Vijesti
17. 4. 2023.

Koristeći i EU i nacionalna sredstva realiziramo kapitalne projekte: Most Svilaj, most kod Gradiške, luka u Slavonskom Brodu…

Dan Brodsko-posavske županije. PVRH Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine: Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je 323 milijuna eura za BPŽ. Politika ravnomjernog regionalnog razvoja prožima sve aktivnosti koje provodimo u partnerstvu sa županijama - od fiskalne decentralizacije, koja im je znatno povećala prihode, do povećanja njihovih ovlasti. U našem mandatu svi učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike, prijevoz i obrok, a i pravedno smo regulirali rad nedjeljom. I ne, to nipošto ne ugrožava Hrvatsku kao turističku zemlju - kako su neki „najavljivali“. Štoviše, podaci govore da će turistička sezona biti bolja nego rekordne 2019. godine!

Donosimo ključne poruke iz govora predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića sa svečane sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, održane u u Glazbenoj školi Slavonski Brod u povodu Dana BPŽ-a:

U Slavoniju se ulažu golema sredstva

Politika ravnomjernog regionalnog razvoja utkana je i prožeta u svim aktivnostima koje Vlada poduzima u partnerstvu sa županijama. Fiskalnom su decentralizacijom, od 2017. naovamo, prihodi BPŽ-a povećani za više od 80%. Spajanjem ureda državne uprave sa županijama dane su im pak veće ovlasti.

Vlada podupire projekte koji se financiraju i nacionalnim i europskim sredstvima. Ako govorimo o cijeloj istočnoj Hrvatskoj, u nju je preko Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada uloženo više od 2.5 milijarde eura, a u novoj financijskoj perspektivi EU-a i u Nacionalnom planu oporavka otpornosti (NPOO) predviđeni su još mnogi projekti za ovaj dio Lijepe Naše.

Ne računajući one već realizirane, u ovom se trenutku u Požeško-slavonskoj županiji provode projekti u vrijednosti 250 milijuna eura!

Što se tiče važnih prometnih projekata za BPŽ, izdvojio bih mostove Svilaj i Gradiška, luku u Slavonskom Brodu te ulaganja u željezničku i cestovnu infrastrukturu - jer ova županija predstavlja važnu arteriju prometnog i gospodarskog sustava Hrvatske. Tu su i ulaganja u poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo, komunalnu infrastrukturu te zdravstveni i obrazovni sustav.

Hvatanje koraka s razvijenijim članicama EU-a

Zahvaljujući 25 milijardi eura europskih sredstava za koja smo se izborili, nudi nam se prilika da Hrvatska uhvati korak s onim državama koje su u Europsku uniju ušle prije nas. Ponavljam, Hrvatska je u krugu samo 15 zemalja koje su istodobno u NATO-u, EU, Schengenu i europodručju.

2022. i inače je bila godina isporuke, a 2023. bit će velika prekretnica. To se vidi i po tome što je svjetska agencija Fitch nedavno potvrdila investicijski kreditni rejting Hrvatske. A kako to često naglašavam - ništa od toga ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti.

Fitch potvrdio najviši kreditni rejting u povijesti Hrvatske & povećao procjene našega gospodarskog rasta u 2023.

U Fitchu su prepoznali i naše rapidno smanjivanje javnog duga. Prošle smo godine imali 78% udjela javnog duga u BDP-u, sada smo već na 68.4%. Spriječen je i daljnji rast inflacije te agencija prognozira da će gospodarski rast Hrvatske u 2023. biti veći i od najoptimističnijih procjena.

Nakon Schengena i eura, ove godine očekujemo viši gospodarski rast & veće turističke prihode nego što se predviđalo!

Sigurnost & stabilnost

Vlada se znala nositi sa svim velikim izazovima. Poslali smo poruku sigurnosti i stabilnosti našim građanima. Podsjećam da smo u COVID krizi isplaćivali plaće za 800.000 radnika u privatnom sektoru u vrijeme i time omogućili hrvatskim tvrtkama da ostanu na nogama.

Kad je riječ o sadašnjoj globalnoj krizi, zahvaljujući subvencioniranju energenata zadržali smo cijene i plina i struje na razini kao da gotovo nije bilo vanjske krize. Vlada je ciljano donijela čak četiri paketa pomoći najranjivijim skupinama - umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, nezaposlenima, hrvatskim braniteljima, primateljima socijalnih naknada i dječjeg doplatka, nastradalima u potresima...

Usprkos svim opstrukcijama, naš smjer je jasan - sigurna Hrvatska, jaka i nikad bolje međunarodno pozicionirana!

Osim što smo očuvali socijalnu koheziju i spriječili socijalnu frakturu, dizali smo i prosječne mirovine, kao i prosječne, medijalne i minimalne plaće.

Neradna nedjelja & rekordna turistička sezona

Kad je riječ o obrazovanju, naglašavam da u našem mandatu svi učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike, besplatan prijevoz i besplatan obrok.

Izmjenama Zakona o trgovini pravedno smo regulirali rad nedjeljom, iznašli primjereni balans radnih aktivnosti i obiteljskog života. A obitelj je jezgra hrvatskog društva. I ne, to nipošto ne ugrožava Hrvatsku kao turističku zemlju - što su neki „najavljivali“. Štoviše, prvi podaci govore da će nadolazeća turistička sezona biti bolja nego rekordne 2019. godine!

Dvije odlične vijesti - početak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona od Učke do čvora Matulji & turistička sezona u punom jeku!

Još jednom, svim građanima Brodsko-posavske županije čestitam njihov dan!

POČAST HRVATSKIM BRANITELJIMA

Uoči sjednice Županijske skupštine, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković položio je vijenac kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. „Iskazujemo počast i trajnu zahvalnost onima koji su podnijeli najveću žrtvu u obrani Slavonije i Hrvatske“.

Potom se sastao s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem.

A A A