Vijesti
25. 11. 2021.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

(VIDEO) Na poziv premijera Andreja Plenkovića, francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj - prvom bilateralnom posjetu jednog šefa francuske države našoj zemlji. Ključni događaji: potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu dviju zemalja i Ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova, nakon čega su dva Rafalea nadletjela Zagreb. Predsjednik Macron dao je jasnu potporu Hrvatskoj u ostvarivanju dva strateška cilja - ulasku u Schengen i europodručje.

Današnji susret Macrona s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a započeo je polaganjem vijenca za žrtve stradale u Domovinskom ratu kod Spomenika domovini. Ta je gesta upravo bila osobna želja francuskog predsjednika.

U nastavku službenog posjeta, predsjednik Macron stigao je u Banske dvore, gdje se - prije sastanka s hrvatskim premijerom - upisao u Zlatnu knjigu. Nakon sastanka Macrona i Plenkovića, održan je i sastanak dvaju izaslanstava.

Temelji za jačanje odnosa između Hrvatske i Francuske

Macron i Plenković potom su potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dvije zemlje.  Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali je ono sada novim ugovorom prošireno i produbljeno na niz novih područja te predstavlja okvir za dodatno jačanje bilateralnih odnosa. Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja - političkih, gospodarskih i kulturnih. Pa tako i u onima koji su strateški ciljevi naše zemlje - ulazak u Schengen i europodručje.

Hrvatska i Francuska također su potpisale Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea kojima će obrambena sposobnost Hrvatske vojske biti podignuta na mnogo višu razinu. Ugovor su potpisali ministri obrane dviju zemalja Mario Banožić i Florence Parly.

Prvi posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj - Otvaramo novu, povijesnu stranicu u odnosima dviju zemalja & osnaživanju naših obrambenih sposobnosti!

Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održali su konferenciju za medije. Donosimo njihove ključne poruke:

PLENKOVIĆ: Jačamo suradnju na mnogobrojnim područjima!

Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti svog prijatelja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i zahvaliti mu na dolasku u Hrvatsku, prvom službenom posjetu jednog francuskog predsjednika u bilateralnom smislu. Izuzetno mi je drago da je prihvatio moj poziv i da ovaj današnji susret i razgovori koje smo imali sinoć predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. 

Upravo smo potpisali Strateško partnerstvo, dokument koji se nadovezuje na prvi takav akt koji je bio potpisan 2010. godine. Unaprjeđujemo naše odnose u šest područja - političkom dijalogu, gospodarskoj suradnji, obrambenoj suradnji, sigurnosti, obrazovanju, kulturi, znanosti i upravi. To je sveobuhvatni okvir za jačanje suradnje Hrvatske i Francuske.

Jedan od značajnijih ulagača u Hrvatsku

Hrvatska i Francuska u 2020. imale su milijardu eura razmjene, dok su u ovoj godini na 782 milijuna eura razmjene. Francuska je zasigurno jedan od značajnijih ulagača u RH u proteklim godinama. U ovoj godini gotovo 400.000 francuskih turista posjetilo je našu zemlju, a očekujemo da će taj broj i rasti kada se situacija normalizira nakon pandemije. Zahvaljujem predsjedniku Macronu na podršci Hrvatskoj pri ulasku u uži krug EU članica koje surađuju na Mediteranu. 

Nastavljamo raditi i na većoj gospodarskoj razmjeni, ta milijarda eura je sada početni korak razmjene na godišnjoj razini, a želimo da se ona znatno poveća i upravo ovako velike kompanije koje su danas potpisale ugovor u domeni obrambene suradnje magnet su i za druge koje će doći nakon njih. Isto tako znamo da se veliko francusko tržište otvara za hrvatske tvrtke.

Također, mislim da je osobito važna suradnja koja će se odvijati u domeni obrazovanja, jer je francuski obrazovni sustav jako kvalitetan. Želimo unaprijediti i upravnu suradnju s obzirom da je cijela tradicija upravljanja Europom de facto prenesena iz francuskog sustava. I u turizmu imamo veliku ambiciju, potrudit ćemo se biti barem blizu popularni kao što su Francuska, Pariz i Eiffelov toranj.

