Vijesti
5. 11. 2021.

Hrvatska ima trajnu obvezu skrbiti o pravima & očuvanju identiteta naših sunarodnjaka u Crnoj Gori!

PVRH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) Zvonimira Dekovića i predsjednika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adriana Vuksanovića. Razgovarali su o nastavku kvalitetne suradnje na jačanju položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja pridonosi i bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je Dekoviću i Vuksanoviću na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Napomenuo je da Vlada RH - ističe se u priopćenju iz Banskih dvora - ima obvezu trajno skrbiti o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, dodavši i da će Hrvatska svaki put odlučno reagirati ako se bude ugrožavao njezin identitet ili sigurnost njenih pripadnika.

Delegacija HDZ/EPP: Neprihvatljivo je dovoditi u pitanje crnogorsku naciju & prava hrvatskog naroda

Redovita komunikacija & suradnja na zajedničkim projektima

Predsjednici HNV-a i HGI-a informirali su Plenkovića o aktualnoj situaciji u Crnoj Gori te aktivnostima na jačanju položaja hrvatske zajednice i njihovog političkog života, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora na kojima je hrvatska nacionalna manjina ostala bez predstavnika u Skupštini Crne Gore.

13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. „S ponosom podižemo trobojnicu, ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!“

Razgovaralo se i o projektima - nastavlja se u priopćenju - koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Deković i Vuksanović izrazili su zadovoljstvo čvrstim vezama s Hrvatskom i redovitom komunikacijom s predstavnicima Vlade RH, kao i suradnjom na zajedničkim projektima.

Širenje kapaciteta Doma kulture u Tivtu

Bilo je riječi i o Domu kulture u Tivtu (Donja Lastva), koji je središte aktivnosti HNV-a u Boki kotorskoj, Zaljevu hrvatskih svetaca, i šire. Hrvatska je spremna pomoći u širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja imovinskopravnog statusa te će nastaviti pomagati rad postaje Radio Dux, čiji program ima osobitu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Na sastanku su još sudjelovali - zaključuje se u priopćenju - ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i državnik tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Hrvatska želi zaštititi bogatu povijesno-kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata

A A A