Vijesti
8. 7. 2022.

Započeli pregovori o pristupanju Hrvatske OECD-u - Ispunjavamo još jedan vanjskopolitički cilj koji će dugoročno osnažiti naše gospodarstvo!

PVRH Andrej Plenković: Uz Schengen i eurozonu, slijedi nam ispunjavanje još jednog cilja - pristupanje Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj! U Banskim dvorima razgovarali smo sa zamjenikom glavnog tajnika OECD-a Ulrikom Vestergaardom Knudsenom o idućim koracima na putu prema članstvu. Time su pregovori i službeno započeli! 

Povijesni trenutak za Hrvatsku

Na sastanku u Vladi sudjelovao je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se potom na konferenciji za medije - zajedno sa zamjenikom glavnog tajnika Knudsenom - obratio javnosti:

- Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku! Proces pristupanja može pomoći našoj zemlji da nastavi ostvarivati vlastite prioritete i provoditi reforme za boljitak hrvatskog društva. Dobit ćemo priliku za razmjenu najboljih praksi s najrazvijenijim državama svijeta na nizu područja, od gospodarstva do zaštite okoliša.

4. desetljeće hrvatske samostalnosti bit će razdoblje ubrzanog razvoja, ulaska u Schengen i eurozonu & pristupanja OECD-u!

Imamo znanje, iskustvo i kapacitet

Šef hrvatske diplomacije istaknuo je da će pristupanjem OECD-u Hrvatska moći brže ostvarivati ciljeve kao što su poticanje trgovine, ulaganja i inovacija, poboljšanje poreznog sustava i unapređenje učinkovitosti politika obrazovanja, zdravstva i tržišta rada:

- Dug je posao pred nama, ali mi smo optimistični jer Hrvatska ima znanje, iskustvo i kapacitet voditi taj proces. Zato vjerujem u naš uspjeh!

Ova zdravstvena & ekonomska kriza ponovno je pokazala važnost članstva u OECD-u, što ostaje jedan od prioriteta naše Vlade 

KNUDSEN: Hrvatska je već godinama pouzdani partner!

Zamjenik glavnog tajnika OECD-a kazao je da Hrvatska želi pristupiti OECD-u kako bi stvorila bolje uvjete života za svoje građane:

- Dugo smo čekali ovaj trenutak, a on je došao nakon važne odluke Vijeća OECD-a i ministarskog sastanka. Niz projekata već je proveden, a tijekom godina Hrvatska je postala jedan od najbližih partnera OECD-a i trudi se uskladiti svoju politiku sa standardima i najboljim praksama ove organizacije.

 

A A A