Vijesti
26. 8. 2022.

U 2. kvartalu 2022. imamo rast BDP-a od 7.7%. To je 2. najveći rast u cijelom EU-u, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka!

PVRH Andrej Plenković: S obzirom na izvrsnu turističku sezonu, sve upućuje na to da će i 3. kvartal biti vrlo dobar, da će RH opet zabilježiti snažni gospodarski rast! To znači da će naš rast u 2022. biti veći ne samo od onog što smo sami predviđali kao Vlada RH, nego i od najboljih prognoza međunarodnih ekonomskih institucija! Ovo nedvojbeno postignuće plod je agilnosti i napora naših gospodarstvenika i radnika, kao i Vladinih mjera. Unatoč svim izazovima, RH ide dobrim smjerom, a ubrzani rast i sjajni turistički rezultati svakako će nam pomoći da lakše prebrodimo globalnu krizu s kojom se svi suočavamo.

Predsjednik naše Vlade i naše stranke prokomentirao je, tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji, lijepu vijest iz Državnog zavoda za statistiku - da je, prema prvoj procjeni, bruto domaći proizvod RH u 2. kvartalu 2022. porastao 7.7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je brži rast nego u prethodnom, 1. tromjesečju ove godine, kada je BDP porastao 7.0%, a to je i već peti kvartal zaredom da se hrvatsko gospodarstvo ubrzano oporavlja od koronakrize.

Andrej Plenković tom je prigodom govorio i o novom paketu zaštitnih mjera radi ublažavanja posljedica energetske krize. Donosimo ključne poruke:

Duplo bolji od prosjeka EU-a!

Rast hrvatskog BDP-a od 7.7% u 2. kvartalu ove godine - što je 2. najveći rast u cijeloj Europskoj uniji, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka! - pozitivni je, ohrabrujući signal za našu nacionalnu ekonomiju.

Slovenija je jedina članica s višim rastom od nas, dok prosjek rasta na razini EU-a iznosi 4%. Itekako možemo biti zadovoljni! Raduje i to što su porasle gotovo sve sastavnice BDP-a: ne samo osobna potrošnja, nego i izvoz roba i usluga, za čak 41.9% na godišnjoj razini, te investicije.

Rast iznad najoptimističnijih prognoza

S obzirom na fantastičnu turističku sezonu, sve upućuje na to da će i 3. kvartal biti jako dobar, da će Hrvatska opet zabilježiti snažni gospodarski rast!

To znači da će naš rast u 2022. biti veći ne samo od onog što smo sami najavljivali kao Vlada RH, a predviđali smo 3%, nego i od najboljih prognoza međunarodnih ekonomskih institucija i Europske komisije - koje su prognozirale 3.4%.

Hrvatska ide dobrim smjerom

Ovo nedvojbeno postignuće plod je agilnosti i napora naših gospodarstvenika i radnika, kao i Vladinih mjera. Unatoč svim izazovima, Hrvatska ide dobrim smjerom, a ubrzani rast i sjajni turistički rezultati svakako će nam pomoći da lakše prebrodimo globalnu krizu s kojom se svi suočavamo.

Vlada će opet adekvatno intervenirati

U tom cilju, dovršavamo cjeloviti paket zaštitnih mjera i za hrvatske građane i za gospodarstvo i za civilni sektor. Vlada će svakako, kao i uvijek do sada, adekvatno intervenirati! O tome najbolje svjedoči cijena struje za kućanstva. Da smo je prepustili tržištu, cijena bi već svima bila znatno veća, a ovako su ti računi i do 10 puta manji nego što bi inače bili.

Prije ruske agresije na Ukrajinu, naime, megavatsat struje koštao je 57 eura, a danas gotovo 600 eura. To znači da je struja za HEP deset puta skuplja no što je bila lani, no građani je i dalje, zahvaljujući političkoj odluci Vlade, plaćaju kao da poskupljenja nema. I nove će mjere biti pažljivo kalibrirane.

A A A