Vijesti
23. 8. 2022.

Nedvosmislena osuda svih zločina, jasni otklon od svakog totalitarizma & kultura sjećanja na sve nevine žrtve

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. PVRH Andrej Plenković: „Čuvajući povijesnu istinu te osuđujući sve strahote, ubojstva, političke likvidacije, progone i masovna kršenja ljudskih prava koja su počinjena u ime bivših nedemokratskih sustava iskazujemo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima“. U ime naše Vlade PPVRH Davor Božinović odao je počast žrtvama na Mirogoju, a PPVRH Oleg Butković na Golom Otoku i Svetom Grguru. Nema razlike među žrtvama - osuđujemo zločine svih totalitarizama. To je europska i općecivilizacijska vrijednost!

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković poručio je da i ove godine ukazujemo na važnost nedvosmislene osude svih stravičnih zločina, progona i strahota počinjenih u ime i pod okriljem bivših nedemokratskih sustava:

- Njegujući kulturu sjećanja, osuđujući ubojstva, političke likvidacije i masovna kršenja ljudskih prava te čuvajući povijesnu istinu iskazujemo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima.

VLADA RH: Obrazovanje mladih generacija kako se strašna zlodjela ne bi nikad zaboravila

U priopćenju iz Banskih dvora ističe se da je Vladi RH „posebno stalo do toga da se osigura adekvatno obrazovanje mladih generacija kako se strašna zlodjela svih totalitarnih režima ne bi nikad zaboravila te „kako bismo, živim sjećanjem na ta mračna vremena europske povijesti, u budućnosti bili još ustrajniji u izgradnji tolerantnog ozračja i nadišli društvene podjele“:

- Kao zemlja koja je i sama prošla kroz tri rata u 20. stoljeću, a danas je odgovorna članica EU-a i NATO-a, RH će i dalje angažirano sudjelovati u rješavanju brojnih globalnih pitanja i izazova, uz privrženost multilateralizmu i načelima međunarodnog prava. Poštovanje ljudskih prava jedan je od najvećih ideala čovječanstva, kojeg negira svaki oblik nasilja, dehumanizacije i ratnih razaranja.

Bez jasnog i odlučnog zagovaranja tih vrijednosti ne možemo ostvariti trajni mir i stabilnost u svijetu, koji je i danas ugrožen uslijed ruske vojne agresije i invazije na Ukrajinu - zaključuje se u priopćenju.

BOŽINOVIĆ: Podsjetnik na dimenzije zla koje je proizišlo iz totalitarnih ideologija

U ime Vlade RH potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na zagrebačkom Mirogoju upalio je svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" i Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova, na Grobnici narodnih heroja te na grobovima Brune Bušića i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

„Žrtve kojima odajemo počast podsjetnik su na dimenzije zla koje je proizišlo iz totalitarnih ideologija, kao i upozorenje o važnosti temeljnih demokratskih vrijednosti - humanosti, poštivanja ljudskih prava i uključivosti. Uz snažnu osudu svakog totalitarizma, na nama je da u Hrvatskoj gradimo društvo koje njeguje kulturu sjećanja na sve žrtve“.

Nema razlike među žrtvama - osuđujemo zločine svih totalitarizama. To je europska i općecivilizacijska vrijednost

BUTKOVIĆ: Samo ono društvo koje poštuje žrtve može na ispravnim temeljima graditi budućnost

U spomen i u počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, PPVRH te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položio je pak vijence i upalio svijeće kod Spomen-ploče Vlade RH i zatočenika na otoku Svetom Grguru te kod Spomen-ploče Vlade RH na Golom otoku.

„Ovdje sam 23. kolovoza svake godine, i komunizam je kao nedemokratski sustav strahotama obilježio Hrvatsku i hrvatski narod u 20. stoljeću - o čemu svjedoče i spomen-ploče podignute u čast zatočenika koji su stradali u ova dva zloglasna komunistička logora. Samo ono društvo koje poštuje svoje žrtve i njeguje povijesnu istinu može na ispravnim i čvrstim temeljima graditi svoju budućnost“.

Plenković na Golom otoku odao počast žrtvama komunističkog režima: Bez istine nema ni poštovanja prema žrtvama ni pomirbe

A A A