Vijesti
29. 10. 2022.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti manje izložena, a više zaštićena

DANI EURA U ZAGREBU. PVRH Andrej Plenković: I zadnje dvije godine - unatoč COVID-u, potom i globalnoj energetskoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu - nastavili smo ispunjavati zahtjevne kriterije, zadržali smjer reformi, te na kraju dobili pozitivna mišljenja svih EU institucija. Članstvo u eurozoni bit će sidro stabilnosti u mogućim budućim krizama, to je ključna poruka za naše građane i nacionalnu ekonomiju. Vlada RH realizirala ključne programske odrednice, Hrvatsku vuče naprijed, uvodi u krug najuspješnijih europskih zemalja, dok s druge strane imate divljaka Milanovića koji svojim primitivizmom samo nanosi štetu našoj zemlji.

„Kampanja kojom građanima nastojimo približiti sve koristi od članstva u europodručju ušla je u završnu fazu. Još je samo 50-ak do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj“ - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na manifestaciji "Dani eura u Zagrebu", održanoj na Cvjetnom trgu.

Andrej Plenković je zahvalio svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u kampanji, naglasivši da je ulazak Hrvatske u eurozonu politički projekt:

- Kad smo 1. srpnja 2013. pristupili Europskoj unij, poručili smo da želimo biti država članica EU-a sa svim što to članstvo nosi. U pristupnom ugovoru jasno stoji prihvaćanje Hrvatske da postane članica europodručja - uz ogradu da će se to dogoditi kada ispunimo uvjete.

Na dobrobit građana i gospodarstva

Podsjetio je da je Strategija za uvođenje eura usvojena 2018. godine, nakon čega je uslijedio „javnosti vidljiv i transparentan proces dinamike ispunjavanja kriterija“:

- Samo pet dana nakon parlamentarnih izbora, 10. srpnja 2020. godine, ušli smo u Europski tečajni mehanizam 2 (ERM2), kao pripremu za eurozonu, i time odaslali jasan signal ne samo da poduzimamo zadane reforme, nego i da smo spremni preuzeti sve obveze koje iz članstva proizlaze.

Zahvaljujući angažmanu naše Vlade, Hrvatska je na pragu ostvarenja dva strateška cilja - ulaska u Schengen i europodručje!

Dodao je da smo i zadnje dvije godine - unatoč prvo COVID krizi, potom i onoj energetskoj uslijed ruske agresije na Ukrajinu - nastavili ispunjavati zahtjevne kriterije, zadržali smjer i tijek reformi te na kraju dobili sva potrebna pozitivna mišljenja i Europske komisije, i Europskog parlamenta, i Europskog vijeća, i eurogrupe.

Premijer Plenković ponovio je poruke građanima na koji će način najbolje zamijeniti novčanice, naglasivši da je ostavljen period od godinu dana da se u bankama, Fini ili pošti kune zamijene za eure, a u Hrvatskoj narodnoj banci to će se moći i nadalje u bilo kojem trenutku, bez određenog roka:

- Na taj način idemo in favorem građana i gospodarskih subjekata.

Europodručje - sidro stabilnosti

„Članstvo u europodručju sidro je stabilnosti u ovakvim globalnim krizama. Hrvatska će biti manje izložena, a više zaštićena“ - naglasio je, dodavši da je to ključna i politička i ekonomska poruka za sve naše građane i cijelu nacionalnu ekonomiju:

- S obzirom na to da je većina depozita u hrvatskim bankama već sada u eurima, da nam je dvije trećine trgovinske razmjene upravo s članicama eurozone, a dvije trećine turista koji dolaze u Hrvatsku također je iz članica europodručja, znači da idemo tamo gdje, praktički, već jesmo.

Snažni oporavak hrvatskog gospodarstva! Imamo drugi najviši rast u cijeloj Europskoj uniji!

Hrvatska ostvaruje svoje strateške ciljeve

Kada tome pridodamo ulazak u Schengenski prostor - nastavio je Plenković - to znači da će Hrvatska 1. siječnja 2023. ostvariti svoje strateške ciljeve:

- Vlada RH realizirala svoje ključne programske odrednice. Hrvatska ulazi u krug najuspješnijih europskih zemalja, a koristi za gađane i gospodarstvo bit će dugotrajne i velike.

Hrvatska raste, ulazi u Schengen i eurozonu & učvršćuje svoj međunarodni položaj! Ne gubimo vrijeme na Milanovića

O PRIMITIVCU S PANTOVČAKA

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se, na upit novinara, na novu Milanovićevu salvu prostota i uvreda, kazavši da su njegovi izgredi razlog sve niže razine političke kulture u zemlji: 

- To je borba između dvije Hrvatske. Između Hrvatske koja vuče naprijed, to je ovo što mi radimo, te Milanovićeva primitivizma i divljaštva. Stvar se ne može svoditi na „ping-pong“ ili „svađu dviju strana“, kako to mnogi čine. Jer nitko prvi ne nasrće na Milanovića, nego ponekad netko odgovori tom nekulturnom, vulgarnom primitivcu koji vrijeđa sve oko sebe.

Milanović ustrajno štiti interese Kremlja. Glavna je zvijezda u Putinovim medijima, a izoliran u demokratskom svijetu

A A A