Vijesti
24. 8. 2022.

Članstvom u eurozoni ulazimo u krug ekonomski najrazvijenijih zemalja Europe. Euro nam jamči veću sigurnost & bolju zaštitu od kriza i vanjskih šokova!

PVRH Andrej Plenković na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura & tematskoj sjednici Vlade na kojoj je prihvaćeno i u saborsku proceduru upućeno 65 novih zakona vezanih za ulazak u eurozonu: „Zaštita potrošača od mogućih lovaca u mutnom prvi je prioritet u razdoblju pred nama. Najjači alat u tome jest fiksni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450 kuna. Uskoro započinje intenzivniji nadzor, a osobito će se pratiti jesu li dvojno iskazane cijene istaknute na jasan, uočljiv način. Pozivamo poduzeća da pristupe Etičkom kodeksu poslovanja i da tako postanu poslovni subjekti kojima potrošači mogu doista vjerovati u procesu prelaska na euro“.

Jedna za drugom, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održane su 17. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te tematska sjednica Vlade RH o euru, na kojoj je usvojeno točno 65 zakona vezanih za naš ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. godine.

Donosimo, objedinjeno, ključne naglaske iz obraćanja predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića:

Ostvarenje oba strateška cilja dublje integracije

Nalazimo se u završnoj fazi uvođenja eura i, unatoč svim izazovima i krizama s kojima smo bili suočeni proteklih godina, na pragu smo ostvarenja oba strateška cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - jedan je ulazak u europodručje, a drugi je schengenski prostor. Točno 9,5 godina poslije ulaska u EU, Hrvatska je s obje noge čvrsto u srcu europske integracije.

Veća sigurnost & bolja zaštita

Članstvom u eurozoni ulazimo u krug najrazvijenijih zemalja Europe, povezanih snažnim mehanizmima solidarnosti i međusobne potpore u trenucima gospodarskih kriza. Euro, dakle, našoj državi, gospodarstvu i građanima jamči veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i vanjskih ekonomskih šokova!

Porast kupovne moći & konkurentnosti

Osim toga, nestat će valutni rizik, smanjit će se kamatne stope i transakcijski troškovi, a povećati međunarodna razmjena i ulaganja. Nakon uvođenja eura postupno će rasti kupovna moć i konkurentnost gospodarstva.

Evo nekoliko primjera zemalja koje su uvele euro prije nas. Od ulaska Slovenije u europodručje 2007. pa do 2021. godine, bruto plaće su porasle 48%, a cijene 26%, tj. zabilježen je realni rast bruto plaća za 22%. U Slovačkoj je od uvođenja eura 2009. do 2021. realan rast bruto plaća bio još izraženiji - 34%. U Litvi i Estoniji bruto plaće realno su rasle gotovo 50%, a u Latviji čak - 57%!

Kreditni rejting - najviši u povijesti

Pritom država jača svoj ekonomski međunarodni položaj, o čemu svjedoči i činjenica da su sve tri vodeće svjetske agencije, i Fitch i S&P i Moody's, i prije našeg službenog ulaska u eurozonu već podigle kreditni rejting Hrvatske - na najviši u povijesti!

A to je ulagačima snažni signal pouzdanosti naše zemlje - čijem će kredibilitetu dodatno pridonijeti članstvo u Schengenu. Nije mala stvar ući u krug samo 15 država koje su članice i NATO-a i EU-a te istodobno europodručja i Schengenskog prostora.

Visoko eurizirano društvo

Sve prednosti uvođenja eura posebno će doći do izražaja jer smo ionako već visoko eurizirano društvo: depoziti u eurima čine 76% štednih i oročenih depozita u bankama, 47% kredita u kunama su s valutnom klauzulom u eurima, 53% izvoza i 59% uvoza robe obavljamo sa zemljama eurozone, a i dvije trećine turista dolazi nam upravo iz tog područja.

Hrvatska je jedna od rijetkih destinacija koja je već dosegla turističke rezultate iz rekordne 2019. godine!

Aktualna inflacija nema ni najmanje veze s eurom

Važno je naglasiti i da sve analize koje smo radili računaju s efektom uvođenja eura na inflaciju od 0,2 do 0,4%, što ne bi trebalo utjecati na opći porast razine cijena. Inflacija s kojom se sada borimo je - globalna. Ona nipošto nije rezultat uvođenja eura, nego drugih procesa koji nisu pod našom kontrolom.

Nadzor nad mogućim lovcima u mutnom

Zaštita potrošača od mogućih lovaca u mutnom prvi je prioritet u razdoblju pred nama. Najjači alat u tome jest fiksni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450 kuna. Uskoro započinje intenzivniji nadzor, a osobito će se pratiti koristi li se ispravni tečaj i jesu li dvojno iskazane cijene - koje su obvezatne od 5. rujna - istaknute na jasan, čitljiv i lako uočljiv način. Očekujemo odgovorni angažman svih nadležnih državnih institucija, ali i zainteresiranih udruga civilnog društva.

Etičnost poslovanja

Dodatnu zaštitu potrošača osigurat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja detaljnim praćenjem - kada je riječ o preračunavanju cijena - etičnosti poslovanja poduzeća. Pozivamo ih stoga da pristupe Etičkom kodeksu i da tako postanu poslovni subjekti kojima potrošači mogu doista vjerovati u procesu prelaska na euro.

Od danas omogućeno pristupanje Etičkom kodeksu

Čak 65 zakonskih prijedloga

Na sjednici Vlade RH usvajamo čak 65 zakonskih prijedloga koji su važni za pravnu sigurnost ususret članstvu u eurozoni. Hrvatski sabor najesen će glasovati o tom 'paketu' zakonodavne prilagodbe. Zbog uvođenja eura moramo mijenjati još 23 zakona, no za njih je do kraja godine predviđena redovna procedura.

Hrvatskom saboru poslano 65 zakona vezanih uz uvođenje eura

A A A