Vijesti
5. 1. 2022.

Iz Fonda solidarnosti EU-a uplaćeno preostalih 278 milijuna eura za sanaciju šteta od petrinjskog potresa

Ministar Darko Horvat: Hrvatskoj je „leglo“ svih 319 milijuna eura bespovratnih sredstava koje nam je odobrila Europska komisija za obnovu Banovine. Stoga smo danas i objavili javne pozive za dodjelu tog novca. PPVRH Tomo Medved: Dosad je u Sisačko-moslavačkoj županiji obnovljeno 1.126 objekata, a radovi su u tijeku na njih 876. S izvođačima su trenutačno sklopljeni ugovori za obnovu još 3.630 obiteljskih kuća.

Na sjednici Vlade RH ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat iznio je informaciju o objavi javnih poziva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje obnove od potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Hrvatskoj je, naime, iz Fonda solidarnosti uplaćeno preostalih 278 milijuna eura:

- Tijekom kolovoza od Europske komisije stigao nam je predujam od 41 milijun eura, a sad je Hrvatskoj uplaćeno i preostalih 278 milijuna eura od ukupno odobrenih 319 milijuna eura za sanaciju infrastrukture i javnih ustanova na području Banovine.

Vratilo se 6.674 osoba, još 5.666 u mobilnim stambenim jedinicama

Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za obnovu od potresa Tomo Medved naveo je pak da je do sada na području pogođenom tzv. petrinjskim potresom obnovljeno 1.126 objekata, u koje se vratilo 6.674 osoba, a ugovori su sklopljeni za obnovu 3.630 obiteljskih kuća. Za rekonstrukcijsku obnovu kuća utrošeno je dosad 43 milijuna kuna:

- Pokrenut je postupak javne nabave za izgradnju zamjenskih tipskih kuća. Dana 8. prosinca raspisan je poziv za prvih 30 kuća, 15. prosinca za novih 30, a 29. prosinca raspisan je poziv za izgradnju zamjenskih montažnih kuća te zamjenskih višestambenih zgrada. Uklonjeno je 460 objekata, a danas se uklanja još sedam.

U idućih 8 godina više od 15 milijardi kuna za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije

Ubrzava se proces obnove, a sve s ciljem kako bi se 5.666 stanovnika Banovine koji su privremeno smješteni u 2.410 mobilnih stambenih jedinica čim prije vratili u svoje domove - zaključio je Medved.

NOVA OPORBENA „INICIJATIVA“

Nakon sjednice, ministar Horvat komentirao je postupak opoziva koji je protiv njega u Hrvatskom saboru pokrenula zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš:

- Svi u procesu obnove snose svoj dio odgovornosti. Oporba ima pravo pokretati inicijative, neka ga iskoristi, a kroz raspravu i Vladino izvješće siguran sam da ćemo opovrgnuti optužbe i otkloniti potrebu za takvim postupkom.

I SA ŠUICOM O SREDSTVIMA ZA OBNOVU

O realizaciji projekata sredstvima Fonda solidarnosti danas je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Banskim dvorima razgovarao s Dubravkom Šuicom. Prenosimo njegov tweet:

„Radni sastanak s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom o planovima Hrvatske za pridruživanje Schengenu i europodručju 2022. i 2023. te provedbi projekata u okviru Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu nakon potresa“.

A A A