Vijesti
6. 1. 2023.

Normalizacija? Da, ali samo uz rješavanje otvorenih pitanja: istina o velikosrpskoj agresiji, pronalazak nestalih, kazna za ratne zločine & prava Hrvata u Srbiji

PVRH Andrej Plenković na primanju u povodu pravoslavnog Božića: Nikada nismo sami dizali tenzije, ali kada trebamo čvršće odgovoriti, uvijek to i učinimo. Želimo unaprjeđivati, korak po korak, odnose sa Srbijom, graditi mostove suradnje i štititi hrvatsku nacionalnu manjinu koja u njoj živi. To je cilj, no pritom se ne može ignorirati povijesna istina. S njom se treba suočiti. Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićeva režima, što realno opterećuje odnose dviju država. S druge strane, drago nam je da su kroz ministarsku poziciju Tomislava Žigmanova Hrvati u Srbiji dobili novi život u smislu institucionalne zastupljenosti. Važno je da dovršimo Hrvatsku kuću u Subotici, koja će biti simbol i mjesto okupljanja naših sunarodnjaka.

Generacijski doprinos pomirbi i stvaranju tolerantnog ozračja uključuje i iskrenu suradnju u potrazi za nestalima tijekom agresije na Hrvatsku te procesuiranje ratnih zločina - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u govoru na tradicionalnom domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Njegovo obraćanje donosimo u cijelosti:

Generacijski doprinos pomirbi …

Drago mi da kao predsjednik hrvatske Vlade imam prigodu još jednu godinu biti s vama na ovom okupljanju na pravoslavni Badnjak. Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti.

Kao predsjednik Vlade želio sam od prvog dana da sve nacionalne manjine u Hrvatskom saboru budu partneri u vladajućoj koaliciji s ciljem da gradimo u hrvatskom društvu tolerantno ozračje, jednakost, da popunimo sve praznine koje postoje u međusobnim relacijama, da ispravljamo nepravde, činimo civilizacijske iskorake i, iznad svega, dajemo svoj generacijski doprinos pomirbi.

… ali uz suočavanje s povijesnom istinom

Pomirbi - nakon teškog razdoblja u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva režima. To svi itekako dobro osjećamo i znamo i ta činjenica živi s nama. Živi s obiteljima nestalih, s obiteljima onih koji su ubijeni i poginuli, s našim braniteljima, civilima. I to je naslijeđe teško. Ono realno opterećuje odnose Hrvatske i Srbije.

To je činjenica s kojom svi zajedno moramo upravljati na način da unaprjeđujemo naše odnose, ali da se oni prije svega temelje na istini i stvarnim koracima isprika i pomirbe. Bitno je da razumijemo te činjenice, da ne ignoriramo nešto što je tu među nama, čime se sve vlade moraju i trebaju baviti.

Ratni zločini ne zastarijevaju

Zato ćemo kao Vlada činiti sve da pronađemo one za kojima obitelji nestalih i dalje tragaju i da učinimo sve da se procesuiraju ratni zločini koji ne zastarijevaju, ali ćemo isto tako činiti sve da gradimo mostove suradnje.

I to činim i osobno, nekada i nauštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu. To radim svjesno, namjerno, bez obzira što je to možda mali dio štete, ali je ogroman iskorak za ukupnu atmosferu u hrvatskom društvu i iskorak za korake naprijed cijeloga društva i države. I to uspijevam. Uspijevamo to u zahtjevnim i globalnim, europskim, a ponekad i nacionalnim okolnostima.

Hrvatska ponovno na pravoj strani povijesti

U globalnom kontekstu, nažalost, svjedoci smo brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Deseci tisuća mrtvih, izbjeglih, prognanih, nevjerojatne ratne štete i razaranja u 21. stoljeću, kakva nitko od nas, vjerujem, više nije mogao zamisliti.

I tu je Hrvatska stala na pravu stranu povijesti, stala uz žrtvu, uz prijateljski ukrajinski narod i poslala poruke solidarnosti, ne samo retoričke, nego i konkretne podrške. To ćemo činiti i dalje jer smatramo da činimo dobro i ispravno. Cijeli naš život su odabiri, ovaj odabir bio je više nego jasan, utemeljen na vrijednostima na kojima počiva cijeli naš sustav.

Veliki iskoraci u međusobnim odnosima

Posebno želim zahvaliti predstavnicima Srpskog narodnog vijeća, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedmu godinu. I ta je činjenica čvrsta. Ona je čvrsta zato što smo utemeljili povjerenje koje nam daje okvir suradnje. I zadovoljni smo da smo napravili velike iskorake.

Osobno sam postao potpuno svjestan 2016. niske razine elektrifikacije, vodoopskrbe i prometne povezanosti. Gotovo me bilo sram kad sam postao svjestan realnosti, ali smo zajedničkim radom napravili velike korake naprijed.

