Vijesti
29. 4. 2023.

Vlada RH raduje se nastavku dobrih odnosa & iskrenog dijaloga s Katoličkom Crkvom na dobrobit hrvatskih građana!

Liturgijsko slavlje u povodu preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Plenković: „Želim mu obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koju je preuzeo od kardinala Bozanića - koji je Crkvi u Hrvata i svom narodu vjerno služio više od 25 godina. Propovijed je bila inspirativna. Poruke novog nadbiskupa o važnosti solidarnosti, vjere i obitelji doživjet će veliki odjek u hrvatskom narodu“. Jandroković: „Želim mu čvrstu i snažnu vjeru te mudrost i razboritost na važnoj dužnosti, a kardinalu Bozaniću zahvaljujem na svemu dobrom što je učinio za Katoličku Crkvu i našu domovinu“. Tomašević i Milanović nisu došli na ustoličenje novog nadbiskupa.

Kardinal Josip Bozanić predao je biskupski štap monsinjoru Draženu Kutleši, čime je Zagrebačka nadbiskupija i službeno dobila 77. zagrebačkog biskupa, a 9. nadbiskupa metropolita zagrebačkog.

Na liturgijskom slavlju u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu sudjelovalo je i izaslanstvo Vlade RH, predvođeno hrvatskim premijerom.

PLENKOVIĆ: Čestitke & dobre želje novom nadbiskupu, zahvala kardinalu Bozaniću

Andrej Plenković je ocijenio da će poruke koje je u propovijedi mons. Kutleša poslao o važnosti solidarnosti, vjere i obitelji doživjeti veliki odjek među vjernicima i u cijelome hrvatskom narodu:

- U ime Vlade RH želim mu obilje snage i uspjeha, puno ovako jasno iskazanog elana i entuzijazma, u obavljanju službe koju je u Zagrebačkoj nadbiskupiji preuzeo od kardinala Bozanića - koji je svom narodu i Crkvi u Hrvata vjerno služio više od 25 godina!

Izvrsna suradnja s mons. Kutlešom

„S obzirom na izvrsnu suradnju koju smo proteklih godina imali s mons. Kutlešom u nekim njegovim drugim ulogama, siguran sam da ćemo nastaviti dobre odnose i iskreni dijalog koje smo kao Vlada uspostavili s Hrvatskom biskupskom konferencijom“ - dodao je.

Predsjednik Plenković još jednom je zahvalio kardinalu Bozaniću na iznimnom doprinosu kvalitetnoj suradnji i povjerenju između hrvatske države i Crkve u Hrvata.

JANDROKOVIĆ: Crkva u Hrvata važna je za naše društvo, za naš narod, za našu domovinu

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na liturgijskom slavlju. Zahvalio je dosadašnjem zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Bozaniću na svemu dobrom što je učinio za Crkvu u Hrvata i Hrvatsku, a novoimenovanom mons. Kutleši čestitao na preuzimanju službe:

- Želim mu čvrstu i snažnu vjeru te razboritost i mudrost u obnašanju ove važne dužnosti. Crkva u Hrvata važna je za naše društvo, za naš narod, za našu domovinu, uvjeren sam da će nadbiskup Kutleša, sa svojim vrijednostima i vrlinama, nositi taj teret najbolje što može.

Sloboda kao odgovornost za zajednicu u kojoj živimo

Iz njegove nastupne propovijedi izdvojio je spomen slobode u kontekstu odgovornosti pojedinca za društvo te odgovornost svakog od nas ponaosob:

- Sloboda nije da činimo i govorimo ono što nam padne na pamet, nego je moramo vezati s odgovornošću za zajednicu u kojoj živimo. Iz toga proistječe i odgovornost svakog od nas za djelovanje u zajednici. „Svatko tko daje najviše od sebe, tko je korektan prema drugom, tko živi vrijednosti koje nas i Crkva uči, može pridonijeti da društvo bude mirnije, složnije i da se bolje razvija“ - urezale su mi se u sjećanje te riječi mons. Kutleše.

Zaključio je da će kardinala Bozanića pamtiti kao skromnog, poniznog i razboritog čovjeka, kao velikodostojanstvenika koji je znao vrlo dobro odgovoriti na izazove vremena.

Čestitka novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši & zahvala kardinalu Josipu Bozaniću

Tomašević & Milanović mogli su biti s nama

Upitan od novinara za nedolazak gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika RH Zorana Milanovića na ustoličenje novoga zagrebačkog nadbiskupa, Jandroković je odgovorio da smatra da „ovakav događaja zaslužuje da ga poprate svi visoki državni dužnosnici“:

- Ne mogu govoriti u njihovo ime, vjerojatno imaju svoj razloge, ali bilo bi lijepo da smo danas svi bili ovdje. Pitajte ih, znate jako dobro što ja o tome mislim.

A A A