Vijesti
17. 4. 2023.

Kreditni rejting, sjajne turističke brojke, snažni rast BDP-a, proširenje LNG terminala, zahuktala obnova… Imamo razloga za zadovoljstvo!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Unatoč globalnoj krizi, svjetska agencija Fitch zadržala nam je rejting BBB+ sa stabilnim izgledima, najviši u povijesti. Rezultat je to snažnih zaštitnih mjera Vlade RH, učinkovitog korištenja EU sredstava, po čemu smo u europskom vrhu, ulaska u eurozonu i Schengen, ali i političke stabilnosti - koja je conditio sine qua non svih uspjeha. Važno je i to što rapidno smanjujemo udio javnog duga u BDP-u, kao i to što inflacija slabi već 4. mjesec zaredom. Očekujemo da će se i dalje smanjivati, za što smo osigurali temeljne preduvjete ograničavanjem cijena struje, plina i goriva.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Potvrda investicijskog rejtinga

Izrazili smo zadovoljstvo izvješćem svjetske agencije Fitch, koja nam je unatoč globalnoj krizi potvrdila kreditni rejting BBB+ sa stabilnim izgledima, najviši u povijesti Hrvatske.

Fitch potvrdio najviši kreditni rejting u povijesti Hrvatske & povećao procjene našega gospodarskog rasta u 2023.

Rezultat je to snažnih zaštitnih mjera Vlada RH, učinkovitog korištenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), po čemu smo u samome europskom vrhu, ulaska u eurozonu, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) i Schengen, ali i političke stabilnosti - koja je conditio sine qua non svih postignuća.

Gospodarski rast iznad očekivanja

Kao pozitivnu posljedicu dublje EU integracije imamo i sjajne turističke brojke, koje će nam gospodarski rast učiniti još snažnijim. Snažnijim i od najoptimističnijih očekivanja početkom godine! Sve međunarodne financijske organizacije povećale su nam procjene rasta u 2023. godini.

Nakon Schengena i eura, ove godine očekujemo viši gospodarski rast & veće turističke prihode nego što se predviđalo!

Smanjivanje javnog duga & slabljenje inflacije

Važno je i to što rapidno smanjujemo udio javnog duga u BDP-u - sad smo na 68.4% - kao i to što inflacija slabi već 4. mjesec zaredom. Očekujemo da će se i dalje smanjivati, za što smo osigurali temeljne preduvjete ograničavanjem cijena struje, plina i goriva. I svi ostali akteri trebaju voditi računa o tome da u ovim vremenima treba biti socijalno odgovoran.

Najviši stupanj razvijenosti Hrvatske, uvećane procjene gospodarskog rasta, turistički rekordi & vraćanje smanjenih mirovina na staro!

Obnova se zahuktala

Osvrnuli smo se i na obnovu. Na današnji dan iskoristili smo 731 milijun od ukupno milijarde i 3 milijuna eura koji su nam na raspolaganju iz Fond solidarnosti Europske unije. U cijelosti ćemo ih potrošiti do 30. lipnja! A za nastavak procesa obnove Vlada je iz NPOO-a već osigurala dodatnih 1.2 milijardi eura.

Proširenje terminala na Krku

Kao dobru vijest izdvojili smo i potpisivanje ugovora o udvostručenju kapaciteta LNG terminala na Krku - s 2.9 na 6.1 milijardi kubika plina. Uz proširenje plinovodne mreže, što ćemo također učiniti uz pomoć EU novca, Hrvatska uistinu prerasta u europsko energetsko čvorište!

Udvostručujemo kapaciteta LNG terminala. Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište!

Nastavak suradnje sa svim lokalnim jedinicama

Kolege su nas izvijestile o rezultatima prijevremenih izbora za gradska vijeća u Varaždinu i Čabru te za ona općinska u Kalima i Kukljici. Primili smo ih na znanje. Nisu se birali (grado)načelnici, a i inače smatramo da izvanredni izbori i raspuštanja ne donose neku veću korist svojim sredinama, o čemu svjedoči i mali odaziv birača.

Varaždin: pobjeda SDP-a, HDZ na istom, pad Čačića & Čehoka, potop MOST-a & ljevičarskih aktivista

U svakom slučaju, Vlada će nastaviti, kao i do sada, po jednakim načelima surađivati sa svim lokalnim jedinicama.

NAPOMENA:

Odgovore predsjednika Plenkovića na novinarska pitanja o oporbi i međustranačkim odnosima donosimo u zasebnom članku.

A A A