Vijesti
18. 6. 2022.

Ministri financija država članica EU-a prihvatili preporuku o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura od 1. siječnja 2023.

VELIKI DAN! PPVRH Zdravko Marić: Ovaj uspjeh nije plod 'dobrih osobnih kontakata', kako bi ga neki htjeli bagatelizirati, nego je rezultat dubinske analize svega što je naša Vlada RH postigla odgovorno upravljajući javnim financijama. Tu nije bilo niti je moglo biti popusta, gledanja kroz prste. Hrvatska je jedina od 7 ocjenjivanih država ispunila svih 5 zahtjevnih kriterija za ulazak u eurozonu! Uostalom, RH je, uz Irsku, i jedina zemlja koja je izišla iz procedure makroekonomskih neravnoteža.

Nakon što se u četvrtak Euroskupina (19 država s eurom kao službenom valutom) složila s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila sve kriterije za euro, u petak je u Luxembourgu francuski ministar financija Bruno Le Maire, kao predsjedatelj resornog Vijeća EU-a (ECOFIN), potpisao pismo o spremnosti RH za ulazak u eurozonu. Pismo je odmah poslano predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. 

Impresivni skok na ljestvici globalne konkurentnosti! Hrvatska je najviše napredovala među svim državama!

“Ministri financija dijele mišljenje da je Hrvatska pravno kompatibilna i da ispunjava sve konvergencijske kriterije za usvajanje eura. Važnost je da RH i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europskim tečajni mehanizam (ERM II). Pozivamo RH da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene Nacionalnim planom oporavka i otpornost (NPOO) i da nastavi voditi zdravu fiskalnu politiku” - stoji u pismu.

Priznanje za goleme napore Vlade RH 

Veliki je ovo dan za Hrvatsku, jedan od posljednjih proceduralnih koraka prema formalnoj odluci o ulasku u eurozonu na samom početku iduće godine! - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić nakon potpisivanja pisma ECOFIN-a (Vijeća za ekonomske i financijske poslove Europske unije):

- To je odlična vijest, priznanje za goleme napore koje smo uložili. Od pridruživanja europodručju, međutim, koristi neće imati samo Hrvatska i njezini građani, nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica. Europska unija nastavlja se jačati i integrirati.

Hrvatska će nastaviti implementirati sve ono na što smo se obvezali jer će to, uostalom, pridonositi još boljoj makroekonomskoj situaciji u Lijepoj Našoj - zakljućio je Marić.

FINALNA ODLUKA 12. SRPNJA

Prema hodogramu, Europsko vijeće trebalo bi na svom sastanku na vrhu 23. i 24. lipnja podržati ECOFIN-ovo pismo preporuke. 

Europski parlament raspravljat će i glasovati početkom srpnja o ulasku Hrvatske u eurozonu, a konačna odluka o našem pristupanju trebala bi „pasti“ 12. srpnja na idućem sastanku ECOFIN-a, na kojem će ministri financija EU-a donijeti i tri pravna akta potrebna kako bi se Hrvatskoj omogućilo uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine. 

A A A