Vijesti
15. 3. 2022.

Istraga je pokazala da je besposadna letjelica bila naoružana - Treba utvrditi kako je i zašto ona došla u Hrvatsku!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zacijelo nije raspolagao sa zadnjim saznanjima iz istrage koju provode nadležne službe, stoga smo zatražili da naš veleposlanik pri NATO-u informira njegov ured. Vjerujem da su sada upoznati sa stanjem stvari. Kako napominju iz HV-a, Hrvatska ni od koga nije obaviještena o letjelici prije nego što je ušla u naš zračni prostor. Sada se istragom planira utvrditi kako je i zašto dron došao sve do nas. Ključ je poboljšati komunikaciju među članicama NATO-a, a ova će Vlada nastaviti još više ulagati u razvoj Oružanih snaga i obrambene sposobnosti. 

„S obzirom na oprečne tvrdnje, još jednom ću ponoviti - istraga je pokazala da je besposadna letjelica koja je pala u Zagreb bila naoružana!“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji za medije u Banskim dvorima:

- Letjelica NIJE bila „unarmed“, nego je bila na-o-ru-ža-na! Da! To se nije znalo u četvrtak navečer, ali se zna - sada.

Fotografija tragova eksploziva

Potom je Andrej Plenković pokazao fotografiju na kojima se vide tragovi pronađenog eksploziva:

- Važno je da javnost u potpunosti uvidi ozbiljnost situacije. Nadležne službe rade kako bi pouzdano utvrdile o kojem je tipu bombe riječ. Kada utvrde, javnost će biti obavještena.

A zašto je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio da letjelica „vjerojatno nije bila naoružana“?

- Zacijelo nije raspolagao sa zadnjim saznanjima iz istrage koju provode nadležne hrvatske službe, stoga smo zatražili da naš veleposlanik pri NATO-u informira njegov ured. Vjerujem da su sada upoznati sa stanjem stvari.

Tješnja suradnja s NATO-om

Predsjednik Plenković dodao je da tek treba utvrditi i kako je i zašto letjelica došla u Zagreb:

- Radi li se o pogrešci, sabotaži ili namjeri, to je ono što treba utvrditi naša istraga, uz pomoć podataka do kojih ćemo doći kroz razgovore s partnerskim zemljama. Još jednom ću konstatirati da je velika sreća to što u ovako ozbiljnom, velikom incidentu i jasnoj prijetnji za hrvatsku sigurnost nije bilo žrtava.

Potrebna je tješnja suradnja između EU-a i NATO-a kako bi se ovakve ugroze ubuduće spriječile!

Pritom je iznova naglasio važnost tješnje suradnje unutar NATO-a:

- Želimo da on bude detaljna, otvorena i transparentna. Obavijesti ćemo sve atlantske partnere partnere što smo u međuvremenu saznali te što se poduzelo i što ćemo poduzeti. Istodobno, očekujem da ću u srijedu prilikom posjeta Centru za objedinjene zračne operacije NATO-a u španjolskom Torrejonu dobiti dodatne informacije o ovom incidentu.

Predsjednik Vlade Plenković u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj

A A A