Vijesti
5. 7. 2022.

Europski parlament dao snažnu potporu hrvatskom pristupanju europodručju!

S 539 glasova ZA (od 632 prisutna zastupnika) Europski parlament prihvatio je izvješće o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine. Tako su eurozastupnici velikom većinom podržali Hrvatsku koja će postati 20. članicom europodručja! U izvješću, o kojem se glasovalo nakon održane rasprave na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, stoji da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje te da će ono ojačati hrvatsko gospodarstvo i donijeti korist za njezine građane i poduzeća. Europsko vijeće već je podržalo naš ulazak u eurozonu, a nakon ove odluke EP-a preostaje još samo formalna odluka o odobrenju Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), koja se očekuje 12. srpnja u Bruxellesu.

„Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura kao rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske Vlade i hrvatskog naroda. Usprkos teškoj društveno-gospodarskoj situaciji uzrokovanoj zdravstvenom krizom i najnovijim povećanjem cijena energenata, uvođenje eura u Hrvatskoj i ispunjavanje potrebnih kriterija predstavljaju snažan politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Unije“ - stoji u izvješću.

Korist za hrvatske građane i gospodarstvo

Ističe se da će uvođenje eura ojačati hrvatsko gospodarstvo i proizvesti korist za njezine građane i poduzeća:

- Gospodarstvo će postati otpornije, privlačit će više stranih ulaganja, povećati povjerenje međunarodnih ulagača i smanjiti valutne razmjene, što će imati opipljiv utjecaj na ključni turistički sektor Hrvatske.

9 GODINA ČLANSTVA: Koristeći prednosti EU-a, nastavljamo podizati životni standard hrvatskih građana i osiguravati bolju budućnost generacijama koje dolaze!

EUROZASTUPNICI: Iznimno postignuće Lijepe Naše!

Odluku EP-a svesrdno su pozdravili i naši eurozastupnici Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko. Ovu veliku potporu uvođenju eura u Hrvatskoj ocjenjuju iznimnim postignućem. Donosimo njihove reakcije:

RESSLER: Generacijska prilika koju moramo iskoristiti za bolju kvalitetu života hrvatskih ljudi! 

Uz euro, i rekordna EU sredstva koja potiču poduzetnost, inovativnost i digitalizaciju, imamo generacijsku priliku za osnaživanje Hrvatske. Što se tiče kolege Ilčića koji se u EP-u usprotivio odluci o uvođenju eura, mogu samo poručiti da zaboravlja kako kuna nikada nije bila svrha sama po sebi, nego oruđe za veću kvalitetu života hrvatskih obitelji. Ako to danas možemo bolje osigurati eurom, a oko toga nema dileme, ne vidim razloga zašto ne. Valuta je uvijek oruđe nekog gospodarstva, nikad ne može biti samo ukras. Već danas uživamo rekordni kreditni rejting zbog uvođenja eura. Zaista imamo prvoklasnu priliku koju moramo iskoristiti. Snažno, asertivno, odgovorno. Jer to hrvatski građani zaslužuju!

GLAVAK: Ulaskom u europodručje i Schengen ispunjavamo strateške ciljeve dublje EU integracije!

Ponosna sam što mogu ovdje, u Europskom parlamentu, reći kako se u izvješću podržava uvođenje eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. te konstatira da Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura kao rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske vlade i hrvatskog naroda. Ulazak u europodručje i Schengenski prostor strateški su ciljevi kojima će se Hrvatska dublje integrirati u Europsku uniju. Primili smo i prijedlog Vijeća da se granične kontrole ukinu s početkom sljedeće godine. Ovo su iznimna postignuća u vremenima gospodarske i sigurnosne krize, ali i priznanje koje će obilježiti deset godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

GODINA ISPORUKE: Sve spremno za uvođenje eura, ispunjeni kriteriji za Schengen & najviši kreditni rejting u povijesti!

SOKOL: Vlada HDZ-a svojim je naporima dovela Hrvatsku nadomak još jednog velikog postignuća! 

Nakon devet godina članstva u Europskoj uniji, Hrvatska je nadomak ostvarenja još jednog strateškog cilja. Ulaskom u europodručje uklonit će se transakcijski troškovi i valutni rizik, od čega će najviše profitirati hrvatski izvoznici i turizam. Sama najava uvođenja eura već je dovela do rasta nacionalnog kreditnog rejtinga, što omogućava niže kamatne stope za poduzeća i građane. Općenito, možemo reći da ulazak u eurozonu predstavlja veliku korist za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini. Uvođenje eura veliko je postignuće za Hrvatsku, stoga mi je bilo zadovoljstvo podržati ovo Izvješće. Ispunjavanje uvjeta za uvođenje eura, posebno onih vezanih uz javni dug i deficit, nije bilo lako. Vlada HDZ-a uspjela je, racionalnom i uravnoteženom fiskalnom politikom, smanjiti javni dug naslijeđen od prethodne socijalističke vlade s 83.3% BDP-a na kraju 2015., na razinu od 71.1% na kraju 2019. Time smo pokazali da se ekonomska politika može voditi na način koji potiče gospodarski rast, bez prekomjerne i neodržive proračunske potrošnje. 

Hrvatska spremna za euro!

ZOVKO: Hrvatska će privući više stranih ulaganja i dodatno potaknuti gospodarstvo!

Hrvatska je prošla sve potrebne kontrole i spremna je za uvođenje eura! Nova valuta snizit će troškove konverzije i smanjiti troškove financiranja i zaduživanja države i gospodarstva. Osim toga, Hrvatska će povećati svoje kapacitete za suočavanje s krizama koje pogađaju naše financijsko tržište. Članstvo u europodručju imat će brojne pogodnosti za hrvatske građane, a usto i poslati jasan signal povjerenja i stabilnosti financijskim tržištima. Pozitivan učinak već smo vidjeli u najavi kreditne agencije Moody’s, koja će Hrvatskoj dati najvišu ocjenu u povijesti zemlje. To će privući više stranih ulaganja i potaknuti naše gospodarstvo.

Najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske za čak dvije razine potvrđuje važnost ulaska u eurozonu!

A A A