Vijesti
3. 12. 2021.

Osijek bilježi pozitivne trendove - i gospodarske i demografske! Nastavljamo s ulaganjima u moderni razvoj istoka Hrvatske!

DAN GRADA OSIJEKA. Andrej Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća: „Svim Osječankama i Osječanima čestitam 235. rođendan Grada na Dravi! Nakon 5 godina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, itekako se vidi koliko je bio koristan za građane u slavonskim županijama“. Gradonačelnik Ivan Radić: „Sretan ti rođendan, voljeni grade! Imamo rast zaposlenosti i prosječne plaće, imamo više useljenih, nego iseljenih sugrađana, više novorođenih, nego preminulih. Za 2022. usvojili smo najveći proračun u povijesti - od 1.08 milijardi kuna! A ništa od toga ne bismo uspjeli bez sinergije i iskrenog partnerstva s našom Vladom RH“.

U prigodnom govoru predsjednik Vlade RH podsjetio je na razdoblje otprije pet godina kada je Vlada zaključila da je potrebno učiniti sve ZA boljitak Slavonije, Baranje i Srijema. Naglasio je da je upravo to bila okosnica politike na području koje je teško stradalo u velikosrpskoj agresiji i koje je imalo velike probleme u gospodarstvu i depopulaciji:

- Osjetili smo da je trenutak da s nacionalne razine pružimo snažnu ruku potpore Osijeku i Slavoniji. I nakon pet godina te politike vide se rezultati. Vidljivo je da je ta politika bila ispravna i korisna za građane u svim slavonskim županijama, posebice u Osječko-baranjskom županiji, koja je motor modernog razvoja cijele Slavonije.

Za razvojno-socijalne projekte u pet slavonskih županija ugovoreno 18.58, a isplaćeno 10.3 milijardi kuna!

ZA razvoj Grada na Dravi!

Podsjetio je na brojne investicije koje se ostvaruju potporama iz svih vladinih resora i povlačenjem EU sredstava, poput izgradnje novog osječkog KBC-a, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, dovršetka izgradnje međunarodnog cestovnog 5C koridora, ulaganja u modernizaciju osječke Zračne luke i luke za rasute terete:

- Sve su to poruke da od Osijeka želimo učiniti istinski regionalni centar istoka Slavonije, središte akademske zajednice, kulture, gospodarstva i modernih tehnologija, koji će privlačiti mlade ljude.

Dodao je da je u pandemiji u Osijeku mjerama Vlade sačuvano 17.000 radnih mjesta, a za 2.800 poduzeća isplaćeno je 242.3 milijuna kuna, za plaće radnika u privatnom sektoru, čime se uspjelo premostiti najteže razdoblje:

- Smatram da ohrabruje snažan i brz gospodarski rast, koji će ove godine iznositi minimalno 9 posto BDP-a, što znači da je Hrvatska otporna i agilna, da zna donositi ključne odluke u pravom trenutku, a što će omogućiti da se vratimo na putanju razvoja kojeg smo imali do veljače 2020 godine.

Nove mogućnosti i nova ulaganja

Istaknuo je da su strateški ciljevi vezani uz ostvarivanje nacionalnih interesa, a realiziraju se velikim projektima poput ovih u Slavoniji, suverenističkim potezom spajanja hrvatskog teritorija, kao što je Pelješki most te dubljom integracijom u schengenski prostor i ulaskom u eurozonu, čime se stvaraju pretpostavke za ekonomski razvoj i financijsku stabilnost:

- Kada postanemo članica eurozone, pojavit ćemo se na radaru onih investitora koji nas trenutno ne gledaju, a kad se to dogodi, otvorit će se nove mogućnosti i nova ulaganja. Ovo je desetljeće generacijska prilika za razvoj, posebno što smo se prošlog ljeta uspjeli izboriti za rekordnih 25 milijardi eura europskih sredstava.

Najveći proračun u povijesti Grada 

Gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je da je Osijek iz surovih okolnosti, koje bi za većinu bile neizdržive, izrastao još snažniji:

- Stoga je to grad blistave budućnosti, koji je spreman iznenaditi mnoge koji na prvi pogled ne vide njegov potencijal i snagu.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće nedavno usvojilo najveći proračun u povijesti Grada, od 1.08 milijardi kuna, koji će omogućiti nastavak gospodarskog rasta i razvoja, jačanje sustava predškolskog i školskog obrazovanja, održavanje komunalne infrastrukture i skrb za najranjivije skupine društva:

- Kvalitetno povlačenje sredstava iz nacionalnih i europskih izvora prioritet je za realizaciju gradskih projekata, a osim ITU mehanizma koristit će se i sredstva Nacionalnog plana otpornosti i oporavka namijenjenih revitalizaciji gospodarskih aktivnosti nakon korona krize.

Imamo rast zaposlenosti i prosječne plaće, imamo više useljenih, nego iseljenih sugrađana, više novorođenih, nego preminulih. A ništa od toga ne bismo uspjeli bez sinergije i iskrenog partnerstva s našom Vladom RH! - zaključio je Radić.

IVANU VRKIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Na svečanoj sjednici uručena su i gradska priznanja. Bivšem gradonačelniku Ivanu Vrkiću, koji je dužnost obnašao u dva mandata, dodijeljena je Zlatna plaketa Grb Grada Osijeka za životno djelo za iznimni doprinos u izgradnji moderne i demokratske države Hrvatske.

Zlatna plaketa dodijeljena je i glumici Sandri Lončarić, nacionalnoj dramskoj prvakinji osječkog HNK-a.

Uz predsjednika Plenkovića svečanoj su sjednici, uz ostale, nazočili i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

ADVENT U OSIJEKU

Nakon sjednice, predsjednik Plenković je, ususret Božiću, upalio blagdansku rasvjetu i obišao Advent u Osijeku, a prije nje se sastao s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i gradonačelnikom Radićem s kojima je razgovarao o projektima za razvoj poljoprivrede, infrastrukture i poduzetništva Osječko-baranjske županiju:

- Dosad je iz Fondova EU-a ugovoreno 6.8 milijardi kuna, a na području OBŽ-a u Covid krizi izdvojili smo 486 milijuna kuna za plaće 33.500 radnika u privatnom sektoru.

Dan Grada Osijeka slavi se u sjećanje na 2. prosinca 1786. kada su se tri urbana naselja - Tvrđa, Gornji grad i Donji grad, spojila u jedinstvenu gradsku cjelinu.

A A A