Vijesti
9. 2. 2023.

Zelenski na Europskom vijeću. EU jedinstvena u čvrstoj podršci Ukrajini - Hrvatska će pomoći i u procesu razminiranja!

(VIDEO & PHOTO) PVRH Andrej Plenković iz Bruxellesa: Ova solidarnost bez presedana jasno pokazuje da golema većina Europljana prepoznaje što je dobro, a što zlo. Ruska agresija, to je zlo, a hrabra obrana ukrajinskog naroda, to je dobro. Bilo bi lijepo da i pojedini akteri u Hrvatskoj tako jasno vide stvari. Dio zastupnika odbio je podržati Ukrajinu jer ionako cijelo vrijeme nastoji ugoditi Putinu, a dio zbog zarobljenih, limitiranih pogleda - iz čiste mržnje prema Vladi i HDZ-u ili meni osobno. RH nije SAD, ali u okvirima svojih mogućnosti naša će Vlada nastaviti i vojno pomagati Ukrajinu.

Nastavljamo podržavati Ukrajinu i pružati pomoć ukrajinskom narodu, koji danas brani vrijednosti i slobodu cijele Europe. To je jedinstveni stav svih članica Europske unije, ali i naša zajednička politička i moralna obveza! - ključna je to poruka prvog dana posebnog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojem je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Karijes & mališani za Putina, a protiv Ukrajine

„Ova solidarnost bez presedana jasno pokazuje da golema većina Europljana prepoznaje što je dobro, a što zlo“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon susreta sa Zelenskim u okviru (dvodnevnog) samita svih premijera i/ili šefova država članica EU-a:

- Ruska agresija, to je zlo, a hrabra obrana ukrajinskog naroda od te iste agresije, to je dobro. Bilo bi lijepo i da pojedini akteri u Hrvatskoj tako jasno vide stvari kao što ih ovdje vide svi. Jedna skupina zastupnika odbila je podržati Ukrajinu jer ionako cijelo vrijeme nastoji ugoditi Putinu, a druga zbog zarobljenih, limitiranih pogleda - iz čiste mržnje prema Vladi i HDZ-u ili meni osobno.

Andrej Plenković pritom je naglasio da je golema većina hrvatskog naroda, s obzirom i na iskustvo Domovinskog rata, solidarna s Ukrajinom i želi da joj se pomogne:

- Hrvatska nije SAD, ali u okvirima svojih mogućnosti Vlada će nastaviti sa snažnom, dosljednom podrškom Ukrajini, među ostalima i onom vojnom. Osobito vrijednu pomoć možemo pružiti u procesu razminiranja budući da u tome imamo i iskustvo i znanje i stručne ljude.

Oporbene laži? Izmišljene teme? Sve skupa jedno veliko - ništa! Vlada je stabilna, parlamentarna većina je stabilna - kao armirani beton!

„Inicijativa“ proruskih zastupnika

Na pitanje novinara, premijer Plenković se osvrnuo na „inicijativu“ Ivana Penave o njegovom opozivu:

- Mahom su je potpisali ruski orijentirani zastupnici, oni isti koji nisu htjeli podržati sudjelovanje Hrvatske u EUMAM-u. Pokazali su se tko su i što su te sada opet pokušavaju prikriti tu svoju sramotu.

Od prijetnji „novim svjetskim ratom“ ako se Ukrajinci nastave braniti & vrijeđanja Njemačke zbog slanja tenkova do „aneksije Kosova“

Kazao je da je to već 15. slična „inicijativa“ i ironično poručio da je u zadnjih sedam godina bilo puno „hiperkvalitetnih“ uradaka opozicije:

- A ovo je do sada najbriljantniji, najkreativniji. Fascinantno! No pustimo šalu: Penavin uradak toliko je ispodprosječan da ne zaslužuje odgovor, ali ga moramo dati forme radi. Odbacit ćemo njegovu „inicijativu“ kao što smo odbacili i prijašnje.

OVACIJE ZA ZELENSKOG U EUROPSKOM PARLAMENTU

Prije sastanka Europskog vijeća, Volodimir Zelenski održao je govor u Europskom parlamentu. Dočekan je i ispraćen - ovacijama!

- Hvala vam na snažnom pljesku za moju napaćenu domovinu, hvala svima koji nas podržavate u obrani od najveće protueuropske sile svijeta! Ukrajinci se bore ne samo za svoju slobodu, za pravo na vlastiti nacionalni identitet, nego i za europske vrijednosti i demokraciju - koje diktator Putin želi uništiti! - poručio je ukrajinski predsjednik.

A A A