Vijesti
7. 2. 2023.

Bavimo se stvarnim temama: nastavak pomoći građanima i gospodarstvu, energetska neovisnost, rast plaća, ilegalne migracije, ubrzanje obnove, digitalizacija…

(VIDEO) Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Razmotrili smo najvažnije teme, one koje uistinu interesiraju ljude - poput novih zaštitnih mjera, za što je zadužen Vladin tim na čelu s Butkovićem. * Gotovo da nema dana da Bačić nije na Banovini. Novi Zakon o obnovi idućeg će tjedna biti u Saboru. * Veselimo se dolasku premijerke BiH u prvi službeni posjet inozemstvu. * Osobno ću predsjedati Nacionalnim vijećem za digitalnu transformaciju RH. * Anketa na RTL-u potvrđuje da građani „temu“ SMS ne smatraju relevantnom. * Izborne jedinice? Izbori će se održati za godinu i pol, više je nego dovoljno vremena da se iznađe najbolje rješenje.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Novi paket zaštitnih mjera

Razmotrili smo najvažnije teme, one koje uistinu interesiraju hrvatske ljude: usporavanje inflacije i izrada novog paketa zaštitnih mjera u globalnoj krizi - za što je zadužen Vladin ekonomski tim. U njemu su ministri iz svih gospodarskih resora, a predvodi ga PPVRH Oleg Butković.

Povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, ispravljanje SDP-ove nepravde spram hrvatskih branitelja, novi Zakon o obnovi & pad inflacije!

Novi Zakon o obnovi

Razgovarali smo i o ubrzanju obnove, gotovo da nema dana da PPVRH Branko Bačić nije na Banovini. U srijedu na sjednici Vlade RH donosimo ne samo novi Zakon o obnovi, koji će se već idućeg tjedna raspraviti u Hrvatskom saboru, nego i cjeloviti Plan stambenog zbrinjavanja sugrađana koji su smješteni u kontejnerskim naseljima i mobilnim jedinicama.

Novi zakon o obnovi najkasnije do 15. veljače u Hrvatskom saboru! Cilj je do kraja tog mjeseca otvoriti 70-ak gradilišta!

Nastavak pomoći Ukrajini

U četvrtak i petak sam na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Na dnevnom su redu nastavak pomoći Ukrajini te zajednička borba protiv ilegalnih migracija i krize izazvane ruskom agresijom. Mislim da su i to važne teme.

Puna ravnopravnost Hrvata u BiH

Sa zadovoljstvom sam izvijestio kolegice i kolege o zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, na kojem sam iznova izrazio snažnu potporu Vlade i HDZ-a kao uvjerljivo najjače stranke u Hrvatskoj punoj ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Naša će Vlada nastaviti snažno podupirati europski put BiH & zauzimati se za punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda!

Veselimo se dolasku nove premijerke BiH Borjane Krišto sljedećeg tjedna u Zagreb, što je njezin prvi službeni posjet inozemstvu. To će biti prigoda za novu fazu odnosa između Hrvatske i BiH. Mi ćemo i dalje pomagati europskom putu BiH, Hrvatska je snažno lobirala da stekne status kandidata.

Solidarnost s Turskom

U ime Vlade uputio sam pismo sućuti predsjedniku Erdoganu, a održali smo i telefonsku sjednicu kako bismo dogovorili na koji ćemo način pomoći Republici Turskoj i njenim službama nakon katastrofalnog potresa. Mješoviti tim za traganje i spašavanje, sastavljen od 40 pripadnika državnih interventnih postrojbi, večeras je krenuo u Tursku.

Građane ne zanimaju oporbene ne-teme

SMS? Usput sam spomenuo. To je već sama po sebi iscrpljena tema, a oni zastupnici koji to žele moći će u utorak i četvrtak na Markovu trgu postaviti pitanja glavnoj državnoj odvjetnici.

Oporbene laži? Izmišljene teme? Sve skupa jedno veliko - ništa! Vlada je stabilna, parlamentarna većina je stabilna - kao armirani beton!

I rezultati jučerašnjeg istraživanja na RTL-u pokazuju da građani tu tzv. temu nisu doživjeli relevantnom. Zanimaju ih financijski i socijalni aspekti života, zanima ih to što je u našem mandatu prosječna plaća porasla za 40%, a minimalna za 69%.

CRO Demoskop: HDZ kontinuirano u uvjerljivoj prednosti. U vodstvu smo ispred SDP-a za više od 10%!

Globalna pitanja desetljeća

U razdoblju pred nama još ćemo se intenzivnije baviti i globalnim pitanjima desetljeća - poput energetske neovisnosti, klimatskih promjena i digitalizacije. Tako ćemo uskoro osnovati Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju Hrvatske - kojim ću osobno predsjedati.

Osim toga, Središnji državni ured za demografiju i mlade finalizira Strategiju demografske revitalizacije. Radimo svoj posao.

Do izbora i više nego dovoljno vremena

Izborne jedinice? Pričekajmo što će reći Ustavni sud. Naša Radna skupina priprema prijedlog, no parlamentarni izbori održat će se za godinu i pol. Ima više nego dovoljno vremena da se iznađe rješenje koje je najbolje za Hrvatsku - u kojem će glasovi birača biti približno jednako vrijedni.

Iz Imotskog: I u 8. kalendarskoj godini mandata naše Vlade, i u 4. desetljeću postojanja, uvjerljivo smo najjača stranka! Time se malo tko u Europi može pohvaliti!

A A A