Vijesti
23. 12. 2021.

U ovo blagdansko vrijeme obiteljskih okupljanja & prijateljskih druženja još jednom podsjećamo na važnost cijepljenja

Andrej Plenković na 92. sjednici Vlade RH: Nakon što smo tjednima bilježili pad, danas imamo malo veći broj novozaraženih. Svakodnevno pratimo razvoj situacije s Omikronom. U državama u kojima je taj novi soj dominantan zdravstveno-zaštitne mjere se pooštravaju. U Hrvatskoj to trenutačno nije slučaj, ali moramo ostati - oprezni.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a, po običaju, osvrnuo se na aktualna zbivanja.

Omikron - eksponencijalno širenje zaraze

Poručio je da Vlada i Stožer svakodnevno prate situaciju s novim sojem Omikronom, koji se rasplamsava i u Europi i u svijetu:

- U nekim zemljama mjere se pooštravaju, osobito europskim, to su one zemlje u kojima se broj zaraženih s tom varijantom koronavirusa, prema preliminarnim podacima, udvostručuje svakih dva do tri dana. To je znatno brže nego u slučaju Delte, dosadašnje varijante, kod koje se broj zaraženih udvostručavao svakih 10 do 12 dana.

Rekao je da su ti podaci zabrinjavajući te da trebamo primiti i treću dozu cjepiva kako bismo se zaštitili od novog soja:

- Ovo je još jedan dodatni poziv svima na primanje booster doze, da se na taj način zaštite od novog soja koji se brže širi.

Poziv na oprez i odgovornost

Istaknuo je i da se u Hrvatskoj, po regijama, zaraza nešto više i brže širi u Dalmaciji:

- Pozivam sve na odgovornost. Raspoloživa sredstva zaštite su cijepljenje, booster doza, mjere osobne zaštite poput maske i distance, prozračivanje, izbjegavanje većih okupljanja te korištenje Covid potvrde. Nijedna mjera nije sama za sebe dovoljna. Moramo koristiti kombinaciju tih mjera i onda ćemo biti najbolje zaštićeni.

Ustvrdio je da je to osobito važno u blagdansko vrijeme, kako obiteljska i prijateljska druženja ne bi kasnije postala i najčešća mjesta na kojima se širi zaraza:

- Zato, uoči ovih božićnih i novogodišnjih blagdana, svima savjetujemo razuman, oprezan pristup kako ne bi došlo do većeg širenja zaraze.

Zajednička europska borba protiv virusa

Što se tiče ostalih tema, Plenković se osvrnuo na sastanak Europskog vijeća:

- Bilo je korisno u pogledu i rasprave i zaključaka vezanih za borbu protiv Covida. Također, i po pitanju rasta cijena energenata te zajedničkih napora da se poduzmu koraci koji će ublažiti udar na standard naših građana, a sve u cilju normalnog funkcioniranja gospodarstva.

Nitko u EU-u ne želi nova zatvaranja. Uz cijepljenje, COVID potvrde su alat kojim možemo osigurati funkcioniranje gospodarstva & društva

ZA zaštitu legitimnih prava Hrvata u BiH

Dodao je da se razgovaralo i o vanjskim aspektima migracije, sigurnosnoj politici te situaciji u Bjelorusiji, Ukrajini i Bosni i Hercegovini:

- Održao sam detaljno izlaganje o dojmovima i rezultatima posjeta BiH. Pojasnio sam liderima napor koji trebamo zajednički učiniti da se donese novi Izborni zakon koji bi omogućio da se predstavnici tijela BiH biraju tako da konstitutivne narode predstavljaju na legitimnim osnovama.

Kazao je da će Vlada RH nastaviti ulagati maksimalne napore u podržavanju europskog puta Bosne i Hercegovine, ali i zaštiti legitimnih prava Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

Na Plenkovićev zahtjev, BiH će biti posebna tema Europskog vijeća. „Nepokolebljiv je naš stav o nužnosti izborne reforme!“

Schengen & europodručje

Predsjednik Plenković govorio je i o Euro Summitu:

- Izvijestio sam o napretku u ispunjavanju kriterija u zadnjoj godini uoči uvođenja eura u Hrvatskoj, a spomenuli smo i odluku Vijeća koja se odnosi na pristupanje Hrvatske u Schengenski prostor. Na toj su razini učinjeni veliki koraci prema dvije dublje integracije, što su strateški ciljevi u drugom mandatu naše Vlade.

Pred nama je ulazak u europodručje, koji će donijeti niz koristi i za hrvatske građane i za nacionalnu ekonomiju!

Spomenuo je i sudjelovanje na 30. obljetnici Hrvatske narodne banke te ponovo istaknuo njen doprinos kao stožerne institucije hrvatskog monetarnog sustava.

Partnerstvo sa županima & (grado)načelnicima

Osvrnuo se i na boravak u Bjelovaru, gdje je održan sastanak sa županima i predstavnicima gradova i općina u RH. Naglasio je da je ta već petogodišnja suradnja izvrsna i da nailazi na veliku potporu kod svih sugovornika:

- Taj okvir unaprjeđuje ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a župane drži uključenima u svim bitnim temama. Posebno mi je drago da smo posjetili Opću bolnicu u Bjelovaru za koju je Vlada prihvatila amandman i preuzela financiranje rata kredita. Trudit ćemo se iznaći sredstva i za njeno opremanje, kao i za nastavak izgradnje ceste od Farkaševca prema Bjelovaru, čime bi Bjelovar bio na 45 minuta vožnje od Zagreba - i to bez plaćanja autoceste.

Sa županima i (grado)načelnicima o demografiji i mjerama za mlade, gospodarskom rastu, projektima iz NPOO-a & prometnoj infrastrukturi

Primjer uspješne kompanije

Što se tiče posjeta kompaniji KFK u Rugvici, Plenković je kazao da je to sjajan primjer globalnog pozicioniranja jedne kompanije koja se bavi krovovima, fasadama i konstrukcijama:

- U 23 godine rada postati 100 posto izvozno orijentirana kompanija, i to ne samo u zemlje EU-a, i dobivati poslove u najvećim globalnim centrima u svojoj branši, zaista je impresivno.

Kontinuirana pomoć potresom pogođenim područjima

„Danas donosimo i važne odluke za Sisačko-moslavačku županiju, za naše građane koji žive u potresom pogođenim područjima“ - nastavio je, posebno istaknuvši odluku o dodjeli sredstava za troškove prehrane na tim područjima.

Dodao je da će se SMŽ-u dodijeliti 2 milijuna i 760 tisuća kuna, a Gradu Sisku milijun i 600 tisuća kuna:

- To je ukupno 4 milijuna i 360 tisuća kuna, uz dosad isplaćenih više od 33 milijuna kuna za prehranu na području Županije.

Na kraju, najavio je i posjet Petrinji, gdje će se obilježiti godišnjica potresa.

BOŽINOVIĆ: Produženo radno vrijeme na Badnjak i Staru godinu

PPVRH i ministar Davor Božinović poručio je da će se iznimno 24. i 31. prosinca dopustiti duže trajanje manifestacija i produžiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro:

- Ali to ne znači da se ne treba pridržavati svih mjera na snazi.

BEROŠ: Covid potvrde sprječavaju veću zarazu!

Ministar Vili Beroš istaknuo je da je, od uvođenja Covid potvrda u državnim i javnim službama, testiranjem utvrđeno 11.515 osoba pozitivnih na koronavirus:

- Ti podaci itekako dokazuju utemeljenost te mjere.

A A A