Vijesti
18. 6. 2022.

Jačanje zajedništva jednog naroda u dvije države

Plitvička jezera. Uručivanje ugovora za 45 projekata financiranih u sklopu Programa prekogranične suradnje između Vlade RH i Hrvata u BiH. Ravno. XI. Koordinacija (grado)načelnika i predsjednika županijskih Vlada iz redova hrvatskog naroda u BiH te Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Državni tajnik Zvonko Milas: „Ima zajedničku prošlost i sadašnjost, a i budućnost. Naši projekti otvaraju radna mjesta i stvaraju uvjete za nove perspektive razvoja“.

Redovitu koordinaciju koja se organizira u ovom formatu dužnosnici su iskoristili za razgovor o pripremama za Opće izbore u BiH (u listopadu 2022.) te sufinanciranju, do kraja godine, razvojno-socijalnih projekata od interesa za područne i lokalne jedinice kojima upravljaju izabrani predstavnici hrvatskog naroda.

Izrazivši gostima dobrodošlicu, domaćin XI. Koordinacije Andrija Šimunović, načelnik Ravnog, istaknuo je stratešku važnost i veliki turistički potencijal te općine na jugoistoku Hercegovine.

Zdravstvo, obrazovanje, kultura, prometna infrastruktura, socijalnu skrb

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas osvrnuo se pak na nedavno uručivanje ugovora za projekte financirane u sklopu Programa prekogranične suradnje između Vlade RH i Hrvata u BiH za 2022. godinu:

- Ti projekti, financirani iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, pokrivaju brojna područja: zdravstvo, obrazovanje, kulturu, prometnu infrastrukturu, socijalnu skrb... ti projekti otvaraju radna mjesta i stvaraju uvjete za nove perspektive razvoja. Njihovu posebnu vrijednost prepoznajem i u jačanju zajedništva i suradnje jednog naroda u dvije države - suradnje koja će se nastaviti.

Svečano uručeni ugovori o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2022. godinu

Još snažniji Program prekogranične suradnje

Mi smo jedan narod koji, iako živi u dvije države, ima zajedničku prošlost, sadašnjost, a i budućnost - također je naglasio Milas:

- U ovoj godini potpora je pružena za 45 projekata, a Program prekogranične suradnje u nadolazećim ćemo godinama dodatno osnaživati. Raduje nas dobar odaziv na programe Vlade RH, to je znak jamstva opstanka Hrvata u BiH.

Proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za iduću godinu povećan za gotovo 100%!

Po pobjedu!

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, govorio je o aktualnoj političkoj situaciji i predstojećim izborima:

- Danas sam održao sastanak s Općinskom odborom HDZ-a Ravno, sinoć s Općinskom odborom HDZ-a Neum, a do kraja lipnja i početkom srpnja posjetit ću sve općine i gradove i razgovarati sa stranačkim dužnosnicima kako bismo ostvarili ciljeve koje smo zacrtali na ovim izborima.

Lideri Hrvata iz BiH, Srbije i Crne Gore na XIX. Općem saboru HDZ-a: Hvala predsjedniku Plenkoviću & Vladi RH na svemu što čine za nas!

A A A