Vijesti
26. 4. 2023.

Već sada možemo konstatirati da će 2023. biti rekordna turistička godina - i po dolascima i po prihodima!

Premijer Andrej Plenković u Zadru otvorio 2. svjetski kongres sportskog turizma: Mogu najaviti da će Vlada RH poboljšati vlastitu prognozu gospodarskog rasta Hrvatske u 2023. - s prijašnjih 0.7 na čak 2.2%! Snažnim paketima zaštitnih mjera ne samo da smo u globalnoj krizi očuvali socijalnu koheziju i spriječili društvenu frakturu, nego i postigli to da danas imamo najveći broj zaposlenih u povijesti! Rastu BDP-a - koji je iznad najoptimističnijih predviđanja - izrazito pridonose sjajni turistički rezultati. Nakon Schengena i eura Hrvatska je postala još atraktivnija destinacija! Sezona će biti bolja nego pretpandemijske 2019. godine!

„Uz našu kulturu i baštinu, upravo su sport i turizam ono što Hrvatsku čini prepoznatljivom u svijetu. Zato smo i spojili ta dva resora u jedno ministarstvo“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanom otvorenju 2. svjetskog kongresa sportskog turizma u Petrčanima (Fortis Club, Falkensteiner Resort, Punta Skala):

- Zahvalio bih od srca našim sjajnim sportašima na svemu što čine za promociju Hrvatske. Od početka našeg mandata ulaganja u sport povećana su tri puta, a za investicije u turizam i pripadnu infrastrukturu rezervirali smo ukupno milijardu i 300 milijuna eura. Što iz državnog proračuna, što iz europskih fondova i financijskih instrumenata.

Na Mediteranu nema zemlje koja se može pohvaliti omjerom od čak 5 puta više stranih gostiju nego što ima stanovnika! - prisnažio je Andrej Plenković.

Vodimo zemlju u pravom smjeru!

Govoreći o ekonomskim pokazateljima u Hrvatskoj, naveo je da su u mandatu ove vlade plaće rasle ne samo u državnom i javnom sektoru, nego i općenito:

- Danas je prosječna plaća 1.094 eura, medijalna nadomak tisuću eura, a minimalna iznosi 560 eura. Dobro je i da inflacija pada već 4 mjeseca zaredom, a manja je nego u državama koje nisu uvele euro. Kroz politiku modernog suverenizma, koristeći sve benefite dublje europske integracije, nastavljamo konsolidirati ekonomski i financijski položaj Hrvatske.

I u budućnosti ćemo voditi zemlju u pravom smjeru! - zaključio je premijer Plenković.

Veliki je broj postignuća iza nas, ali i ispred nas!

BRNJAC: Na dobrom putu da postanemo idealna destinacija za sportski turizam

Ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac potvrdila je da su turistički rezultati u dosadašnjem dijelu 2023. bolji nego rekordne 2019. godine:

- Za Uskrs smo imali više od pola milijuna noćenja, od čega najviše njemačkih turista. Želimo cjelogodišnji i balansirani turizam, raspodijeljen između Jadrana i kontinenta. U tome će nam pomoći i činjenica da je Hrvatska na dobrom putu da postane idealna destinacija za sportski turizam. Upravo zato kontinuirano podižemo kvalitetu sportskog sustava, infrastrukture i zakonskog okvira.

Dvije odlične vijesti - početak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona od Učke do čvora Matulji & turistička sezona u punom jeku!

SVJETSKA TURISTIČKA ORGANIZACIJA & DOGUS GRUPA

Prije otvorenja Kongresa, predsjednik Andrej Plenković susreo se s glavnim tajnikom UN-ove Svjetske turističke organizacije (World Tourism Organization - UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem, kojem su predstavljeni turistički i sportski uspjesi Hrvatske te njihov sinergijski učinak.

Sastao se i s predsjednikom Uprave Doğuş Grupe Feritom Faikom Sahenkom. Vodstvo toga međunarodnog konglomerata prezentiralo je hrvatskom premijeru dosadašnja ulaganja i daljnje planove u RH.

A A A