Vijesti
11. 4. 2023.

DOGOVOR: Kao i dosad, Vlada će ulagati u poboljšanje statusa hrvatskih liječnika

PVRH Andrej Plenković: „Na sastanku s liječničkim udrugama dogovorili smo rješenja za bolje funkcioniranje zdravstva i daljnje unaprjeđenje materijalnih prava zdravstvenih djelatnika, osobito mladih liječnika“. Ministar Vili Beroš: „Razgovor je bio konstruktivan, prošli smo sva otvorena pitanja. Definirano je što se mora žurno riješiti, dali smo si rok da uredba o novim koeficijentima, koja je već prije izrađena i upućena u proceduru, stupi na snagu do 28. travnja“. Predstavnici liječnika izrazili su zadovoljstvo dogovorenim na trosatnom sastanku s hrvatskim premijerom.

„Uredbom će se izjednačiti koeficijenti užih specijalizacija i specijalizacija u bolničkom zdravstvenom sustavu, koeficijenti specijalista u bolničkom i izvanbolničkom sustavu, a specijalizantima će se podići koeficijent za 10%, kao i doktorima medicine i dentalne medicine te magistrima farmacije i biokemije koji nemaju specijalizaciju“ - također je izvijestio ministar zdravstva Vili Beroš na zajedničkoj konferenciji za medije s predstavnicima liječničkih udruga nakon sastanka u Banskim dvorima:

- Uredba je financijski teška 76 milijuna eura godišnje, i to bez obračuna prekovremenih sati. Nije nemoguće da ukupni iznos bude blizu 100 milijuna eura godišnje.

Na strani Vlade nikada nije nedostajalo dobre volje

Osim roka za nove koeficijente, dogovoreno je da će se revidirati plan mjera zdravstvene zaštite do 1. listopada, a zakon o radno-pravnom statusu liječnika izradit će se paralelno s novim zakonom o plaćama u javnim i državnim službama. Beroš:

- Time će se riješiti sve specifičnosti liječničke struke, kao što su veliki broj dežurstava, pripravnosti, prekovremenih sati i ostalo. Dinamika rješavanja otvorenih pitanja možda nije bila zadovoljavajuća, ali na strani Vlade RH nikada nije nedostajalo dobre volje.

Liberalizacija ugovornih obveza nakon specijalizacije

Postignut je i dogovor da će se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti liberalizirati ugovorne obveze kod prijevremenog raskida radnog odnosa nakon završene specijalizacije:

- Pritom će se voditi računa o balansu javnog interesa i mogućnosti liječnika da odaberu svoj put. Pravnim aktima, tj. aneksima, riješit će se pak problem postojećih ugovora.

Ne vidim daljnje razlog za štrajk - zaključio je Beroš.

„VJERUJEMO PREMIJERU“

Zadovoljstvo sastankom izrazile su predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika te predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

Očekujemo da se rokovi poštuju i da se ono što je dogovoreno provede - napomenula je Šmit.

Ban Toskić je kazala da je predsjednik Vlade RH iz prve ruke čuo argumente i probleme s kojima se suočavaju obiteljski liječnici.:

- U društvu najbližih suradnika nešto nam je obećao. Naravno da premijeru vjerujemo.

A A A