Vijesti
4. 8. 2022.

Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja trajno nas obvezuju na promicanje istine i čuvanje digniteta Domovinskog rata!

SPLIT. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković na obilježavanju 32. godišnjice postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik: Trajno smo vam zahvalni na doprinosu u ključnim trenutcima stvaranja hrvatske države! Posebno se sjećamo njih više od 60 iz ove postrojbe koji su dali svoje živote za slobodu Lijepe Naše. Sada, 32 godine kasnije, hrvatska policija je moderna i dobro ustrojena snaga koja je u stanju izvršiti sve zadaće, a temelj toga je upravo hrabrost hrvatskih branitelja, koje uz maksimalno poštovanje stavljamo na ono mjesto u našem društvu na kojem trebaju biti!

Na Svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 32. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika, predsjednik Andrej Plenković zahvalio pripadnicima te postrojbe i njihovim obiteljima na svemu što su učinili i dali za slobodu Hrvatske:

- Ovo je prigoda da se uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja spomenemo odvažnosti i hrabrosti pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika koji su se uključili u obranu domovine u trenucima kada još nije bilo ni balvana na cestama. Ta činjenica da ste tada napravili taj korak pokazuje koliko ste bili spremni, koliko ste bili odvažni i koliko ste osjetili ključni trenutak u povijesti hrvatskoga naroda i stvaranja hrvatske države i hrvatske slobode.

Ostvarena vizija dr. Franje Tuđmana!

Izrazio je zadovoljstvo porukom da im je motiv za to bio dr. Franjo Tuđman. Pritom je podsjetio na viziju koju je, nakon prvih demokratskih izbora, 30. svibnja te godine u svom govoru pred Hrvatskim saborom iznio prvi hrvatski predsjednik, kazavši što sve Hrvatska i hrvatski narod, u tim povijesnim i prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent, može i treba učiniti:

- To se i dogodilo, ali nažalost ne mirnim putem kao u drugim zemljama srednje i istočne Europe, nego u kontekstu velikosrpske agresije Miloševićevog režima. Stoga će upravo tih prvih pet godina pa do kraja mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja biti jedinstvene u povijesti hrvatskoga naroda - od demokratskih promjena, težnje za slobodom preko nametnutoga rata, agresije i enormnih žrtava do pobjede zahvaljujući hrvatskim braniteljima.

Ponosni na postignuća u tri desetljeća samostalnosti & zahvalni hrvatskim braniteljima, nastavljamo predano raditi kako bi RH bila još naprednija i razvijenija država!

Prijelomni trenutak u hrvatskoj povijesti

Istaknuo je kako je kako je važno da mladi budu svjesni kako sve ovo što imamo danas nije datost, već da je to ostvareno u jednom ključnom trenutku kada se otvorila mogućnost da Hrvatska bude samostalna i slobodna, pri čemu je doprinos hrvatskih branitelja bio zaista ključan i enorman:

- Danas, 32 godine kasnije, posebno je važno imati na umu doprinos pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika, što je bilo važno i ministrima Božinoviću i Medvedu pri raspravi o tome kako da se i njima da status ratne postrojbe.

Trajno zahvalni hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodu!

Ustrojili smo snažnu policiju i vojsku

To što se pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika svake godine sastaju u drugom hrvatskom gradu, dodao je predsjednik Plenković, obilježava jedinstvenost Hrvatske i činjenicu da je efekt ratnih zbivanja, nažalost, bio zaista velik te da je ratom dotaknuta Hrvatska ona koja je iznijela bitku za slobodu i demokraciju.

- Hrvatska policija danas je itekako sposobna nositi se i s drugim zadaćama: sprječavanjem nezakonitih migracija, osiguravanjem reda i sigurnosti unutar zemlje, čuvanjem vanjske granice, ispunjavanjem kriterija za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, sudjelovanjem u različitim policijskim misijama diljem svijeta. To govori da smo ustrojili snažnu policiju i snažnu Hrvatsku vojsku, a temelj toga je upravo doprinos hrvatskih branitelja, o kojima vodimo računa, koje uvijek s poštovanjem i dignitetom stavljamo u hrvatskom društvu na ono mjesto na kojem trebaju biti.

Temelj hrvatske slobode

Poručio je da je Vlada, osim poštovanja, u svom mandatu učinila puno toga konkretnog, od jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, Zakona o nestalima, Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, do popunjavanja svih mogućih praznina i nedorečenosti u pozitivnim pravnim propisima:

- Dobro znamo tko je temelj hrvatske države i hrvatske slobode. Vi ste bili prvi među onima koji su utkali sve što su imali u hrvatsku slobodu. Stoga vam od srca hvala i čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i 32. obljetnicu vašega osnivanja!

Uspješnom operacijom „Oluja“ okrenuli smo novu stranicu naše povijesti - Žrtva hrvatskih branitelja dala nam je slobodu, ponos i državu!

A A A