Vijesti
27. 10. 2022.

Postignut dogovor Vlade RH & sindikata javnih i državnih službi!

PVRH Andrej Plenković: Osnovica plaće raste za 6% od 1. listopada te za još 2% od travnja 2023. godine. Božićnica se podiže s 1.500 na 1.750 kuna, i to već ovih blagdana. Regres se povećava, također, s 1.500 na 1.750 kuna, a dar za dijete sa 600 na 754 kuna. Zahvaljujem sindikatima na konstruktivnom dijalogu, punom međusobnog razumijevanja i poštovanja - koji su u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti. I kroz ovaj dogovor Vlada želi zaštititi standard hrvatskih građana i ublažiti im posljedice globalne energetske krize i inflatornih pritisaka.

Predstavljajući u Banskim dvorima ključne elemente dogovora s vodstvima sindikata javnih i državnih službi, predsjednik Vlade RH i HDZ-a pojasnio je da će prvo povećanje osnovice plaća, od šest posto, stajati 600 milijuna kuna, a osigurat će se rebalansom proračuna i preraspodjelama, dok će za drugi porast, od dva posto u travnju iduće godine, trebati 500 milijuna:

- Koliko god se neki trudili narušiti političku stabilnost zemlje, neće uspjeti. Ovu krizu društvo može prebroditi jedino ako smo solidarni. Dogovorom smo konkretno potvrdili da vodimo odgovornu politiku u interesu hrvatskih građana te da, kao i dosad, sprječavamo socijalne frakture.

Razgovori između ozbiljnih ljudi

Andrej Plenković je podsjetio da su pregovori trajali točno mjesec dana, „u kvalitetnom dijalogu, punom poštovanja, međusobnog razumijevanja i povjerenja“:

- Pregovori nisu bili utakmica u kojoj se gleda tko će koga pobijediti, nego korektna rasprava kako bi se pronašlo zajedničko, održivo rješenje. Razgovori su se vodili između ozbiljnih ljudi koji imaju realnu sliku krize s kojom se Hrvatska suočava. Zahvaljujem još jednom sindikatima na konstruktivnom pristupu.

Uz odvažno & odgovorno vodstvo, Hrvatska ostvaruje svoje strateške i razvojne ciljeve. Ovo je godina isporuke!

Osigurali smo dovoljno fiskalnih kapaciteta

Hrvatski premijer jasno je dao do znanja da se obećanje Vlade neće prekršiti - kao što je to bio slučaj 2008. godine:

- Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska, nakon devet i pol godina članstva u Europskoj uniji, za dva mjeseca postati članica europodručja. Izišli smo iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža te Hrvatskoj osigurali najveći kreditni rejting u povijesti. Zahvaljujući sjajnoj turističkoj sezoni koju smo pripremili, imali smo dovoljno fiskalnih kapaciteta da donesemo sveobuhvatni paket zaštitnih mjera, težak nezapamćenu 21 milijardu kuna.

Odgovorno upravljanje zemljom

Sve je to rezultat politike odgovornog upravljanja zemljom - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Hrvatska raste, ulazi u Schengen i eurozonu & učvršćuje svoj međunarodni položaj! Ne gubimo vrijeme na Milanovića

Sindikati će provesti izjašnjavanje članstva u četvrtak i petak, i ako se potvrdi odluka, u ponedjeljak slijedi potpisivanje sporazuma.

A A A