Vijesti
14. 5. 2022.

Vijenci i svijeće u spomen na dr. Tuđmana - najvećeg državnika u slavnoj i olujnoj povijesti Lijepe Naše

(PHOTO) 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana. Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno Andrejem Plenkovićem, odalo je počast - zajedno s članovima obitelji Tuđman - prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju naše stranke pokraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću te na Mirogoju, kod njegovog posljednjeg počivališta. Dr. Tuđman svoju je državotvornu viziju pretvorio u stvarnost. Ostavio je neizbrisivi trag u povijesti hrvatskog naroda - zauvijek će ostati u našim srcima, mislima i molitvama.

Dr. Franjo Tuđman predvodio je hrvatski narod u rušenju komunističkog režima i uvođenju višestranačke demokracije, u stjecanju neovisnosti te obrani od velikosrpske agresije i oslobođenju zemlje, a zacrtao je i europski i atlantski put Lijepe Naše.

Stoljetni san o slobodi

Dr. Franjo Tuđman najveći je državnik u našoj slavnoj i olujnoj povijesti. Predvodeći hrvatski narod i hrvatske branitelje, ostvario je stoljetni san o slobodi i utemeljio suvremenu hrvatsku državu.

U povodu 100. obljetnice njegovog rođenja, izaslanstvo HDZ-a mu je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odalo počast kod njegove rodne kuće u srcu Hrvatskoga zagorja, a potom je to isto učinilo i kod njegova groba na zagrebačkom Mirogoju.

Čvrsto oslonjeni na Tuđmanovu baštinu

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je dr. Tuđman najveći državnik u hrvatskoj povijesti, istinski velikan koji je odvažno i mudro vodio Hrvatsku u njenim najtežim trenucima:

- Unatoč iznimno zahtjevnim vanjskopolitičkim okolnostima i brutalnoj ratnoj agresiji velikosrpskog režima, na temelju nacionalne pomirbe i zajedništva Hrvata iz RH, BiH i iseljeništva ostvario je svoju državotvornu viziju. Tuđmanova ostavština, na koju smo čvrsto oslonjeni, obaveza je svima nama koji danas imamo povjerenje hrvatskih građana u suočavanju s novim globalnim izazovima.

Tuđmanov cilj - bolji život hrvatskog čovjeka

Dodao je da je Hrvatska već 30 godina međunarodno priznata država koja je ispunila svoje strateške ciljeve:

- Ravnopravna je članica NATO-a i Europske unije, u kojoj kontinuirano, zajedničkim naporima, unaprjeđujemo ono što je i bio Tuđmanov cilj, a to je bolji život svakog hrvatskog čovjeka.

IZASLANSTVO HDZ-a BiH

Na Mirogoju je počast dr. Franji Tuđmanu odalo i izaslanstvo sestrinskog nam HDZ-a Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem.

A A A