Vijesti
7. 7. 2022.

Završeni radovi na Veteranskom centru u Sinju, projektu vrijednom 56.3 milijuna kuna!

„Riječ je o drugom takvom projektu u Hrvatskoj. Građevinski radovi su završeni, a tijekom srpnja raspisat ćemo natječaj za stalno zapošljavanje 31 osobe. Istodobno slijedi i opremanje prostorija pa bi do kraja rujna Veteranski centar trebao biti u funkciji. Ovaj objekt još je jedno veliko hvala doprinosu Cetinskog kraja i grada Sinja u Domovinskom ratu!“ - poručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja (i zamjenik predsjednika HDZ-a) general Tomo Medved.

Uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, korisnici mogu biti i članovi njihovih obitelji, zatim obitelji poginuloga i nestaloga hrvatskog branitelja, civilne žrtve Domovinskog rata, osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Veteranski centri diljem Hrvatske

Obraćajući se okupljenim predstavnicima braniteljskih udruga i invalida Domovinskog rata iz Cetinske krajine, Medved je kazao da su veteranski centri prvi objekti gdje izravno sredstva iz fondova EU-a idu za potrebe hrvatskih branitelja i stradalih u Domovinskom ratu:

- Prvi ovakav objekt stavili smo već u funkciju u Šibeniku i njegovi su korisnici u proteklih mjesec dana iznimno zadovoljni. Nakon ovog projekta u Sinju, otvorit ćemo i veteranske centre u Daruvaru i u Petrinji.

U Šibeniku otvoren prvi Veteranski centar u Hrvatskoj - financiran s 85% sredstava iz proračuna Europske unije!

Jačanje institucionalnog odnosa prema hrvatskim braniteljima

Izvijestio je da Ministarstvo priprema zakon kojim će se regulirati ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja:

- Do kraja godine predložit ćemo Saboru zakon kojim ćemo regulirati formiranje tih ustanova, a paralelno s time već smo počeli niz razgovora i konzultacija gdje bismo te ustanove uspostavili. To bi bio koncept sustavnog i institucionalnog odnosa prema braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu.

85 posto europskih sredstava

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da oko skrbi za hrvatske branitelje ne smije biti nikakvog prijepora:

- Veteranski centar vrijedan je 56.3 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar će imati 130 postelja, a mnogim sadržajima i uslugama moći će se koristiti više od 2500 korisnika na godinu. 

A A A