Vijesti
30. 10. 2022.

Istodobni ulazak 1. siječnja u Schengen i eurozonu Hrvatskoj donosi globalni politički i ekonomski kredibilitet & kvalitetniji život!

Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a: To veliko postignuće naše Vlade, predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem, još jedan je dokaz da je Hrvatska međunarodno relevantna, respektirana i dobro pozicionirana. Pristupanjem dvjema dubljim europskim integracijama RH će postati još privlačnija za strane turiste i investitore, a istodobno će se naši izvoznicima otvoriti mnoga nova vrata. Dodatno će se osnažiti hrvatsko gospodarstvo, što će stvoriti uvjete za još brže približavanje životnom standardu razvijenijih članica EU-a.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice Petar Šimić donosimo u cijelosti:

Još jedno veliko postignuće naše Vlade

Poduzetnici i obrtnici pozdravljaju skorašnji ulazak Hrvatske u Schengen, što je još jedno veliko postignuće Vlade RH, predvođene Andrejem Plenkovićem, ali i novi dokaz da je naša zemlja međunarodno relevantna, respektirana i dobro pozicionirana. Svjesni su goleme važnosti procesa dublje europske integracije Hrvatske- procesa koji se u Europskom parlamentu i ostalim EU institucijama upravo privodi uspješnom kraju.

Istodobnim ulaskom 1. siječnja 2023. i u Schengenski prostor i u europodručje, s jedne strane, „verificira“ se povjerenje ostalih država EU-a u RH, a, s druge, hrvatski se građani i poduzetnici baš u svim aspektima izjednačuju sa starijim članicama u korištenju potencijala koje pruža EU - što će, među ostalim, našim izvoznicima znatno olakšati poslovanje, a cijelom gospodarstvu donijeti nemjerljivu dobit.

Sloboda kretanja i osoba i proizvoda

Ulazak u Schengen znači ukidanje fizičkih granica prema svim ostalim državama članicama EU-a. Osim slobode kretanja osoba, to donosi i slobodu kretanja proizvoda iz RH do najudaljenijih članica Schengenskog prostora (njih 26). Isto tako, i uvoz repromaterijala i proizvoda iz EU-a hrvatskim poduzetnicima bit će drastično ubrzan i olakšan.

Pristupanjem dvjema dubljim europskim integracijama Hrvatska će zasigurno postati još privlačnija za strane turiste - jer će u našu zemlju moći dolaziti bez ikakvih graničnih zastoja - ali i za mnogobrojne ulagače iz europodručja, čime ćemo povećati svoju konkurentnost.

Brže približavanje razvijenijim članicama EU-a

Uvođenje eura ojačat će integracije u svim sektorima gospodarstva kroz djelotvornije jedinstveno tržište te bolju koordinaciju ekonomskih politika između poduzetnika iz država članica koje ga koriste. Zajedničkom valutom dodatno ćemo osnažiti hrvatsko gospodarstvo te stvoriti uvjete za njegovo brže približavanje razini razvijenijih članica EU-a.

Schengen i eurozona Hrvatskoj donose globalni politički i ekonomski kredibilitet.

Svjesni koliko je napora naša Vlada uložila tijekom i pandemije i aktualne energetske krize ZA spas gospodarstva, očuvanje radnih mjesta i zaštitu standarda građana RH, sigurni smo da će dolazak eura, kao i ulazak u Schengen, otvoriti mnoga vrata našim gospodarstvenicima, koji usto više neće biti izloženi valutnom riziku - što će potaknuti snažniji rast izvoza, a samim time i djelovati stimulirajuće na rast BDP-a.

A A A