Vijesti
22. 3. 2023.

Europska sredstva za obnovu bit će iskorištena u roku. U mandatu naše Vlade prosječna isplaćena plaća porasla je za čak 46%! Za vrijeme SDP-ove za samo - 5%

(VIDEO) Andrej Plenković na 203. sjednici Vlade RH: Na godišnjicu zagrebačkog potresa mogu najaviti - sav bespovratni novac iz Fonda solidarnosti EU-a potrošit ćemo do kraja lipnja! * Novim Zakonom o trgovini uspostavili smo ravnotežu između privatnog i poslovnog života, obitelji i potreba turizma. * Prosječna neto plaća prvi put je prešla protuvrijednost od 8.000 kuna. Iznosi 1.094 eura. * Nacionalnim planom za razvoj sustava obrazovanja predviđamo uložiti 2 milijarde eura u infrastrukturu. Investicijom bez presedana izgradit ćemo ili modernizirati još 400 vrtića i više od 600 osnovnih škola. * RH je prošlog tjedna ušla u američki Global Entry, danas u Europski stabilizacijski mehanizam, a od nedjelje će naše zračne luke biti u Schengenu.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

70% građana ZA neradnu nedjelju

Na početku uvodnog obraćanja Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo jer je Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade, usvojio novi Zakon o trgovini kojim se pravedno regulira rad nedjeljom:

- Uspostavili smo ravnotežu između privatnog i poslovnog života, između obitelji i činjenice da je Hrvatska popularna turistička destinacija. Prema istraživanjima, 70% građana podupire takvo rješenje. Ispunili smo obećanje iz Izbornog programa „Sigurna Hrvatska“ i Programa rada Vlade RH.

I „desna“ oporba protiv neradne nedjelje, najnižeg PDV-a na plin & većih mirovina!

Branko Bačić daje sve od sebe

Posebno se prisjetivši, nažalost, stradale djevojčice Anamarije Carević, osvrnuo se potom na treću godišnjicu potresa u Zagrebu:

- Mogu najaviti da će sav bespovratni novac koji smo za obnovu dobili iz Fonda solidarnosti Europske unije biti iskorišten u roku, do kraja lipnja. Na pogođenom širem području Zagreba dosad je utrošeno 396 milijuna od za to raspoloživih 683 milijuna eura europskih sredstava. Završeno je 295 objekata, a u tijeku je obnova njih 148.

Iduću zimu nijedan stradalnik od potresa neće dočekati u kontejneru!

PPVRH za obnovu Branko Bačić daje sve od sebe, proces se znatno ubrzao uz njegov angažman i nakon zakonskih izmjena kojima smo integrirali sve dionike – dodao je Plenković:

- Trenutačno ukupna vrijednost svih radova na obnovi privatnih i javnih zgrada u glavnom gradu Hrvatske i okolici iznosi 2.3 milijarde eura. Vrlo je to složen i financijski zahtjevan proces.

3 nova članstva: 1. EU mehanizam za zaštitu od kriza

Nakon ulaska u europodručje, RH je od danas 20. članica i Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) - izvijestio je hrvatski premijer:

- ESM će nam kao državi eurozone omogućiti korištenje niza dodatnih instrumenata zaštite u slučaju kriza, od izravne novčane pomoći do povoljnih zajmova, što će očvrsnuti otpornost gospodarstva i financijsku stabilnost te pozitivno utjecati na naš kreditni rejting. Ministar financija Marko Primorac postao je član Odbora guvernera ESM-a - u kojem se zajednički donose sve važne odluke u cilju izbjegavanja ili brzog prevladavanja potencijalnih kriza.

2. Američki privilegirani bezvizni režim

Osim toga - nastavio je - Hrvatska je prošlog tjedna ušla u američki Global Entry - kao jedna od samo četiri europske zemlje kojima je dosad odobren pristup tome privilegiranom programu i bezviznom režimu sa SAD-om:

- To je korak više za naše državljane, ali i za strateške odnose Hrvatske i SAD-a.

3. I naše zračne luke u Schengenu!

Ove nedjelje završavamo pak proces pristupanja Schengenskom prostoru, i zračne luke ulaze u nj - također je izdvojio Plenković:

- Svi letovi u Hrvatsku iz država Schengena i obratno tretirat će se se kao domaći letovi, bez kontrola dokumenata. To je osobito dobro u kontekstu nadolazeće turističke sezone. Vjerujemo da će biti - rekordna!