Francuska potpora Hrvatskom putu ka Schengenu i europodručju

Posebno se veselimo predstojećem francuskom predsjedanju Vijećem EU-a, o čemu smo detaljno čuli planove i ambicije predsjednika Macrona. Puno je zajedničkih tema, hrvatska Vlada je proeuropski orijentirana, štitimo naše nacionalne interese, ali isto tako na najmudriji mogući način koristimo sve što nam članstvo u EU-u donosi. 

Stoga nam je bitna jasna i čvrsta podrška Francuske na putu u schengenski prostor i europodručje. To su dvije dublje integracije koje želimo realizirati tijekom mandata ove Vlade. Suglasni smo da se i schengenski prostor treba reformirati, zajedno ćemo raditi da i Hrvatska kao buduća članica tome da svoj znatan doprinos.

Rafalei podižu i vanjskopolitički i obrambeni karakter Hrvatske

Potpisivanje Ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafalea predstavlja poseban značaj današnjeg posjeta. Na taj način snažimo sposobnosti Hrvatske vojske i HRZ-a, dobivamo najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na vanjskopolitički, sigurnosni i obrambeni karakter Hrvatske koja na taj način štiti svoj teritorij, ali prije svega dobiva sposobnosti da brine o doprinosu i jačanju u okviru našega savezništva u NATO-u na razini Europske unije i drugih međunarodnih misija. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših obrambenih industrija. Cijenimo da smo došli do toga trenutka. 

Kvantni skok u odnosima s Francuskom: Nabava Rafalea, strateško partnerstvo, potpora našem ulasku u Schengen i eurozonu!

Takvih borbenih aviona nema od juga Njemačke pa do Grčke

Kupnja aviona u strateškom je smislu za Hrvatsku ono što nazivamo „game-changer“. Dobit ćemo sposobnost kakvu nikad dosad nismo imali, imat ćemo avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko drugi na ovom prostoru. Možemo biti izvoznici sigurnosti i važan čimbenik na jugoistoku Europe i participirati u brojnim budućim misijama gdje međunarodna zajednica može davati doprinos globalnoj sigurnosti. 

Ponosan sam da će HV dobiti ovakve avione u našem drugom mandatu i vjerujem da je ovo partnerstvo s Francuskom novi iskorak u kojem ćemo imati koristi i u gospodarskom pogledu.

Posebna tema bila je BiH i reforma izbornog zakona

Naše smo razgovore iskoristili i za brojne globalne i europske teme te pitanja o jugoistoku i istoku Europe. Drago mi je da predsjednik Macron ima veliko znanje i angažman u nama neposrednom susjedstvu. Posebna tema je bila i BiH, gdje su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. Objasnili smo pozicije Hrvatske i nadamo se da ćemo u predstojećim tjednima i mjesecima iznaći rješenje koje bi pomoglo reformu izbornog zakona tako da se u BiH na pravičan način biraju legitimni predstavnici političkih stranaka koje reprezentiraju sva tri naroda, upravo onako kako je dogovoreno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu.

Dijelimo zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezani smo angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar EU-a i NATO-a.

MACRON: Dijelimo zajedničke interese & vizije unutar EU-a i NATO-a!

Drago mi je što sam danas u Zagrebu u sklopu prvoga službenog posjeta predsjednika Republike Francuske od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine. Naše dvije zemlje imaju bogatu povijest i baštinu, one dijele i zajedničke interese i otvorenost prema Mediteranu, povezane su hrvatskom dijasporom - koja je most između naše dvije zemlje. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti te vizijama koje se poklapaju unutar Europske unije i NATO-a.

U zdravstvenoj krizi izazvanoj pandemijom, iznimno su važni solidarnost i prijateljstvo. Izražavam solidarnost s hrvatskim narodom nakon stradanja u potresima koje su Hrvatsku pogodili prošle godine.

Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen

Potpisani akti pokazuju veliku sinergiju u pogledu Europe, a hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. i francusko početkom 2022. još su jedan most između dvije zemlje, kao i sinergije koje postoje u mnogim temama; u odnosu na klimu, digitalizaciju, pitanja migracija. 

Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen. Kao prvo, Hrvatska je spremna, potvrdila je da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije. Pristupanjem Hrvatske schengenski prostor bit će učinkovitiji. 

Upoznat sam i s hrvatskom željom o pristupanju europodručju, s čim u svezi je Hrvatska provela potrebne reforme. Imamo sličnosti u stajalištima u odnosu na mnoga pitanja i zahvaljujem premijeru Plenkoviću što je uvijek pravi i lucidni partner.

Strateško partnerstvo podloga za zajedničko djelovanje

U ožujku ćemo govoriti o Strateškom kompasu EU-a, to je jedno strateško pitanje. O Europi u kojoj želimo više suvereniteta, koja bi trebala biti ujedinjenija, zadržati svoju snagu u sklopu NATO-a, ali i biti kadra osigurati vlastitu sigurnost. Odgovor će biti europski, ali bit će i bilateralan, i zbog toga sam doista zadovoljan ovim strateškim partnerstvom koji smo upravo potpisali. 

To je konkretizacija naše zajedničke vizije i naše volje da se uhvatimo u koštac s velikim međunarodnim odnosima. Strateško partnerstvo ima cilj osnažiti naše odnose na području obrane, ali i naše gospodarske veze. Ima cilj ojačati suradnju u obrazovanju, kulturnu, znanstvenu i sveučilišnu razmjenu. Ono će omogućiti zajedničko djelovanje na zapadnom Balkanu i u Europskoj uniji.

Ugovor o kupnji Rafalea ima povijesni značaj

Partnerstvo i sinergija francusko-hrvatskih strateških stajališta upravo su sadržane u odluci Republike Hrvatske da kupi 12 borbenih zrakoplova Rafala. Radi se o suverenom izboru Republike Hrvatske. Jutros potpisan ugovor ima povijesni značaj. Bit će to cement jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja. 

Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i jamči našu zajedničku sigurnost. Hvala vam na tom izboru. Dvije će prijateljske zemlje nastaviti suradnju na bilateralnom planu, ali i u Europi. Trebamo nastaviti djelovati i raditi ruku pod ruku u mjesecima koji su pred nama tijekom francuskog predsjedanja.

Vizija Francuske je izgradnja mira, stabilnosti i suradnje na JI Europe

Europska unija je pravo čudo demokracije i ona je označila kraj ratova na tom području. Smatram da zapadni Balkan ima istu europsku viziju kao Hrvatska. U tom smislu podržavam da osnažujemo te veze. 

U sljedećih mjesecima pokušat ćemo više toga učiniti kako bismo stabilizirali situaciju između Bugarske i Sjeverne Makedonije, kako bismo inzistirali da se u BiH izvrši reforma izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi. I znamo da postoje tenzije između Prištine i Beograda. Vizija Francuske je da tu trebamo izgraditi prostor mira, stabilnosti i suradnje, ojačati protok ljudi, želimo napraviti pravi europski prostor. 

ZAVRŠETAK SLUŽBENOG POSJETA

Nakon zajedničke press konferencije, premijer Plenković i predsjednik Macron izašli su na Markov trg pogledati prelet dva Rafalea, a potom kratko prošetati Gornjim gradom. Na Markovu trgu francuski predsjednik susreo se s majkom Jean-Michela Nicoliera, francuskog državljanina i hrvatskog branitelja koji je poginuo braneći Vukovar.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završio je radnim ručkom kojem je domaćin bio premijer Plenković, a na kojem su sudjelovale i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.

Prije odlaska na radni ručak, premijeru Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavili su na terasi hotela esplanade dva automobila - Neveru i Bugattija. 

A A A