Vijesti
3. 11. 2021.

Stvarna ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH & njihovo legitimno predstavljanje - temelji pravednog Izbornog zakona!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića. Izdvojio je položaj Hrvata u BiH kao pitanje od vitalnoga nacionalnog interesa. Također, naglasio je potporu RH što skorijem, do kraja godine, postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH, koje će onemogućiti majorizaciju Hrvata i nametanje njihovih političkih predstavnika u najvišim institucijama.

Sastanak Andreja Plenkovića i Dragana Čovića uslijedio je nakon niza razgovora među političkim akterima u BiH - kao i Vlade RH s predstavnicima Europske unije, SAD-a i međunarodne zajednice - o reformi Izbornog zakonodavstva u BiH te važnosti otklanjanja anomalija koje omogućavaju nametanje političkih predstavnika u najvišim institucijama u BiH te majorizaciju Hrvata kao konstitutivnog naroda.

O izmjenama Izbornog zakona kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

Status quo - neprihvatljivo!

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović - nastavlja se u priopćenju iz Banskih dvora - upoznao je predsjednika Plenkovića s aktualnim događajima u BiH te idućim koracima za postizanje konačnog dogovora koji će hrvatskom narodu omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama - kako to i nalažu Ustav BiH te odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Potrebne promjene Izbornog zakona BiH - uz poštivanje legitimne zastupljenosti & ravnopravnosti hrvatskog naroda!

Čović se usprotivio svim političkim akterima u BiH koji se zalažu za zadržavanje statusa quo koji bi produbio postojeću krizu.

Doprinos EU-a i SAD-a postizanju konačnog dogovora

Na sastanku je naglašeno da je koncept konstitutivnosti ključan za ravnopravnost sva tri naroda u BiH. To je i temelj ustavnog, pravednog i racionalnog Izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH, kao i aktivna i pasivna biračka prava svim stanovnicima BiH.

Plenković i Čović izrazili su i očekivanje da će aktivnosti EU-a i SAD-a pridonijeti konstruktivnom ozračju u pregovorima među političkim akterima te postizanju konačnog dogovora.

Predsjednik Andrej Plenković ponovno u Bruxellesu nametnuo pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH

Podrška euroatlantskom putu BiH

Na sastanku se - zaključuje se u priopćenju Vlade RH - razgovaralo i o nastavku puta BiH prema članstvu u EU i NATO-u, daljnjoj borbi protiv Covida-19 te gospodarskoj suradnji.

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

Uz predsjednika Plenkovića na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

A A A