Vijesti
7. 11. 2022.

Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije & ispunjavati ciljeve zelene tranzicije

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković u Egiptu na COP27, sastanku na vrhu šefova država i vlada UNFCCC-a (UN Framework Convention on Climate Change): „Izaslanstva iz oko 200 zemalja raspravljaju o pogubnim posljedicama klimatskih promjena i nužnosti, u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima, još snažnije međunarodne suradnje na obuzdavanju globalnog zagrijavanja. Dužnost nam je štititi Zemlju i prirodne ljepote za buduće generacije“. Talijanska premijerka Meloni, državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin, jordanski kralj Abdullah II… to je samo dio bilaterala hrvatskog premijera 1. dana 'klimatskog samita', na kojem sudjeluje i ministar Davor Filipović.

Prvog dana samita COP27 (Conference of the Parties of the 27th United Nations Framework Convention on Climate Change), koji se održava u ponedjeljak i utorak u egipatskom Sharm el-Sheikhu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na okruglom stolu "Sigurnost hrane" te imao niz bilateralnih susreta.

Sánchez, Rutte, Gore…

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sánchez Pérez-Castejón i Kraljevine Nizozemske Mark Rutte, jordanski kralj Abdullah II bin Al-Hussein, bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država i dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gore, premijer Kneževine Andore Xavier Espot Zamora… to je bio samo manji dio bilaterala.

- Razgovarali smo o klimatskim promjenama, zelenoj tranziciji i ostalim globalnim temama - kratko je na Twitteru objavio Andrej Plenković.

Klimatske promjene postaju jedna od glavnih političkih tema, a Hrvatska stoji uz bok najodgovornijim članicama EU-a!

FILIPOVIĆ: Posljedice klimatskih promjena osjećamo svi, čitavo čovječanstvo

Uz hrvatskog premijera u Egiptu je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Istaknuo je da su „potrebni konkretni potezi odmah i sada“, da se „s ambicije treba prijeći na implementaciju, s riječi na djela“:

- To i jest ključna poruka svih dosadašnjih govornika na sastanku na vrhu, od glavnog tajnika UN-a do egipatskog predsjednika. Jer, negativne posljedice klimatskih promjena osjećamo svi, čitavo čovječanstvo. Izazovno razdoblje u kojem se nalazimo treba nam biti dodatni poticaj za realizaciju Europskog zelenog plana i ostvarenje klimatskih ciljeva.

Zakonodavni paket „Spremni za 55%“

Dodao je da Hrvatska prati nastojanja za prelazak na obnovljive izvore energije i ispunjava ciljeve zelene tranzicije, koji su prihvaćeni na razini Europske unije:

- Zemlja smo velikih prirodnih bogatstava i moramo zaštititi svoj okoliš racionalno koristeći resurse. Slijedimo zakonodavni paket „Spremni za 55%“ (EU plan smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. - op. ur.). Trenutačno se ide u smjeru energetske obnove zgrada, modernizacije prometnica, posebno željeznice, spustili smo PDV na solare na nula posto...

„Klimatski kolaž“: Edukacija najšire javnosti o klimatskim promjenama & važnosti odlučnog djelovanja!

Podržavamo mehanizam "gubitka i štete", tj. stav EU-a da se svim zemljama koje su imale štete uzrokovane klimatskim promjenama pomogne u okviru raspoloživih sredstava te da se dio tih sredstava uloži u prevenciju - zaključio je ministar Filipović.   

PLENKOVIĆEV GOVOR NA PLENARNOM ZASJEDANJU

U utorak, drugog dana svog boravka u Sharm el-Sheikhu, predsjednik Andrej Plenković održat će govor na plenarnom zasjedanju COP 27 (predviđen je oko 17:00 sati) te sudjelovati na okruglom stolu "Ulaganje u budućnost energije - zeleni vodik".

Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za sveukupno 45% - Planiramo prestati s korištenjem ugljena i prije ciljne 2033. godine!

Naravno, imat će i novi niz bilateralnih susreta.

A A A