Vijesti
7. 4. 2023.

Svečano isplovljavanje luksuznog polarnog kruzera Scenic Eclipse II - dovršenog u "3. maju" tri mjeseca prije roka!

Veliki dan za hrvatsku brodogradnju! PVRH Andrej Plenković: Čestitam radnicima i upravi riječkog brodogradilišta te naručiteljima na ovom u svijetu jedinstvenom i uistinu impresivnom brodu, vrijednom 170 milijuna eura, u kojem 50% inputa čine hrvatske ruke, proizvodi ili usluge! Vlada je državnim jamstvima pratila njegovu izgradnju - potvrdilo se da brodogradnja u RH ima budućnost! U Rijeci se nastavlja proizvodnja, a mi ćemo je i dalje podupirati!

Scenic Eclipse II, čija je izgradnja započela u svibnju 2021. godine, dugačak je 168 metara, a širok 21.5; kategoriziran sa 6 zvjezdica, ojačan za plovidbu svim morima. Može primiti 228 putnika, a ima 9 restorana, 2 helikoptera i podmornicu te 200 članova posade.

Nastavak uspješne suradnje s grupacijom Scenic

Taj luksuzni polarni kruzer napravljen je za tvrtku MKM Yachts, hrvatsku podružnicu australske grupacije Scenic. Najnoviji je to brod u njenoj floti, izgrađen je u potpunosti u Hrvatskoj prema modelu izvornog broda Scenic Eclipse, koji je 2019. napravljen u pulskom Uljaniku.

Vlasnik australske grupacije Glen Moroney napomenuo je da je izgradnja brodova linije Scenic gotova, ali da planira pokrenuti novu vrstu sofisticiranih plovila - Icon liniju:

- O tome sam već razgovarao s premijerom Plenkovićem, nadamo se dogovoru i nastavku uspješne suradnje s Vladom RH i riječkim brodogradilištem.

Još jedan brodograđevni biser!

Na svečanosti isplovljavanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitao je radnicima i upravi „3. maja“ te naručiteljima na „ovom u svijetu jedinstvenom i uistinu impresivnom brodu, vrijednom 170 milijuna eura“:

- Ponovno svjedočimo uspjehu i brendiranju naše brodogradnje, kao i njenom doprinosu hrvatskom izvozu. Povjerenje koje smo proteklih godina uspostavili s Upravom „3. maja“ na čelu s g. Edijem Kučanom te poduzetnički duh i vizija Scenic grupe iznjedrili su još jedan brodograđevni biser!

Pokazali smo da se može! Ovakvi nas uspjesi ohrabruju da nastavimo davati podršku brodograđevnoj industriji!

Vrhunski hrvatski proizvod

Andrej Plenković je istaknuo da je posebno važno to što "50% inputa u brodu čine hrvatske ruke, proizvodi ili usluge":

- S pravom i s ponosom možemo Scenic Eclipse II nazvati vrhunskim hrvatskim proizvodom! Dovršetak ovako sofisticiranog i kompleksnog broda tri mjeseca prije predviđenog roka golemi je uspjeh. Veliki je ovo dan za hrvatsku brodogradnju!

Vlada je državnim jamstvima pratila izgradnju Scenica Eclipse II, potvrdilo se da naša brodogradnja ima budućnost! U Rijeci se nastavlja proizvodnja, a mi ćemo je i dalje podupirati! - zaključio je hrvatski premijer.

A A A