Vijesti
27. 12. 2021.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

Andrej Plenković s 8 ministara i 5 župana na potpisivanju Razvojnog sporazuma za Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju. Od ukupnih sredstava, gotovo 9.2 milijarde ide na zajedničke infrastrukturne projekte, od kojih je najveći Zagorska brza cesta od Varaždina, preko Ivanca i Lepoglave, do Krapine (2.4 mlrd). Izdvojimo i brzu željezničku prugu VD-ZG, zahvaljujući kojoj će se između dva grada, umjesto sadašnjih 2.5 sata, putovati 50 minuta. „Već u roku 5 godina osjetit će se koristi od ovog sporazuma. Sagledali smo sve što je ključno za gospodarski razvoj i rast standarda na sjeveru u desetljeću pred nama“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a iz Varaždina.

Nakon sastanka sa županima Anđelkom Stričakom (VŽ), Markom Marušićem (BBŽ), Darkom Korenom (KKŽ), Željkom Kolarom (KZŽ) i Matijom Posavcem (MŽ), PVRH Andrej Plenković i resorni ministri sudjelovali su u Varaždinu na potpisivanju Razvojnog sporazuma za područje sjeverozapadne Hrvatske.

Gospodarski razvoj i bolji standard hrvatskih građana

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je županima sjeverozapadnih županija i članovima Vlade koji su u proteklih godinu dana radili na ovom Sporazumu:

- To je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjeverne Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske. Naš je glavni cilj pridonositi gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem RH.

Za razvojno-socijalne projekte u pet slavonskih županija ugovoreno 18.58, a isplaćeno 10.3 milijardi kuna!

Dodao je da je Sporazum inspiriran vrlo kvalitetnom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem:

- Sada smo i za sjever Hrvatske uspostavili sličan razvojni okvir. Prioritet će biti korištenje nacionalnih, europskih i sredstava javnih poduzeća za projekte u tim županijama.

I u krizi gledamo naprijed!

Osvrnuvši se na financijski okvir za svaku županiju, otkrio je da je za Bjelovarsko-bilogorsku namijenjeno dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna, Krapinsko-zagorsku 875 milijuna, Međimursku 816 milijuna, a Varaždinsku milijardu i 475 milijuna. Uz sredstva za zajedničke projekte, ukupno su predviđene 15.2 milijarde kuna:

- Činjenica da smo u koroni donijeli Nacionalnu razvojnu strategiju, prihvatili Nacionalni plan oporavka i otpornosti i da sada potpisujemo ovaj Razvojni sporazum svjedoči da i u krizi gledamo naprijed! Zahvaljujući novoj karti regionalnih potpora za koju smo se izborili na razini EU-a, povećane su mogućnosti potpora za velika poduzeća i na sjeveru RH s 25 na 50%.

Prebrodili smo krizu - po rastu i plaćama jači smo nego ikad. Demografska revitalizacija bit će prioritet u idućoj godini

TRAMIŠAK: Zajedno smo & jasno definirali kapitalne projekte!

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je da se potpisivanjem Sporazuma stvorio zajednički okvir u vrijednosti 15.2 milijarde kuna različitih strateških projekata:

- Sporazum je plod partnerstva i suradnje s pet župana, s kojima je Vlada RH zajedno i jasno definirala kapitalne projekte koji će podići kvalitetu života u ovom dijelu Lijepe Naše! To je sporazum za razvojno desetljeće sjeverne Hrvatske!

STRIČAK: Investicijski „boom“!

Varaždinski župan Anđelko Stričak, domaćin susreta, zahvalio je premijeru i ministrima na podršci:

- U povijesti nema Vlade koja je toliko brinula o sjeveru, toliko ulagala u nj, kao što to čini ova, naša, predvođena predsjednikom Andrejem Plenkovićem! I Varaždinska županija postala je golemo gradilište, a zahvaljujući Projektu „Sjever“ bit će još i - veće! Pred nama je investicijski „boom“.

VINDIJA - USPJEŠNA PRIČA

Uoči potpisivanja Sporazuma, izaslanstvo Vlade RH - u društvu sa županom Stričakom - u Varaždinu se upoznalo s planiranim investicijama i novim projektima prehrambene industrije Vindija, koja objedinjuje 13 tvrtki članica, ima više od 3.600 zaposlenih i surađuje s više od 1.300 kooperanata.

- Poslije više od 62 godine postojana, ova vrlo uspješna kompanija iznimno je važna za samodostatnost hrvatske poljoprivrede i naš izvoz. Izražavamo poštovanje pokojnom Dragutinu Drku, koji je na temelju predanog rada gradio Vindijin uspjeh.

VARAŽDIN - GRAD OBRAZOVANJA

Izaslanstvo Vlade RH obišlo je u Gradu Baroka i gradilište Medicinske škole, koja će postati Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. Projektom od 29 milijuna kuna škola će se nadograditi za 2.323 kvadrata & dobiti oglednu bolnicu s laboratorijima, operacijskim salama, bolesničkim sobama i kabinetima.

„To je doprinos profiliranju Varaždina kao grada mladih, kao grada obrazovanja i sveučilišta. Uz baštinu i kulturu, to je pravi put konkurentnosti i lovljenja koraka s četvrtom industrijskom revolucijom“ - poručio je predsjednik Plenković.

A A A