Vijesti
29. 8. 2022.

AFERA INA: Posrnuli Peđa Grbin još se dublje zakopao! Otkrivanje prijevare dokaz je da pravna država funkcionira!

Plenković: Promašeni zahtjevi SDP-a o 'ostavci Vlade '? Jel' to Hajdaš u Kragujevcu naučio sa svojim šefom Grbinom? Čestitam neovisnim tijelima koja su razotkrila slučaj, reagirala su učinkovito, koordinirano i brzo! Habijan: Prozirni pokušaj da Grbin skrene pažnju s vlastitog posrnuća neće proći! O tome svjedoče i ankete prema kojima je HDZ gotovo triput jači nego SDP! Filipović: Od Uprave tražim detaljna obrazloženja te izvanrednu reviziju plinskog poslovanja i svih ugovora, ali i internih kontrola unutar Ine! Primorac: Promptna blokada 813 milijuna kuna najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca - koji samostalno djeluje u našem ministarstvu. Božinović: Satisfakcija mi je da je policija, u suradnji s ostalim službama, prikupila dovoljno dokaza kako bi se detektirali počinitelji pljačke.

PLENKOVIĆ: Institucije su reagirale brzo, koordinirano i učinkovito!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je iz Slovenije, gdje sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu, Aferu „INA“, ali i - kako ih je sam ocijenio - promašene SDP-ove zahtjeve o „ostavci Vlade RH“:

- Jel' to Hajdaš Dončić sa svojim šefom Grbinom naučio u Kragujevcu? Otkrivanje afere dokaz je da pravna država funkcionira, a pokazala se i sinergija neovisnih pravosudnih tijela sa službama Ministarstva financija. Država je pritom odmah blokirala protupravno stečenu imovinu i spriječila veliku financijsku štetu. A kako je sve to moglo promaknuti samoj Ini i njenim unutarnjim kontrolama, to ćete zasad morati njih pitati.

Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju slučaja, institucije su reagirale brzo, koordinirano i učinkovito! - dodao je Andrej Plenković.

HABIJAN: Grbin „nije znao“ gdje živi dok je nabijao naknade za izmišljeni „odvojeni život“

Na plitka podmetanja sve očajnijeg i sve bizarnijeg SDP-a osvrnuo se i naš saborski zastupnik iz Varaždina Damir Habijan:

- Pokušaj oporbe da odgovornost za sporni ugovor o kupoprodaji plina prebaci na Vladu RH potpuni je - promašaj! Odgovornost je na Ini. Najbizarnije je ipak to što je posrnuli Peđa Grbin sad najglasniji u podmetanjima, to što sve unaprijed i mimo ovlaštenih neovisnih tijela on kao „zna“, ali „nije znao“ da njegova supruga ima sumnjivu diplomu iz Kragujevca, „nije znao“ gdje živi dok je protupropisno nabijao naknade za izmišljeni „odvojeni život“, „nije znao“ da je njegov partijski kolega Stjepan Kovač notorni lažljivac dok ga je u Čakovcu grlio i tješio za „prijetnje“ koje je sam sebi upućivao...

SDP-ovci, poklopite se ušima!

I sad si taj isti Grbin i taj isti SDP uzimaju za pravo presuđivati, tražiti ostavke i dijeliti lekcije drugima?! - također je napomenuo Habijan:

- Taj prozirni pokušaj da Grbin skrene pozornost s vlastitog posrnuća neće i ne može proći! O tome svjedoče i sva istraživanja, prema kojima je HDZ-ov rejting gotovo triput veći nego SDP-ov! Pridružujem se čestitkama svim neovisnim tijelima koja su razotkrila slučaj u Ini i spasila golemi novac! Sustav očito funkcionira.

CROBAROMETAR: HDZ raste unatoč svim oporbenim nasrtajima, a SDP i „NE Možemo“ nastavljaju - tonuti!

FILIPOVIĆ: Sporna imovina odmah blokirana, i to potvrđuje da sustav funkcionira

I ministar gospodarstva i održivog razvoja imao je što reći. Uoči sastanka koji je sazvao s Upravom Ine, čestitao je Ministarstvu financija i njegovim službama, policiji i svim uključenim pravosudnim tijelima na razotkrivanju afere u Ini:

- Važno je istaknuti da je sporna imovina odmah blokirana, što potvrđuje da sustav funkcionira. Od Uprave Ine očekujem detaljna obrazloženja, pri čemu tražim izvanrednu reviziju plinskog poslovanja za tri zadnje godine, svih ugovora i uvjeta pod kojima su potpisani, ali i internih kontrola unutar kompanije!

Uzalud vam trud, maliciozni oporbenjaci!

I dopustite mi da razočaram one koji potežu pitanje moje 'odgovornosti' kao donedavnog člana Nadzornog odbora Ine, iako sam na toj dužnosti proveo samo nešto više od 4 mjeseca - još je poručio Davor Filipović:

- Sporni ugovor potpisan je dva mjeseca prije mog imenovanja u Nadzorni odbor! Zatražio sam, također, da hrvatski članovi hitno sazovu sjednicu NO-a na kojoj će se analizirati svi dokumenti. Trebala bi se održati u srijedu.

PRIMORAC: Sve istražne radnje treba provesti do kraja

Ministar financija Marko Primorac naglasio je da je otkriće prijevare u Ini plod koordiniranog i profesionalnog rada neovisnih tijela:

- Promptna blokada 813 milijuna kuna i niza nekretnina u toj aferi najveća je u povijesti Ureda za sprječavanje pranja novca - koji samostalno djeluje unutar našeg ministarstva. Sve istražne radnje treba provesti do kraja, do posljednjeg detalja, te adekvatno sankcionirati svakog za koga se utvrdi da je odgovoran, bio on iz kompanije ili izvan nje.

BOŽINOVIĆ: Daljnje prikupljanje podataka dodatno će osnažiti kaznenu prijavu

Potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović istaknuo je da mu je kao ministru unutarnjih poslova „satisfakcija da su policijski službenici - u suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca Porezne uprave, Uskokom i ostalim neovisnim tijelima - prikupili dovoljno dokaza kako bi se detektirali počinitelji pljačke u Ini i kako bi se mogla podnijeti prijava:

- Zahvaljujući promptnoj blokadi novca na računima osumnjičenika spriječena je velika šteta koja je mogla pogoditi kompaniju, a daljnje prikupljanje podataka dodatno će osnažiti kaznenu prijavu. Svi očekujemo odgovor na pitanje kako je moguće i je li moguće da unutar Ine nitko dosad nije bio primijetio takve sumnjive transakcije.

A A A