Vijesti
14. 4. 2022.

Jamčim da ćemo znatno ubrzati obnovu, da ćemo do kraja ljeta otvoriti više stotina gradilišta!

Ministar Ivan Paladina: Pokrenut ćemo radove na svim vrstama obnove i svim pogođenim područjima. To ćemo uspjeti, prije svega, efikasnijom javnom nabavom. Izrađujemo generičke troškovnike, što znači da će se, primjerice, za 30 objekata raspisati samo jedna nabava umjesto njih - 30. I organizacijske i regulatorne izmjene koje pripremamo olakšat će proces, a dok u idućih mjesec dana ili najviše dva bude trajala reorganizacija, radovi koji su već započeti odvijat će se dalje bez smetnji. Uvodimo i dodatne poticaje za samoobnovu, predujam za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća i izgradnju onih zamjenskih te isplatu PDV-a kod novčane pomoći prije početka konstrukcijske obnove zgrade.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavio je Plan ubrzanja obnove kroz pet ključnih točaka, istaknuvši da je otvaranje gradilišta njegova glavna zadaća, i to u konkretnim rokovima.

Obnova tisuću domova

Na početku je kao prioritet izdvojio rješavanje pitanja onih građana koji su još u kontejnerima ili su bez adekvatnog zamjenskog smještaja:

- Do kraja ljeta započet ćemo izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća na više stotina gradilišta, a u godinu dana pokrenuti radove obnove za tisuću domova, na svim vrstama obnove i svim područjima pogođenima potresom. U tih godinu dana dovršit ćemo sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove te svim građanima isplatiti novčane pomoći u tu svrhu.

Odgovornost prije svega - moja

Paladina je stao uz navedene, ambiciozne ciljeve, s čvrstim uvjerenjem da su - ostvarivi:

- Jamčim da ćemo znatno ubrzati obnovu! U ovom se procesu nalazimo svi zajedno, to je odgovornost svih nas, no prije svega - moja. Nadalje, obnova je prilika svim vlasnicima da uz znatnu operativnu i financijsku pomoć države podignu razinu sigurnosti svojih domova.

Plenković se izborio da Hrvatska može sve do lipnja 2023. koristiti europski novac za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu!

5 KLJUČNIH TOČAKA

Najvažnije točke koje će dovesti do ubrzanja obnove i dostizanja zadanog broja otvorenih gradilišta odnose se na:

1. Efikasniju i bržu nabavu uvođenjem generičkih troškovnika i okvirnih sporazuma (koja će biti prilagođena malim i srednjim obrtima kako bi se aktiviralo cijelu građevinsku industriju); 2. provedbu postupaka nabave po cjelinama (blokovska rješenja, primjerice po geografskim cjelinama); 3. reorganizaciju rada Fonda za obnovu; 4. centralizaciju kontrole i praćenja procesa obnove; 5. uvažavanje poremećaja na građevinskim tržištima fleksibilnijim određivanjem cijena.

U idućih 8 godina više od 15 milijardi kuna za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije

Poticanje samoobnove, predujam & brža obrada zahtjeva

Obnova će se ubrzati i poticanjem samoobnove uvođenjem naknade operativnog troška, isplatom predujma kao dodatnog poticaja kod konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, isplatom PDV-a kod novčane pomoći koja se isplaćuje prije početka konstrukcijske obnove zgrade te usklađivanjem propisanih maksimalnih cijena roba, usluga i radova u Programu mjera.

Ministar Ivan Paladina poručio je, na kraju, da ovim prilagodbama nitko neće biti zakinut, niti će ovaj plan usporiti sve do sada započete procese:

- Organizacijskim i regulatornim unaprjeđenjem postići ćemo do tri puta brži tempo obrade zahtjeva.

A A A