Vijesti
11. 1. 2023.

Bačić novi potpredsjednik Vlade te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Branko Bačić bit će šef cijelog procesa obnove, koja je u 2023. naš najveći prioritet. Već duže vrijeme jedan je od mojih najbližih suradnika, vrsni je operativac, čovjek uistinu golemog iskustva i znanja. I prije je bio na čelu tog ministarstva. Očekujem da jako puno i jako vidljivo ubrza obnovu. Već smo razgovarali o promjenama, a bit će ih dosta, kako bi se napravili iskoraci. To ćemo formalizirati i predložiti Hrvatskom saboru. Šime Erlić dokazani je pak stručnjak za europske fondove i regionalni razvoj, jako dobro upućen u sva pitanja iz resora. Svojom će svježinom, energijom i znanjem dati vrijedan doprinos radu Vlade RH.

„Dužnosti su razriješeni ministri Ivan Paladina i Nataša Tramišak. Zahvaljujem im na doprinosu te im želim sve najbolje u budućim karijerama“ - također je poručio premijer Andrej Plenković iz Banskih dvora, na konferenciji za medije koju je održao nakon obavljenih konzultacija, sjednica nacionalnog vodstva HDZ-a, sastanaka parlamentarne većine i razgovora sa sada već bivšim ministrima:

- Ministrica Tramišak nije bila najsretnija, ali premijer ima pravo birati članice i članove Vlade te funkcionirati na način da vlada povjerenje između onog tko bira suradnike i onih koji su članovi tima. Što se tiče ministra Paladine, zajedno smo došli do zaključka da je bolje da on napusti Vladu. Oboje su se trudili koliko su mogli, no procijenio sam da su potrebna osvježenja.

Postignuća unatoč ozbiljnijim izazovima i krizama

Naglasio je da je Vlada, premda je bila suočena s ozbiljnijim izazovima i krizama, u 2022. uspjela realizirati mnogobrojne ciljeve, među njima i one strateške - ulazak u europodručje i Schengenski prostor te otvaranje Pelješkog mosta.

Povijesni dan! Od 1. siječnja za Hrvatsku ništa više nije isto!

Izdvojio je i pakete mjera pomoći građanima i gospodarstvu u vrijednosti 3.6 milijardi eura, rasterećivanje gospodarstva smanjivanjem poreza, ispunjavanje mnogih reformi i povlačenje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti…

- Osim toga, dovršili smo dionicu koridora VC od Osijeka do Belog Manastira, osigurali besplatne obroke za više od 300.000 osnovnoškolaca, ostvarili snažni gospodarski rast, organizirali sjajnu turističku sezonu… A imamo i najveću zaposlenost u povijesti i istodobno najmanju nezaposlenost.

Novogodišnja čestitka predsjednika Andreja Plenkovića

Napravit ćemo sve potrebno da se obnova ubrza

Nakon tih nepobitnih postignuća, u ovoj će nam godini najveći prioritet biti ubrzanje obnove - nastavio je predsjednik naše Vlade i naše stranke:

- To što će Branko Bačić biti i potpredsjednik Vlade znači da će biti šef cijelog procesa obnove. U potpunosti je upućen u sve što radi Vlada i sve što su joj prioriteti, i politički i operativni. On jako dobro zna što želimo ostvariti po bilo kojem pitanju koje je vezano uz njegov resor. Očekujem da ubrza jako puno i jako vidljivo obnovu.

Promjene dužnosnika, ali i arhitekture institucija

Napomenuo je da se već razgovara i o „promjenama arhitekture institucija koje se bave obnovom kako bi se napravili važni iskoraci“:

- Mi ćemo to formalizirati, predložiti Hrvatskom saboru i ubrzati proces. Zahvalit ćemo se čelniku Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordanu Hanžeku. Razgovarali smo, obavijestio sam ga o toj odluci. Tako da će biti dosta promjena. Napravit ćemo sve što je potrebno da se obnova ubrza.

DIPLOMIRANI INŽENJER GEODEZIJE BRANKO BAČIĆ (63)

Nacionalni je potpredsjednik HDZ-a i prvi čovjek našega zastupničkog kluba u Hrvatskom saboru. Već je bio - od 2010. do 2011. - ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Izabran je 6 puta u Hrvatski sabor, u 3 mandata vodio je Županijsku organizaciju HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, 2 puta obnašao je dužnost državnog tajnika u (današnjim nazivom) Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a član je Predsjedništva naše stranke od 2008. godine, u kojoj je od 2009. do 2012. bio glavni tajnik.

Član je HDZ-a od 1990. godine, a u svojoj bogatoj političkoj karijeri bio je i načelnik Općine Blato na Korčuli.

DIPLOMIRANI EKONOMIST ŠIME ERLIĆ (37)

Novi (predloženi) ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije od 2020. državni je tajnik u tome istom ministarstvu.

Član je Upravnog odbora HAMAG-BICRO. Prije toga radio je u Agencija za razvoj Zadarske županije (ZADRA NOVA) i bio pročelnik Odjela za europske fondove Grada Zadra.

Predsjednik je Gradske organizacije HDZ-a Grada Zadar & član (nacionalnog) Predsjedništva naše stranke.

A A A