Voda, struja i komunalna infrastruktura

I tu ćemo do kraja napraviti iskorake da u ovom stoljeću svaki dom u Hrvatskoj, živjeli u njemu Hrvati, Srbi ili neka druga nacionalna manjina mora imati ono što je elementarno u državi koja je među petnaest onih koje su istodobno u NATO-u, Europskoj uniji, europodručju i Schengenskom prostoru. Red je da tu svatko mora imati vodu, struju i komunalnu infrastrukturu kakvu zaslužuje.

Učinit ćemo i veliki napor ubrzanja obnove potresom porušenih na Banovini, cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji i drugima, ali i Gradu Zagrebu. To je naša obveza, naša zadaća, sredstva su tu, moramo napraviti operativne iskorake, baveći se tom temom kao najvažnijim prioritetom.

Naši sunarodnjaci u Srbiji dobili novi život

Posebno mi je drago da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život, novi život u smislu institucionalne zastupljenosti, ne samo kroz mandat Tomislava Žigmanova u Narodnoj skupštini Srbije, nego sada i kao člana Vlade.

Ta je činjenica u potpunosti nova, ona daje jedan drugi manevarski prostor, drugu vrstu utjecaja, jednu novu dimenziju rada, prepoznatljivosti i daje i Vama osobno šansu, g. Žigmanov, ali i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da artikuliraju svoje interese, ne samo baveći se pitanjima i zaštitom identiteta Hrvata koji žive u Srbiji u svim mogućim aspektima, nego uopće utjecaja na portfelj koji Vam je dodijeljen.

Ta je zadaća važna i zahtjevna i ja Vam želim uspjeh u tom poslu u godinama koje su pred vama, a sporazum koji ste jučer dogovorili s g. Pupovcem prava je poruka onog što nacionalne manjine - bilo Hrvati u Srbiji ili Srbi u Hrvatskoj - mogu i trebaju pridonijeti unaprjeđenju odnosa među državama.

Konkretni projekti ZA bolji položaj Hrvata

I zato je dobro da će se danas nakon našeg druženja susresti i ministar Dačić s ministrom Grlićem Radmanom, da će se potpredsjednica Šimpraga susresti s ministrom Žigmanovim. To su važni iskoraci, a ponosni smo i da unaprjeđujemo položaj Hrvata u Srbiji i to konkretnim projektima.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasna Vojnić i ja jutros smo razgovarali koliko je važno da dovršimo Hrvatsku kuću u Subotici, koja će postati simbol i mjesto okupljanja Hrvata koji žive u Srbiji, ali i sve druge projekte koji će činiti živom i pulsirajućom hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Puni samopouzdanja i ponosa

To su pogledi, ali i konkretna djela države koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće. Hrvatska ima svoj teritorij, ima svoje demokratske institucije, ima prilično otporno gospodarstvo, ima riješena sva bitna međunarodna pozicioniranja u samo 31 godinu statusa međunarodnog subjekta.

I ta je činjenica ono što nas čini punim samopouzdanja i ponosa, ali i obveze da sada perfektuiramo društvo u kojem živimo. Da dižemo ekonomski i socijalni standard građana, da spriječimo ovaj sitni "lov u mutnom" koji mentalitetno ne pripada trenutku gdje smo državu doveli, da netko mijenjajući kunu u euro ide preko noći profitirati. To neće proći i nije primjereno onome za što smo se zalagali.

Unaprjeđivati suradnju sa svim manjinama

Iz takve pozicije želim reći da će Vlada, kao što je to činila i dosad, unaprjeđivati suradnju sa srpskom manjinom i sa svim manjinama u Hrvatskoj i kroz operativne programe, kroz konkretne projekte, ali kroz važan politički dijalog razumijevanja i povjerenja za sve ono što zajednički radimo.

U tom duhu svima želim sve najbolje u 2023. godini, da bude bolja i jednostavnija nego ova koja je iza nas, a isto tako svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam Božić.

Mir Božji, Hristos se rodi!

ODNOSE SA SRBIJOM OPTEREĆUJE AGRESIJA MILOŠEVIĆEVA REŽIMA

Nakon govora na domjenku Srpskog narodnog vijeća, predsjednik Andrej Plenković istaknuo je u izjavi za medije da njegova vlada vodi „politiku dijaloga, smirivanja tenzija i rješavanja otvorenih pitanja”: 

- Hrvatska vlada nikada nije ta koja podiže tenzije s drugim državama, izdvajam dobre odnose sa Slovenijom poslije godina napetosti o pitanju razgraničenja. Nikad ne skačemo na prvu loptu, ali kad trebamo čvršće odgovoriti, uvijek to i učinimo. Hrvatska ima svoj put i svoje ciljeve.

S istinama se treba suočavati

„Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Opterećuje nas agresija Miloševićeva režima, kada su u Hrvatskoj počinjeni strašni zločini koji su tu, koji žive s nama“ - dodao je: 

- Želimo ići korak po korak prema normalizaciji odnosa, ekonomskoj suradnji i rješavanju otvorenih pitanja na način koji je primjeren međunarodnom položaju i statusu koje RH ima u međunarodnoj zajednici, ali ne ignorirajući pritom teške teme, činjenice, istine s kojima se trebamo suočavati. 

A A A