Vijesti
15. 8. 2022.

Plenković s Trsata: Blagdan Velike Gospe ispunjava nas posebnim osjećajem radosti, zahvalnosti & zajedništva

“Čestitam svima blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Drago mi je vidjeti toliko vjernika, toliko hodočasnika, u tako lijepom ozračju. Krasno je biti danas ponovno na Trsatu” - poručio je predsjednik Andrej Plenković nakon mise u Svetištu Majke Božje Trsatske. Govoreći o aktualnim temama, izrazio je zadovoljstvo sjajnom turističkom sezonom, najavio nabavu dva nova kanadera i nastavak gospodarskog rasta te istaknuo da se skladište plina Okoli puni prema planu. „Hrvatska će imati sigurnu opskrbu energentima i tijekom sezone grijanja“.

Trsat, Marija Bistrica, Sinj, Aljmaš, Arbanasi, zagrebačke Remete, Vrpolje, Baška, Krasno, Pleternica, Voćin… Marijanska svetišta diljem Hrvatske pohodile su desetine i desetine tisuća hodočasnika koji su po zagovoru Majke Božje došli pronaći utjehu, mir i nadu - slaveći Blaženu Djevicu Mariju koja je po završetku svoga zemaljskog života dušom i tijelom uznesena na nebo u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Uzdajući se u Gospin nebeski zagovor, naš je narod iz zahvalnosti - još od najranijih dana nacionalne povijesti - časti kao Kraljicu Hrvata i zaziva kao Najvjerniju Odvjetnicu Hrvatske (Fidelissima Advocata Croatiae).

Krasno je biti danas ponovno na Trsatu

U izjavi za medije nakon što je sudjelovao na misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Trsatske, predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković čestitao je svima blagdan Velike Gospe:

- Drago mi je vidjeti toliko vjernika, toliko hodočasnika, u tako lijepom ozračju. Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ispunjava nas posebnim osjećajem radosti, zahvalnosti i zajedništva. Krasno je biti danas ponovno na Trsatu.

SJAJNA TURISTIČKA SEZONA, DALJNJI RAST BDP-a, ENERGETSKA SIGURNOST & NOVI KANADERI

Plenković je, naravno, odgovarao i na novinarska pitanja o aktualnim gospodarsko-političkim temama. Donosimo ključne poruke:

Sigurna opskrba energentima

Podzemno skladište plina Okoli puni se prema planu, trenutačno je popunjeno više od 60 posto, nema ni najmanjih problema. Hrvatska će imati sigurnu opskrbu energentima i tijekom sezone grijanja.

Turističke brojke - signal za optimizam

Unatoč svim zahtjevnim okolnostima, uspjeli smo organizirati sjajnu turističku sezonu, koja u mnogim elementima premašuje rekordnu 2019. godinu. To je zacijelo signal za optimizam, pokazatelj da će naše gospodarstvo nastaviti rasti.

Hrvatska je dosad ostvarila 12.7 milijuna dolazaka turista i 70 milijuna noćenja, što čini od 90 do 96 posto rezultata iz povijesne 2019. godine. Što se tiče prihoda od stranih turista, Hrvatska narodna banka procjenjuje da će biti i veće nego prije tri godine - prije pandemije COVID-a.

U mnogim smo segmentima premašili rekordnu 2019. godinu, a zbog svoje ljepote Pelješki most već je postao velika turistička atrakcija!

Državne zaštitne mjere

Odlični turistički prihodi ujedno su važni u smislu fiskalnog kapaciteta - radi jeseni i mogućnosti državnih intervencija u cilju zaštite standarda hrvatskih građana, osobito ugroženih skupina, prema kojima Vlada provodi kršćansko načelo solidarnosti kroz svoje politike socijalnih transfera. Kada i gdje bude potrebno, Vlada RH opet će intervenirati sa zaštitnim mjerama.

Benzin od utorka, 16. kolovoza, ponovno pojeftinjuje - za 0.11 kuna po litri

Kako smo prebrodili pandemiju, tako ćemo i ovu globalnu energetsku krizu! Vlada je proteklih šest godina uvijek intervenirala na korist hrvatskih građana i poduzetnika. Kako smo prošli sve dosadašnje situacije, proći ćemo i ove koje su pred nama.

Najveća zaposlenost od 2008. & najmanja nezaposlenost od samostalnosti!

5 kanadera & 4 air-tractora u punoj funkciji

Kanaderi? Nabavljamo dva dodatna, sada ih - nakon što se jedan vratio s remonta - imamo pet u punoj funkcionalnoj spremnosti. Imamo i četiri air-tractora. Zbog velike suše protupožarna sezona iznimno je teška u čitavoj Europi, u Hrvatskoj je cijele prošle godine bilo oko 4.000 požara, a u dosadašnjem dijelu 2022. već - 7.000!

Odgovarajuće odluke o ZTC-u

Piloti i vatrogasci ovog ljeta doista se herojski drže. No što se tiče Zrakoplovno-tehničkog centra i remonta, bilo je tu previše kašnjenja. Ako imamo sušnu godinu, onda je prioritet stavljanje svih zrakoplova u funkciju. Napravit ćemo rezime i donijeti odgovarajuće odluke o toj tvrtki. Velika je odgovornost predsjednika Uprave, a zaposlenici koji su tijekom ljeta radili u inozemstvu, a bili na bolovanju, zasigurno neće nastaviti raditi u ZCT-u...

Zarobljeni Hrvat u Ukrajini

Neprihvatljiva je takva vrsta suđenja, to smo više puta poručili. I dalje ćemo pratiti situaciju i boriti se za našeg zarobljenog građanina. Možemo slati poruke, note, tražiti sastanke, no on je pod vlašću u privremeno okupiranom i nepriznatom području Ukrajine. Limitirane su margine djelovanja prema tamošnjim vlastima.

A A A