Vijesti
14. 4. 2023.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti sveučilišnog profesora Smiljka Sokola

Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku g. Sokola, uglednog pravnika i bivšeg predsjednika Ustavnog suda. Cijenjeni profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta odgojio je naraštaje pravnika i sudjelovao u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Hrvatsku. Pisao je izborni zakon za prve demokratske izbore te je jedan od autora prvog Ustava RH iz 1990. godine. Bio je posebni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ministar u Vladi RH od 1992. do 1993. te saborski zastupnik do 1999. godine. Ostavio je znanstveni, stručni i politički trag u hrvatskom društvu, a nemjerljiv je njegov doprinos u svim područjima djelovanja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Smiljka Sokola, u kojima stoji:

Nesebično prenosio znanje na sveučilištu

Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Smiljka Sokola, uglednog pravnika, sveučilišnog profesora i bivšeg predsjednika Ustavnog suda.

Cijenjeni profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta odgojio je naraštaje hrvatskih pravnika. Svoje znanje nesebično je prenosio na sveučilištu te na brojnim znanstvenim i stručnim savjetovanjima i skupovima u domovini i u inozemstvu.

Autor Ustava RH i prvog izbornog zakona

Sudjelovao je u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku.

Pisao je izborni zakon za prve višestranačke izbore, jedan je od autora prvog Ustava Republike Hrvatske iz 1990. godine, a devedesetih godina prošlog stoljeća bio je značajan i njegov angažman u oblikovanju novog hrvatskog zakonodavstva u području javnog prava.

Suradnik predsjednika Tuđmana

Svoj je doprinos dao i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Bio je posebni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ministar u Vladi od 1992. do 1993. te zastupnik u Hrvatskom saboru do 1999. godine.

Obnašao je časnu i odgovornu dužnost suca te predsjednika Ustavnog suda.

Znanstvena, stručna i politička ostavština

Autor je više knjiga te znanstvenih i stručnih radova iz područja ustavnog prava i političkih znanosti, a za svoj rad i osobiti doprinos razvitku i ugledu Hrvatske te za zasluge u znanosti primio je mnogobrojna priznanja i odlikovanja.

Gospodin Smiljko Sokol ostavio je znanstveni, stručni i politički trag u hrvatskom društvu, a nemjerljiv je njegov doprinos u svim područjima djelovanja.

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam, u ime Vlade i u svoje osobno ime, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

SMILJKO SOKOL (1940. - 2023.)

Prof. dr. sc. Smiljko Sokol rođen je u Zagrebu 25. studenog 1940. godine. Doktorirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je od 1986. bio redoviti profesor i predstojnik Katedre za ustavno pravo, a od 1989. do 1991. i dekan.

Bio je ministar bez portfelja u Vladi RH (1992.-1993.), posebni savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana za pravna pitanja (1993.-1999.), saborski zastupnik (1995.-1999.) te sudac Ustavnoga suda (1999.-2007.) i njegov predsjednik (1999.-2003.).

Njegova su glavna znanstvena djela "Država" (koautor, 1977.), "Ustavno pravo i političke institucije“ (koautor, 1981.), "Organizacija vlasti: političke ideje, ustavni modeli, zbilja" (koautor, 1988.), "Politička i ustavna povijest jakobinskog razdoblja francuske revolucije" (1989.) i "Ustavno pravo" (koautor, 1992.).

A A A