Vijesti
13. 7. 2022.

Kao što smo činili u svim dosadašnjim krizama, opet ćemo pravim mjerama stati iza hrvatskih građana i gospodarstva!

PVRH Andrej Plenković: Izazovnu jesen dočekujemo s nikad manjim brojem nezaposlenih i nikad većim brojem zaposlenih, pripremajući se za članstvo u europodručju i Schengenu. Svima nam je cilj da se smanji inflatorni pritisak, a istodobno osigura gospodarski rast. Ako bude potrebno, Vlada će opet - kao i svaki put do sada - reagirati s paketom mjera kako bismo dodatno pomogli hrvatskim građanima i gospodarstvenicima.

Nakon završetka sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Okučanima, predsjednik Vlade i HDZ-a dao je izjavu za medije te se osvrnuo na aktualne teme.

Donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI SAVJETA

Kroz današnje izlaganje ministara i ostalih sudionika vidljiv je napredak u Slavoniji. Želimo ovakav pristup omogućiti i u idućem Višegodišnjem financijskom okviru iz kojeg ćemo sredstva početi koristiti na jesen. Izvanredan primjer iskoristivosti ovih sredstava je Centar za distribuciju voća i povrća u Nemetinu vrijedan 75 milijuna kuna. Također, izmjenom Karte regionalnih potpora,  konačno je napravljena nijansirana trijaža. Jer, nije isto kad strani ulagač dolazi u zagrebački prsten ili kad dolazi u Ilok ili Okučane. Sve to mijenja sliku i povećava privlačnost za ulaganje u Slavoniju, Baranju i Srijem.

Više od 20 milijardi kuna za razvojne projekte u 5 slavonskih županija!

O GSV-u

Raspravljali smo o energetskoj krizi, nastojanjima da se iskoristi sva mogućnost iz mehanizma „RePowerEU“, da Vlada nastavi kalibrirati s paketima koji će pomagati kućanstvima i gospodarstvima te omogućiti funkcioniranje svih institucija. Hrvatska trenutno ima milijun i 640 tisuća zaposlenih, nezaposlenost tijekom sezone pala je na 100 tisuća, osigurali smo članstvo u europodručju i Schengenu. Uskoro otvaramo Pelješki most, a dogodine dovršavamo koridor 5C.

Nastavljamo redoviti dijalog sa socijalnim partnerima - Zajednički cilj je zaštita standarda hrvatskih građana i daljnji gospodarski rast!

O DALJNIM MJERAMA VLADE

Što se tiče inicijative o usklađivanju plaća sa inflacijom, Vlada priprema paket s kojim ćemo izaći najesen. Kao što smo činili i u vremenu COVID-a, tako ćemo i u energetskoj krizi i u vremenu inflatornih pritisaka. Na raspolaganju imamo alate, imamo komparativno iskustvo drugih, a u konačnici i naše dobro prokušane dosadašnje aktivnosti koje su se odnosile na porezno rasterećenje i smanjivanje stope poreza u ovoj krizi. Svi konstruktivni akteri u društvu moraju biti zajedno, svjesni da je ovo horizontalna kriza, uzrokovana izvana, čiji se kraj ne može predvidjeti.

O IZMJENAMA ZAKONA O OBRANI

Ta tema nije od jučer. Treba jasno definirati odredbe koje nisu precizne. Tako je bilo i u Milanovićevo vrijeme. Treba stvari gledati trezveno i bolje ih regulirati, a ne dramatizirati.

O REFERENDUMU

Da bi se bolje reguliralo pitanje referenduma potrebno je izmijeniti tri akta: Ustav, Ustavni zakon i Zakon o referendumu. Cijeli smisao referendumskih inicijativa je sniziti potreban broj potpisa, definirati potrebnu većinu za pojedine teme i omogućiti da Ustavni sud prije skupljanja potpisa verificira referendumsko pitanje, odnosno odredi je li u skladu s Ustavom i je li dopušteno.

O KAMATNIM STOPAMA

Hrvatska središnja banka bit će još više naslonjena na politiku dizanja kamatnih stopa koje će provoditi Europska središnja banka. Svima je cilj da se smanji inflatorni pritisak i da se istodobno osigura gospodarski rast, to je najvažnije. Pokazali smo otpornost u svim krizama, stali iza građana i gospodarstva. U tom kontekstu sve mjere moraju biti dobro balansirane i izvedene. Kada se diže kamatna stopa, pravi efekti takvih poteza dolaze nakon nekoliko mjeseci. Vlada će za otprilike dva tjedna izići sa svojim prognozama za iduću godinu.

A A A