Vijesti
11. 4. 2022.

I dalje ćemo unaprjeđivati položaj romske manjine

PVRH Andrej Plenković: Čestitam Svjetski dan Roma! U partnerskoj suradnji, želimo da se pripadnici svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj osjećaju dobro i ostvaruju svoja prava. Vlada RH nastavlja provoditi programe za bolju integraciju Roma na područjima obrazovanja, kulture, zapošljavanja te izgradnje društvene i komunalne infrastrukture. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana Roma 2022. hrvatski premijer je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji „Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze“ te se sastao s predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA".

U dva mandata ove Vlade napravljeni su kvalitetni operativni programi za suradnju s nacionalnim manjinama - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na obilježavanju Svjetskog dana Roma u hotelu Westin u Zagrebu:

-  Predstavnici romske manjine sami su strukturirali tu suradnju i odredili prioritete. Zajednički pratimo provedbu svih projekata. Znatno su povećana proračunska sredstva u Nacionalnom planu za uključivanje Roma i Akcijskom planu: od 2016. do danas gotovo su se udvostručila, sada iznose nešto manje od 50 milijuna kuna.

Vlada će nastaviti voditi uključivu politiku i raditi na osnaživanju položaja Roma u Hrvatskoj

Andrej Plenković je podsjetio i da je prije dva mjeseca u Zagrebu otvoren suvremeni multimedijski romski kulturno-edukacijski centar:

-  To je važna, konkretna poruka da Romi u hrvatskom glavnom gradu imaju svoju prepoznatljivost, svoje mjesto okupljanja, njegovanja vlastitog jezika i kulture. Doista sam sretan da smo uspjeli to ostvariti kroz partnersku i iskrenu suradnju koju smo uspostavili zadnjih godina.

Romski memorijalni centar Uštica

Izgrađen je i u Europi jedinstveni Romski memorijalni centar Uštica te Zid boli na ulazu u nj:

- Trajni je to podsjetnik na zločine nacističkog i ustaškog režima nad Romima (samudaripen) tijekom Drugog svjetskog rata. Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i ta nedjela bezuvjetno osuđujemo. Procjenjuje se da je u tom mračnom razdoblju povijesti ubijeno između 250.000 i 500.000 Roma - koji su bili sustavno proganjani i odvođeni u koncentracijske logore.

76. obljetnica proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac: Jasno osuđujemo zločine i klanjamo se žrtvama!

Vlada RH daje veliki značaj povijesnom sjećanju Roma, identitetu i kulturi, suočavajući se pritom i s tamnijim stranama naše zajedničke povijesti, stoga smo i napravili brojne iskorake u obrazovnom sustavu - nastavio je predsjednik Plenković:

- Naš je zajednički zaključak da je zadržavanje djece i mladih u obrazovnom sustavu od presudne važnosti za bolju integraciju Roma u hrvatsko društvo. Ministar znanosti i obrazovanja sa svojim timom, kao i Ured za nacionalne manjine, rade na tome kako bi se upravo pitanje napuštanja školovanja riješilo na dugi rok.

Bahtalo sa themesko dives e romengo!

Podsjetio je i na prvi povijesni trag o Romima na tlu Hrvatske - u Dubrovniku u 14. stoljeću, kao i na grofa Ljudevita Draškovića, prvog hrvatskog romologa. Danas pak postoji i studij romologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu:

- Drago mi je što će kroz ovu međunarodnu znanstvenu konferenciju predstavnici Roma iz 17 zemalja koji su ovdje s nama vidjeti koliko Hrvatska njeguje poštivanje prava nacionalnih manjina, a koje su zastupljene i u Hrvatskom saboru.

Na kraju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudionicima konferencije zaželio puno uspjeha riječima: Bahtalo sa themesko dives e romengo!

A A A