvom domovinske sigurnosti SAD-a te američkim agencijama za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

4. europska zemlja u programu Global Entry

No nismo se zaustavili na tome - nastavio je Božinović - u bliskom smo kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti i mogu reći da će RH biti jedna od rijetkih država koja će ući u program Global Entry:

- A to znači da će naši državljani moći prolaziti kroz granične prijelaze u SAD-u na privilegirani način, bez kontrole. To SAD daje samo državama u čije institucije ima snažno povjerenje. Uz Njemačku, Švicarsku i Veliku Britaniju, Hrvatska će biti 4. europska zemlja u tom programu.

Produbljivanje veze između američkog i hrvatskog naroda

Otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu Mark Fleming naglasio je da „ovo jako dobar dan za odnose SAD-a i Hrvatske“:

- Bio je to dug proces, no vrijedilo je truda. Čestitamo Vladi RH jer je uspješno ispunila stroge zahtjeve za ulazak u Program izuzeća od viza. Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sad mogu bez prepreka putovati u SAD!

Radujemo se produbljivanju veze između američkog i hrvatskog naroda! - podcrtao je Fleming.

ANDREJ PLENKOVIĆ: Ostvarili smo strateški cilj na korist hrvatskih građana!

Čim je lijepu vijest službeno objavilo Veleposlanstvo SAD-a, na društvenim se mrežama oglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u SAD putuju bez viza! Ispunili smo sve kriterije i ostvarili strateški cilj na korist hrvatskih građana. Otvaramo novu stranicu u odnosima Hrvatske i SAD-a, jačamo naše partnerstvo i stvaramo preduvjete za veću gospodarsku suradnju i ulaganja.

STROGI KRITERIJI

Hrvatski državljani od danas, dakle, mogu putovati u Sjedinjene Američke Države bez vize putem prijave u Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Kako bi neka država ušla u američki Program izuzeća od viza (VWP), mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata, kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je nedavno Hrvatska i ispunila.

Prijave za ulazak u SAD putem ESTA-e mogu se podnijeti u bilo koje vrijeme prije putovanja, no Ministarstvo domovinske sigurnosti preporučuje putnicima da zahtjev podnesu što prije moguće, a najmanje 72 sata prije puta. Putnici zemalja iz VWP-a, a od danas su to i državljani Hrvatske, nisu dužni predočiti specifičan plan putovanja prije podnošenja zahtjeva.

A A A