Vijesti
22. 4. 2022.

Zločine nikad ne smijemo zaboraviti

PVRH Andrej Plenković na komemoraciji u Jasenovcu: Odajemo počast svim žrtvama, nevinim ljudima koji su stradali u ovom ustaškom logoru i za vrijeme NDH. Važno je da kroz obrazovni sustav mlade generacije jasno nauče o razmjeru zla u Drugom svjetskom ratu i karakteru tih zločina. S predstavnicima naroda žrtava razgovarali smo o modernizaciji Spomen-područja, u čemu će Vlada RH i financijski sudjelovati. Dijelimo univerzalne vrijednosti civiliziranog svijeta i demokracije - na kojima je i satkana suvremena i suverena Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu te na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja.

Na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika iz logora Jasenovac izaslanstva Vlade, Hrvatskog sabora, 26 veleposlanstava u RH, HDZ-a i drugih stranaka, Sisačko-moslavačke županije, nacionalnih manjina, antifašističkih udruga… položila su vijenac podno spomenika "Cvijet", do kojeg su došla u Koloni sjećanja.

Poštovanjem prema žrtvi & jasna osuda zločina

Premijer Andrej Plenković u izjavi za medije nakon komemoracije izrazio je duboko žaljenje zbog svih poginulih u tom logoru:

- Došli smo odati počast svim nevinim ljudima koji su stradali u vrijeme fašističke NDH. Važno je da kroz obrazovni sustav mlade generacije jasno nauče o razmjeru zla u Drugom svjetskom ratu i karakteru tih zločina. Ovdje smo, kao i uvijek, svake godine, na službenoj komemoraciji koju organizira Savjet Spomen-područja, s dostojanstvom, s poštovanjem prema žrtvi, s jasnom osudom zločina.

Dijelimo univerzalne vrijednosti civiliziranog svijeta i demokracije, na kojima je i satkana suvremena i suverena Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu te na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Sredstva za modernizaciju Spomen-područja

Upitan o tome što je dogovoreno na sastanku s predstavnicima naroda žrtava, izvijestio je da su razgovarali, prije svega, o modernizaciji Spomen-područja Jasenovac:

- U tu će svrhu Ministarstvo kulture doznačiti sredstva za izradu projektne dokumentacije. Želimo osuvremeniti Spomen-područje, učiniti ga primjerenijim 21. stoljeća - u komunikacijskom i vizualnom smislu. Vlada je spremna financijski poduprijeti projekt.

Također je najavio da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u dogovoru s ravnateljima, nastojati da što više učenika posjeti Jasenovac.

UJEDNAČAVANJE SUDSKE PRAKSE & VEĆE KAZNE

Što se tiče pozdrava ZDS, Plenković je još jednom napomenuo da su i postojeći propisi i presude Ustavnoga suda vrlo jasni te da je samo potrebno ujednačiti sudsku praksu:

- Vrhovni sud može samoinicijativno zauzimati pravna shvaćanja i ujednačavati praksu. Treba vidjeti mogu li se eventualno povećati kazne - kako bi se i na taj način djelovalo preventivno i sankcioniralo one koji krše zakon.

NA ROMSKOM GROBLJU UŠTICI

Nakon komemoracije, premijer Andrej Plenković položio je vijenac na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštici, a potom zapalio svijeću kod „Zida boli“ u Romskom memorijalnom centru.

U izaslanstvu Banskih dvora Vlade bili su i potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer te posebna savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Sara Lustig.

IZASLANSTVA HRVATSKOG SABORA & HDZ-a

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodio je njegov predsjednik Gordan Jandrojović, a HDZ-a glavni tajnik Krunoslav Katičić.

U povodu 77. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac, predsjednik Jandroković predvodio saborsko izaslanstvo i položio vijenac u spomen na žrtve logora

A A A