Vijesti
4. 1. 2023.

Stat ćemo na kraj profiterima!

PVRH Andrej Plenković: Dio poslovnih subjekata iskoristio je uvođenje eura za lov u mutnom preko leđa hrvatskih građana. Čisti bezobrazluk, profiterstvo! Ne dolazi u obzir! Zato će Vlada RH već sutra donijeti zaštitne mjere! Cijene se trebaju vratiti na stanje prije 1. siječnja jer se poskupljenja ničim ne mogu opravdati - od nedjelje do ponedjeljka gospodarstvenicima nije porastao nijedan ulazni trošak! Država je 2022. smanjivala PDV, ograničivala cijene struje, plina i naftnih derivata te izišla s golemim paketima pomoći (i) cijeloj poslovnoj zajednici. E onda nije u redu da ti koji su profitirali od Vladinih mjera neopravdano dižu cijene!

Upotrijebit ćemo sve raspoložive mehanizme, a imamo ih puno, kako bismo spriječili neopravdana poskupljenja pod izlikom zamjene kuna u eure! - poručio je predsjednik naše Vlade i naše stranke:

- Takvoj nepoštenoj praksi stat ćemo na kraj! Vlada RH već će na sutrašnjoj sjednici donijeti mjere protiv profitera, a ZA zaštitu hrvatskih građana.

Žele ekstraprofit preko leđa građana

Andrej Plenković je objasnio, ne iznoseći detalje, da se cijene se trebaju vratiti na stanje prije 1. siječnja:

- Podizanje cijena ničim ne može opravdati jer od nedjelje do ponedjeljka gospodarstvenicima nije porastao baš nijedan ulazni trošak! Žao nam je što svi akteri NE provode ozbiljnu i odgovornu poslovnu politiku, kao što smo to tražili od njih.

Umjesto da precizno, temeljem fiksnog tečaja, zamijene cijene iz kuna u eure, dio poduzetnika pokušava loviti u mutnom i steći ekstraprofit na štetu naših sugrađana - dodao je hrvatski premijer:

- Čisti bezobrazluk, profiterstvo! Ne dolazi u obzir!

Država je odradila svoj posao

Posebno je to od njih bezobrazno - napomenuo je - jer je država u 2022. godini, u godini najveće globalne krize, smanjivala PDV, ograničivala cijene struje, plina i naftnih derivata:

- Odradili smo svoju ulogu, pomogli i gospodarstvu i građanima. Izišli smo s golemim paketima pomoći koji se odnose i na cijelu poslovnu zajednicu. E onda nije u redu da ti koji su profitirali od Vladinih mjera neopravdano dižu cijene! Do poskupljenja nije smjelo doći. I mi ćemo to zaustaviti!

Poziv na korektnost & ozbiljnost

Ovo je sada i moja jasna poruka, nakon što ju je već poslao ministar gospodarstva - zaključno je kazao predsjednik Andrej Plenković:

- Još jednom pozivam trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.

A A A