Vijesti
12. 4. 2023.

Postavljena spomen-ploča pripadnicima 204. brigade HV-a koji su poginuli i nestali na Kupresu i u Bosanskoj Posavini

Rakitje. PPVRH Tomo Medved: Ovaj simbolični čin izraz je našeg poštovanja i zahvalnosti poginulim i nestalim pripadnicima 204. brigade, koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani Domovine i našeg naroda u BiH. Imena koje su ovdje ispisana svjedoče o hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja koji su svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazali ondje gdje je bilo najpotrebnije, bez obzira na to gdje su rođeni. Ministar obrane Mario Banožić: Dragi hrvatski branitelji, hvala vam što ste nam osigurali da živimo u slobodnoj i cjelovitoj državi te što mlađim generacijama prenosite istinu o Domovinskom ratu“.

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju postavljena je spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 204. brigade Hrvatske vojske koji su nastradali na Kupresu i u Bosanskoj Posavini u travnju i kolovozu 1992. godine.

24 hrabrih hrvatskih branitelja

Spomen-ploču s imenima 24 pripadnika 204. brigade otkrili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić - zajedno s Katom Zadro, čiji je sin Robert poginuo na Kupresu.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, na prigodnoj svečanosti sudjelovali su i zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, saborski zastupnik Nikola Mažar, predstavnici MORH-a i Hrvatske vojske te pripadnici 204. vukovarske brigade.

Trajni spomen

„Ovo je još jedan trajni podsjetnik na Domovinski rat i spomen na poginule i nestale pripadnike legendarne 204. vukovarske brigade, koja je svoju slavu stekla tijekom herojske obrane Vukovara“ - poručio je general Medved, istaknuvši da je spomen-ploču postavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja na prijedlog Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade.

Podsjetio je da su i nakon okupacije grada mnogi branitelji Vukovara i pripadnici 204. brigade nastavili svoj ratni put, ali i da se mnogi se s bojišta nisu vratili:

- Nikada nećemo zaboraviti svoje žrtve. One su naša trajna inspiracija i motivacija u svakodnevnim naporima za bolju i prosperitetniju Hrvatsku te uzor mladim generacijama.

Poticaj za nastavak ulaganja u obranu

Govoreći o nemjerljivom doprinosu legendarne 204. brigade na ratištima u Hrvatskoj i BiH, ministar Banožić naglasio je sustavnu i kvalitetnu suradnju Ministarstva obrane s hrvatskim braniteljima, koja je posebno vidljiva u procesima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske:

- Imamo odgovornost graditi još moderniju i snažniju Hrvatsku vojsku. Rat u Ukrajini nitko nije očekivao, stoga nam je i to poticaj da nastavimo sustavno ulagati u naš obrambeni sustav. Drago mi je što hrvatski branitelji uvijek iskazuju interes za teme koje se tiču obrambenog resora, njegovo unapređenje i poboljšanje.

Kipar Radivoj Jovičić

Spomen-ploču blagoslovio je vojni kapelan Zdravko Berić, a u sklopu prigodnog programa nastupila je sopranistica Barbara Suhodolčan Vrbički - uz klavirsku pratnju.

Autor spomen-ploče kipar je Radivoj Jovičić, ujedno i autor spomen-obilježja postavljenog u neposrednoj blizini u čast sudionika Bitke za Vukovar iz redova 204. vukovarske brigade, koji su u toj vojarni boravili od ožujka do studenog 1992. godine. 

A A A