Vijesti
16. 5. 2022.

Izložba "Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske" u Galeriji Klovićevi dvori

(VIDEO & PHOTO) Andrej Plenković: Velika mi je čast što večeras upotpunjavamo obilježavanje 100. rođendana najvećeg hrvatskog državnika u povijesti. Zahvaljujem obitelji Tuđman i autoru Dinku Čuturi na mnogobrojnim dokumentima i fotografijama koje su ustupili kako bi i šira javnost mogla steći uvid u pojedinosti bogatog života utemeljitelja suvremene Hrvatske.

Ova vrijedna izložba otvorit će nam horizonte i za one dijelove života dr. Franje Tuđmana koji su možda i manje poznati - također je istaknuo predsjednik HDZ-a i Vlade RH otvarajući izložbu „Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske“.

Velikan i vizionar

Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo što se izložba u povodu 100. rođendana prvog hrvatskog predsjednika odvija upravo u Galeriji Klovićevi dvori:

- Dr. Tuđman je imao posebni afinitet prema hrvatskoj kulturi, identitetu, tradiciji te svemu što nas čini Hrvatima. Građani će moći posjetiti izložbu do 22. svibnja i razgledati izvrsni prikaz ključnih trenutaka iz života i političkog djelovanja velikana koji je hrvatskom narodu osigurao državu i slobodu.

Pogledajmo kako to izgleda u Klovićevim dvorima!

Tuđmanova misao hrvatske slobode

Autor izložbe Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, napomenuo je da ovaj postav govori o čovjeku koji je bio predodređen da u ključnom trenutku preuzme vodeću, presudnu ulogu u stvaranju samostalne Hrvatske:

- Tuđman je imao temeljnu misao - misao hrvatske slobode. izložba je podijeljena u nekoliko dijelova:  djetinjstvo u Hrvatskom zagorju, uloga u Drugom svjetskom ratu, proučavanje vojnih doktrina, sukob s dogmatskim strujama u Komunističkoj partiji i progon, osnutak HDZ-a, Domovinski rat…

Na izložbi je predstavljen i dio goleme korespondencije koju je dr. Tuđman vodio s najvažnijim državnicima tog vremena. Čutura: „Svu svoju energiju stavljao je u svrhu stvaranja hrvatske države“.

Hrvati, kršćanstvo, kultura, umjetnost

Ravnatelj Galerije Antonio Picukarić naglasio je da je Tuđman često dolazio u Klovićeve dvore te da je jako cijenio umjetnost:

- Ove godine slavi se 40. obljetnica Galerije, a jedna od najvećih izložbi za hrvatsku kulturu bila je izložba "Hrvati, kršćanstvo, kultura, umjetnost", koja je 1999. rađena upravo na inicijativu dr. Tuđmana i onašnjeg ministra kulture Bože Biškupića.

TRODNEVNI PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Ovim prelijepim događajem naša je stranka završila trodnevni program svečanog obilježavanja 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, najvećeg hrvatskog državnika u povijesti.

A A A