SDP-ovci, poklopite se ušima!

Potom je komentirao podatke Državnog zavoda za statistiku o povećanju prosječne neto plaće koja je u siječnju - prvi put u povijesti Hrvatske - prešla protuvrijednost od 8.000 kuna:

- Iznosi 1.094 eura. U mandatu naše Vlade porasla je za čak 46%, tj. za 345 eura. I na godišnjoj je razini nominalno viša, za 11.7%, a realno je niža za samo 0.9% - unatoč globalnim inflatornim pritiscima. Ako se prosječna plaća za zadnju godinu promatra u brutu, onda je čak i realno porasla - za 0.4%. Povećanje plaća, dakle, pratilo je inflaciju, očuvana je kupovna moć hrvatskih kućanstava.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u 3. kvartalu 2022. - za 4,0%! Podaci za cijelu 2022. još su bolji: BDP nam je skočio za 6,3%!

Dodajmo i podatak koji premijer Plenković nije izrekao na današnjoj sjednici. U 4 godine mandata SDP-ove (Milanovićeve) Vlade prosječna isplaćena plaća bila je porasla za oko 5%. Za 270 kuna ili 35 eura. I takvi si sada uzimaju za pravo dijeliti lekcije o ekonomiji!

Godina posvećena socijalnoj skrbi

Najavio je da će se s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputiti Prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, kojem je cilj kvalitetnija skrb za osobe s invaliditetom:

- Zakon je vrijedan 150 milijuna eura, a planirano je da stupi na snagu 1. srpnja. Uključuje usluge za 15.000 osoba s invaliditetom. Pomoći ćemo upravo onima koji su najranjiviji u našem društvu, a njihovo uključivanje u zajednicu te izjednačavanje mogućnosti u društvu i na tržištu rada znatno će se poboljšati. U proceduru ćemo uskoro uputiti i Zakon o inkluzivnom dodatku, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Ova godina posvećena je upravo unaprjeđenju socijalne skrbi - podcrtao je.

Ulaganja u 400 dječjih vrtića & 600 osnovnih škola

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da je Nacionalnim planom za razvoj sustava obrazovanja, koji će na današnjoj sjednici biti prihvaćen, predviđeno ulaganje od 2 milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu:

- Tom investicijom bez presedana izgradit ćemo ili proširiti i modernizirati još 400 dječjih vrtića i više od 600 osnovnih škola - uz gradnju ili obnovu sportskih dvorana. Danas su proračunska izdvajanja za znanost i obrazovanje rekordna - 3.4 milijarde eura. Ne zaboravimo, 2016. bila su gotovo dvaput manja - 1.77 milijarde eura.

Predstavljen javni poziv školama za sudjelovanje u programu cjelodnevne škole

Posjet Istarskoj županiji

Izvijestio je i da je krajem prošlog tjedna posjetio Istarsku županiju u povodu otvaranja Parka Anne Frank u Puli, a tu je inicijativu ocijenio dobrom, posebice u kontekstu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

U Puli otvoren Park Anne Frank: Zaštita povijesnih činjenica & poučavanje mladih najbolji je način da očuvamo sjećanje na Holokaust

Nakon otvorenja parka i susreta s pulskim gradonačelnikom i istarskim županom, sudjelovao je na obilježavanju 33. obljetnice osnutka HDZ-a u Istarskoj županiji.

Uspjeli smo usprkos globalnim krizama & oporbenim opstrukcijama! A ništa od svega toga ne bi bilo bez ključnog preduvjeta - bez političke stabilnosti!

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Od niza međunarodnih aktivnosti, Plenković je izdvojio posjet predsjedateljice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića, s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima.

Podsjetio je pritom da će se u Zagrebu u lipnju održati zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH.

S veleposlanicima članica EU-a

Početkom proteklog tjedna sudjelovao je i na redovitim konzultacijama s veleposlanicima država članica Europske unije u Hrvatskoj te kazao da je to bila prigoda da ih upozna i s 4. paketom zaštitnih mjera, vrijednim 1.7 milijardi eura.

A A A