Vijesti
31. 5. 2022.

Priliku koja joj se nudi Hrvatska neće propustiti! Postat ćemo ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom & plinom!

Zahvaljujući Hrvatskoj, čelnici država članica EU-a postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte! PVRH Andrej Plenković iz Bruxellesa: „Mađarska će moći alternativno nabavljati naftu preko RH. Pojasnio sam da Janaf u roku od 20-30 dana i uz ulaganja od samo 8 milijuna eura može proširiti svoje kapacitete za 30%. Mogu najaviti da će Vlada RH donijeti odluku i o nadogradnji LNG terminala i naših plinovoda. U izmijenjenim geopolitičkim okolnostima otvorila nam se šansa da prerastemo u energetsko čvorište - i to uz pomoć europskih sredstava i uz punu potporu SAD-a“.

„Umjesto dosadašnjih 11.4 milijuna tona sirove nafte godišnje, kroz RH će se, dakle, prevoziti više od 15 milijuna - što će i Mađarskoj i Slovačkoj omogućiti dostatnu opskrbu sirovom naftom“ - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon izvanrednog sastanka Europskog vijeća, održanog o temama energetske neovisnosti EU-a i 6. paketa sankcija protiv Rusije:

- Uz mala ulaganja, Hrvatska zahvaljujući svom zemljopisnom položaju može postati regionalno energetsko čvorište, koja će svojim susjedima i šire osigurati diversifikaciju opskrbe!

300 milijardi € vrijedan plan „RePower EU“ uključuje ulaganja u proširenje LNG terminala & plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj!

Prilika za golemi iskorak

Što se tiče LNG terminala kod Omišlja, Andrej Plenković je podsjetio da je njegov prvotni kapacitet od 2.6 milijardi kubičnih metara plina nedavno povećan na 2.9 milijardi:

- No to se može bez složenijih zahvata dodatno podići na 3.5 milijarde, a ugradnjom dijela postrojenja na čak 6.1 milijardi! To bi bilo dovoljno i za Hrvatsku, čije su godišnje potrebe 2.9 milijardi, i za, skupa. Sloveniju, Mađarsku i BiH.

Hrvatska ima priliku za golemi iskorak, nećemo ga propustiti! - zaključio je.

MAĐARSKI MINISTAR ODMAH U ZAGREBU

Odmah nakon kasnonoćnog dogovora na sastanku Europskog vijeća, u Zagreb je doputovao mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó. Ministar gospodarstva RH Davor Filipović:

- Razgovarali smo, na inicijativu mađarske strane, o sigurnost opskrbe i energetskoj neovisnosti EU-a o Rusiji, što će se i uspjeti upravo nadogradnjom LNG terminala na Krku te proširenjem kapaciteta plinovoda i naftovoda u Hrvatskoj.

PUNA POTPORA SAD-a!

Podsjetimo da je tri dana prije Europskog vijeća Bijela kuća priopćila da je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, u telefonskom razgovoru hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću prenio punu potporu SAD-a da proširenjem kapaciteta LNG terminala te plinovoda i naftovoda naša zemlja pomogne državama srednje i istočne Europe da diverzificiraju opskrbu energentima i osiguraju energetsku neovisnost o Rusiji.

Iz Davosa (2): Za razliku od mnogih europskih država, Hrvatska je gledala naprijed & otvorila LNG terminal na Krku

Predsjednik Plenković tom je prigodom istaknuo da se potvrđuje koliko je dalekosežna bila odluka naše Vlade o realizaciji - uz pomoć bespovratnih EU sredstava - strateškog projekta terminala na Krku, koji je od ključne važnosti za energetsku sigurnost Hrvatske.

A A A