Vijesti
1. 5. 2022.

Iz Okučana: Jedna je povijesna istina - Hrvatska se u pravednome Domovinskom ratu obranila od velikosrpske agresije & oslobodila svoja okupirana područja

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković na 27. obljetnici Vojno-redarstvene operacije Bljesak: Važno je da sve naše generacije znaju što se događalo 90-ih prošlog stoljeća. Povijest i hrvatska žrtva ne smiju se zaboraviti! Još jednom, s najdubljim poštovanjem, zahvaljujemo hrvatskim braniteljima na slobodi u kojoj danas živimo. Zauvijek ćemo čuvati spomen na njihovu hrabrost te štititi dignitet Domovinskog rata! Ispravili smo nepravde koje su im se nanosile, popunili zakonske praznine u zaštiti njihovih prava. Nastavlja s modernizacijom pobjedničke Hrvatske vojske i policije te osnaživanjem obrambenih sposobnosti RH!

Kao i svake godine, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Okučanima je sudjelovao na svečanom obilježavanju godišnjice VRO Bljesak te na spomeniku "Kristalna kocka vedrine" položio vijenac i zapalio svijeću, poklonivši se braniteljima na žrtvi utkanoj u hrvatsku slobodu.

Donosimo njegove ključne poruke:

Miješaju nam se osjećaji ponosa i tuge

Važno je da sve generacije znaju što se događalo 90-ih prošlog stoljeća. Jer jedna je i jedina povijesna istina - Hrvatska se u pravednome Domovinskom ratu, zajedništvom Hrvata i pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, obranila od velikosrpske agresije i oslobodila svoja okupirana područja. Povijest i hrvatska žrtva ne smiju se zaboraviti!

Miješaju nam se osjećaji ponosa i tuge: i ova 51 kristalna kocka simbol je hrvatske žrtve, ali i veličanstvene pobjede, nesalomljive volje hrvatskog naroda da živi svoj na svome!

Hrabrost legendarnih „Pauka“ odraz je nepokolebljivosti hrvatskog naroda! I danas nas ispunjavate ponosom & zahvalnošću!

Ispravili smo nepravde koje su nanosili braniteljima

Još jednom, s najdubljim poštovanjem, zahvaljujemo hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim vojnicima i policajcima, na slobodi u kojoj danas živimo. Zauvijek ćemo čuvati spomen na njihovu žrtvu i hrabrost te štititi dignitet Domovinskog rata!

Ispravili smo nepravde koje su se nanosile našim braniteljima, našim herojima, popunili zakonske praznine u zaštiti njihovih prava. Tu posebno zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

Nastavljamo osnaživati obrambene sposobnosti RH

Hrvatska kao pouzdani partner u okviru EU-a i NATO-a nastavlja s modernizacijom pobjedničke Hrvatske vojske i policije - što se zorno vidi po sve većim proračunskim izdvajanjima, s jačanjem domovinske sigurnosti te osnaživanjem svojih obrambenih sposobnosti!

U okolnostima brutalne ruske agresije na Ukrajinu pitanje sigurnosti dobilo je na dodatnoj važnosti.

DOSTOJANSTVENO & VRLO SADRŽAJNO

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, na središnjoj svečanosti intonirana je hrvatska himna. Uslijedilo je čitanje imena poginulih branitelja u VRO Bljesak i minuta šutnje te su Okučane potom nadletjela dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U sklopu svečanog obilježavanja, u Crkvi Sv. Vida u Okučanima služena je sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Impresivne pokazne vježbe

Održane su i pokazne vježbe specijalnih snaga ATJ Lučko, HV-a, Civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog crvenog križa - uz letački program akrobatske skupine ''Krila Oluje".

„Vježbe su uistinu - impresivne! Čestitam svim sudionicima na izvrsnoj izvedbi koja ulijeva povjerenje i sigurnost za hrvatske građane!“ - poručio je predsjednik Plenković

PREKRETNIČKA BITKA DOMOVINSKOG RATA

Toga povijesnog 1. svibnja 1995. u zoru je započela jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata - prekretnička bitka protiv velikosrpskog agresora. Hrvatske su snage, pod vrhovnim zapovjedništvom dr. Franje Tuđmana, za manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija i deblokirale autocestu od Zagreba prema Lipovcu.

Jasan znak da je propao plan stvaranja velike Srbije

Neprijateljske srpske snage razbijene su po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojne operacije. VRO Bljesak bila je jasan znak da je propao plan stvaranja velike Srbije, a utrla je put još jednoj briljantnoj pobjedi - Oluji.

U toj slavnoj oslobodilačkoj operaciji život na Oltar Domovine položio je 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena. Neka im je vječna slava i hvala! Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne Hrvatske.

Svim sudionicima Bljeska trajno smo zahvalni na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti. Hrvatski branitelji i vaše obitelji, u našim ste mislima i molitvama!

A A A