Vijesti
4. 2. 2022.

Predstavljeni dizajni hrvatskih kovanica eura - s ključnim elementima prepoznatljivosti Lijepe Naše!

(VIDEO) Na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH predstavljena su najuspješnija idejna rješenja za nacionalne strane (lice, glava) na kovanicama eura i centa. Dizajni su odabrani među 1.299 zaprimljenih prijedloga. Na kovanicama se nalaze motivi Geografska karta Hrvatske (2 €), Kuna (1 €), Nikola Tesla (50, 20 i 10 centi) i Glagoljica (5, 2 i 1 cent). PVRH Andrej Plenković: „Rješenja vode računa o hrvatskoj povijesti i političkom identitetu, suverenitetu i državnim granicama, novčarskoj tradiciji i fauni, jeziku, kulturi i književnosti, velikanima, kreativnosti i inovativnosti te tradiciji i modernosti“.

„Kao što vam je poznato, kada RH usvoji euro kao službenu nacionalnu valutu - a to je prema našim projekcijama 1. siječnja 2023. - na kovanicama eura i centa naći će se dizajni motiva koji predstavljaju Hrvatsku i koje danas imamo zadovoljstvo predstaviti javnosti“ - kazao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na početku sjednice kojom je i predsjedao.

Najbolje ocijenjeni motivi

Podsjetio je da je proces izbora motiva započeo točno prije godinu i jedan dan, kada je kao savjetodavna stručna podrška Komisiji za novac Hrvatske narodne banke, osnovana i posebna Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura:

- Proces utvrđivanja konačnih motiva za nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa, temeljio se na najbolje ocijenjenim motivima od navedenih komisija.

Šahovnica - zajednička podloga svim kovanicama

Dodao je i da je provedeno savjetovanje s javnošću, koje je trajalo od 1. do 15. srpnja 2021., u kojemu je lik Nikole Tesle dobio najviše glasova:

- Na svojoj 10. sjednici, održanoj 28. srpnja, Nacionalno vijeće dalo je podršku prijedlogu konačnih motiva, a Vlada je na sjednici 29. srpnja Zaključkom potvrdila sljedeće motive za nacionalnu stranu budućih hrvatskih kovanica eura i centa: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica.

Također, istaknuo je i da je šahovnica, kao element hrvatskog grba, određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa:

- Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske.

Karta Hrvatske, kuna, Tesla i glagoljica

Ostali su motivi na apoenima raspoređeni ovako: na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv kojim je službena kratica Republike Hrvatske, HR, napisana na uglatoj glagoljici, i to ligaturom, to jest spojenim slovima 'H' i 'R' u jedinstveni tipografski znak, kakav se rabi još od prve hrvatske tiskane knjige iz 1483.

Prijedloge odobrilo Vijeće EU-a

Plenković je podsjetio i da je na temelju navedenog zaključka Vlade, Hrvatska narodna banka početkom kolovoza prošle godine objavila otvoreni natječaj za izradu idejnog rješenja grafičkog prikaza za hrvatske kovanice eura i centa:

- Stoga će nam danas biti predstavljeni najuspješniji dizajni, odabrani od ukupno 1299 zaprimljenih prijedloga na ovom Otvorenom natječaju. Prijedloge dizajna službeno je odobrilo i Vijeće Europske unije 28. siječnja ove godine.

Na kovanici od 2 eura ugraviran Gundulićev stih

Predsjednik Plenković kazao je da svaka država može odabrati i ugravirati natpis na kovanici od 2 eura, koja je najveća, te će na hrvatskoj kovanici od 2 eura, osim hrvatske šahovnice, kao elementa hrvatskog grba, i karte Republike Hrvatske, na obodu biti ugraviran Gundulićev stih „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“:

- Kao što je dobro poznato, riječ je o jednom od najpoznatijih i najljepših stihova iz Himne slobodi  koja je sastavni dio pastorale „Dubravka“ iz 17. stoljeća glasovitog hrvatskog književnika Ivana Gundulića. Tako će kovanica od 2 eura, osim hrvatskog grba, kao simbola hrvatskog identiteta, karte Republike Hrvatske, kao simbola hrvatske državnosti i neovisnosti, na sebi imati i stih iz Himne slobodi, koji najbolje simbolizira tisućljetnu težnju za slobodom hrvatskog naroda.

Pristupanje europodručju 1. siječnja 2023.

Predsjednik Plenković zahvalio je svima koji rade na tome i istaknuo da je to proces koji se vodi sustavno i studiozno:

- Veliki povijesni trenutak koji nas očekuje 1. siječnja 2023. godine treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, a to podrazumijeva i kvalitetan zakon, i niz drugih zakona koje ćemo izmijeniti tijekom ove godine, pripremu gospodarstva i zaštitu potrošača koje je jedno od temeljnih načela u ovom procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Naglasio je i nekoliko ključnih elemenata prepoznatljivosti Hrvatske:

- Željeli smo da kovanice budu simboli povijesti i političkog identiteta Hrvatske, našeg suvereniteta i državnih granica, novčarske tradicije i faune, jezika kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti, te tradicije i modernosti. Sve je to sintetizirano u ovih nekoliko kovanica, jer su simboli bitni za  narod, za naš identitet, našu prošlost, a s eurom i našu budućnost.

PRILAGODBE I NA ZAKONSKOM PLANU

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić dodao je da je nacrt Zakona o euru u javnoj raspravi još 11 dana, a trenutačno je zaprimljeno 49 komentara.

Istaknuo je da će se još 42 zakona mijenjati prije stupanja na snagu Zakona o euru, a kasnije još 36 njih. Također je naglasio da po pitanju ispunjavanja kriterija nema kašnjenja i da sve ide prema dogovorenim rokovima.

A A A