Vijesti
12. 1. 2022.

Novska - središte gaming industrije & izobrazbe. To je nova, moderna, uspješna priča Sisačko-moslavačke županije!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković otvorio Učenički dom Srednje škole Novska i obišao Poduzetnički inkubator PISMO 2, koji su financirale EU i Hrvatska radi razvoja gaming industrije: „U Novskoj je registrirano više od 50% tvrtki koje se u RH bave tom najbrže rastućom industrijom na svijetu, što je važan doprinos zaposlenosti, izvozu i zadržavanju mladih, a i svi korisnici Učeničkog doma školuju se za zanimanje tehničara za videoigre. Novska je grad koji je u mandatu naše Vlade ugovorio čak 250 milijuna kuna iz EU fondova, grad budućnosti, čiji razvoj ide ukorak s 4. industrijskom revolucijom“.

Posjet Novskoj predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je sastankom s gradonačelnikom Marinom Piletićem i sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom.

Potom je sudjelovao na otvorenju Učeničkog doma Srednje škole Novska te obišao i Poduzetnički inkubator PISMO 2, koji su financirale EU i Hrvatska prvenstveno radi razvoja gaming industrije: 

- Privukli ste mlade iz cijele Hrvatske da dođu u Novsku te ovdje žive i školuju se, a i tržište nekretnina dobilo je novu dinamiku. Ovaj grad, u kojem u zadnje četiri godine kontinuirano raste zaposlenost, koji je u mandatu naše Vlade ugovorio čak 250 milijuna kuna iz europskih fondova, predstavlja magnet za mlade. Poduzetnički inkubator brendira i razvija Grad Novsku, ali i cijelu Sisačko-moslavačku županiju.

Gaming industrija uvrštena u zakonodavni okvir

Andrej Plenković podsjetio je da je Vlada 2017. u hrvatski zakonodavni okvir o audiovizualnim djelatnostima uvrstila i gaming industriju, koja je stopostotno izvozno orijentirana, a Ministarstvo gospodarstva financijski je podržalo izgradnju Poduzetničkog inkubatora:

- Hrvatski zavod za zapošljavanje svojim sredstvima prati program po kojem svakih šest mjeseci dolazi 40 mladih koji se u Novskoj usavršavaju, i to Peer to Peer, što znači da oni koji su već nešto postigli u gaming industriji educiraju one koji se tek žele profilirati.

Ukorak s 4. industrijskom revolucijom

Dodao je da je u Novskoj registrirano više od 50% tvrtki koje se u RH bave tom najbrže rastućom industrijom na svijetu, što je važan doprinos zaposlenosti, izvozu i zadržavanju mladih:

- A i svi korisnici Učeničkog doma školuju se za zanimanje tehničara za videoigre. Novska je grad budućnosti i 'dodane vrijednosti', grad koji ide ukorak s 4. industrijskom revolucijom. Sustavno ćemo podržavati i projekt Kampusa gaming industrije, čije je financiranje predviđeno iz Fonda za pravednu tranziciju.

U Novskoj 500 novih radnih mjesta

Gradonačelnik Marin Piletić zahvalio je premijeru Plenkoviću na posjetu i istaknuo da se u Novskoj u zadnje četiri godine otvorilo 500 novih radnih mjesta:

- Napravili smo sve da Novsku učinimo nacionalno prepoznatljivom sredinom, otvorenom za nove industrije. Hvala Vladi na podršci i financijskoj potpori!  

Znali smo i znamo donositi prave odluke na dobrobit naših sugrađana - Na izborima očekujemo pobjedu!

Revitalizacija SMŽ-a

Predsjednik Plenković posjet Novskoj završio je obilaskom tvrtke Ante Mijić – Quercus te, na kraju, naglasio da se Vlada prema Sisačko-moslavačkoj županiji odnosi s posebnom brigom:

- Nastavljamo s maksimalnim potporama za poduzetnike, s ulaganjima u infrastrukturu i stvaranje novih radnih mjesta!

U idućih 8 godina više od 15 milijardi kuna za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije

A A A