Vijesti
13. 5. 2022.

Križni put duboka je rana koju hrvatsko društvo i dalje nosi. Za zločine nema i ne može biti opravdanja!

77. godišnjica Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskog naroda. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju u spomen na žrtve masovnih poratnih zločina totalitarnog komunističkog režima. „Hrvatski narod i dalje tuguje za desetinama tisuća ubijenih bez suđenja u kolonama smrti. Povijest ne smijemo zaboraviti. Osuda svih zločina, njegovanje kulture sjećanja, suočavanje s prošlošću i poučavanje o povijesnoj istini važni su za izgradnju bolje budućnosti mladih generacija“.

Tragično razdoblje za hrvatski narod

Hrvatska je svoje mjesto među pobjednicama Drugog svjetskog rata osigurala borbom protiv nacizma i fašizma - ističe se u priopćenju iz Banskih dvora.

Ali, nažalost, strašni poratni zločini komunističkog režima predstavljaju tragično razdoblje za hrvatski narod, koji i dalje tuguje za tisućama ubijenih bez suda u kolonama smrti.

Nikada zaboraviti

Križni put stoga je duboka rana koju hrvatsko društvo i dalje nosi, a za zločine koji su počinjeni nema nikakvog opravdanja.

Povijest ne smijemo zaboraviti, niti ćemo odustati u našim nastojanjima da se rasvijetle zločini i sudbine brojnih nestalih i stradalih - također se navodi u priopćenju.

Osuda svih totalitarnih režima

Osudom zločina svih totalitarnih režima stvaramo temelje za pomirbu u hrvatskom društvu kako bismo, suočeni s novim izazovima, nastavili graditi potrebno zajedništvo.

Njegovanje kulture sjećanja i obrazovanje o bitnim povijesnim činjenicama važni su za izgradnju mira i bolje budućnosti mladih generacija - zaključuje se iz Vlade RH.

MEDVED, BUŠIĆ, KATIČIĆ, KUSIĆ, GRANIĆ

Uz predsjednika Plenkovića, u Maclju su bili i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić, saborski zastupnik Krunoslav Katičić te posebni savjetnici hrvatskog premijera Zvonko Kusić i Mate Granić.

A A A